Little Annie Rooney

POLIISIN TYTÄR


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

New Yorkin laitakaupungin kakarat ottavat toisistaan mittaa jatkuvasti. Yhtäällä on Mickey Kellyn (Joe Butterworth) johtamat pojanviikarit, toisaalla Annie Rooneyn (Mary Pickford) ryhmä. Molempien isoveljet ovat ystävyksiä, sillä he viettävät aikaansa samassa jengissä. Annie on silmittömästi rakastunut Mickeyn veljeen Joeen (William Haines), kunnes erään välikohtauksen seurauksena Annien poliisi-isä (Walter James) saa surmansa ja näyttää siltä, että Joe on syyllinen.

Mary Pickford oli 1920-luvun alussa kyllästynyt näyttelemään nuorten tyttöjen rooleja, joten hän otti hetkeksi niihin välimatkaa ja teki kaksi aikuismaisempaa elokuvaa. Sen enempää Rosita (1923) kuin Haddon Hallin Dorothy Vernon (1924) eivät saavuttaneet odotetun kaltaista menestystä, joten Photoplay-lehti järjesti kyselyn Pickfordin faneille, millaisia elokuvia nämä haluaisivat hänen tekevän. Yli 20 000 lukijan kerrotaan vaatineen tähteä palaaman entisenlaisiin rooleihin, joten Pickford kehitti tarinan irlantilaisperheen elämästä newyorkilaisessa lähiössä. Se kannatti, sillä Poliisin tytär oli valmistumisvuotensa suurimpia kassamenestyksiä.

Little Annie Rooney                  Little Annie Rooney

Poliisin tytär alkaa railakkaalla kivisodalla, jossa lähestulkoon kaikista maailman kolkista olevat vuokratalojen lapset viskovat toisiaan kaikella mahdollisella, eivätkä vanhemmatkaan säästy täysin taistelun tuoksinalta. Sen jälkeen kinastelua ja aiheutettuja vahinkoja ratkotaan Annien poliisi-isän toimesta, joka on paitsi ihailtu asukas kotikulmillaan, myös lähes kaikkien arvostama ongelmien selvittäjä, eräänlainen naapurustossa toimiva tuomari. Ainoa, joka ei häntä voi sietää, on vastikään vankilasta vapautunut pikkurikollinen, joka kernaasti näkisi tämän henkensä heittäneenä.

Kuten monissa Pickfordin elokuvissa, mukana on myös elämän julma puoli. Isä ammutaan, veli vaatii kostoa, Annie yrittää löytää murhaajan, sillä hän haluaa uskoa rakkaansa syyttömyyteen. Koskettavimmassa kohtauksessa isän syntymäpäiväjuhlille ei saavukaan onnenkalu itse, vaan suru-uutisen ilmoittava työtoveri. Pickford osasi aina rakentaa nämä kohtaukset ilman paatosta ja antaa korkeintaan loppuhuipentumassa vallan liioittelulle ja imelyydelle. Poliisin tytär ei muodosta poikkeusta tässäkään perussäännössä.

Poliisin tytär on erittäin näyttävä ja huolellisesti lavastettu elokuva. Pickford-Fairbanks studioille rakennetun kaupunkikuvan kuluissa ei ole säästelty ja ainoa mitä lavasteista oikeastaan puuttuu, ovat elävät rotat ja kulkukoirat. Charles Rosherin kuvaus, railakkaasti elämöivä lapsilauma sekä nimekkäät pääosien esittäjät ovat myös kaikki mainioita – siloposkinen William Haineskin sopii yllättävän hyvin nuoren pikkurikollisen rooliin. Juonessa on paljon hyvää ja William Goulding osaa rakentaa niin komediallisia kuin dramaattisiakin kohtauksia.

Little Annie Rooney                  Little Annie Rooney

Kokonaisuus on kuitenkin auttamattomasti liian pitkä. Jaksot jatkuvat jatkumistaan ilman, että kukaan olisi uskaltanut tarttua saksiin ja lyödä pelin poikki - hyvänä esimerkkinä tästä käy alun kivisota. Ensimmäinen tunti meneekin lähes kokonaan hahmojen pohjustamiseen, mikä on puolentoista tunnin mittaiselle elokuvalle aivan liikaa. Toinen huomioimisen arvoinen seikka liittyy tarinan rytmittämiseen, joka ei sekään ole täysin onnistunutta. Näin ollen Poliisin tyttärestä jää käteen keskinkertainen elokuvaelämys, jossa olisi ollut aineksia parempaankin.

Poliisin tytär on ollut pitkään saatavana vain heikkotasoisena kopiona. Se on kuitenkin hiljattain restauroitu alkuperäistä nitraattikopiota hyväksikäyttäen, joten toivottavasti vielä lähivuosina se voidaan liittää laadukkaiden Mary Pickford -julkaisuiden runsaslukuiseen joukkoon.

LITTLE ANNIE ROONEY, 1925 Yhdysvallat

Tuotanto: Mary Pickford Company Ohjaus: William Beaudine Käsikirjoitus: Hope Loring, Louis Lighton (Catherine Hennesseyn eli Mary Pickfordin salanimellä kirjoittamasta tarinasta) Kuvaus: Hal Mohr, Charles Rosher Lavastus: John D. Schulze Leikkaus: Harold McLernon Tehosteet: William Johnson
Näyttelijät: Mary Pickford (Annie Rooney), Walter James (hänen isänsä), Gordon Griffith (Tim Rooney), William Haines (Joe Kelley), Carlo Schipa (Tony), Spec O’Donnell (Abie), Hugh Fay (Spider), Vola Vale (Mamie), Joe Butterworth (Mickey), Oscar Rudolph (Athos)© 2.10.2017 Kari Glödstaf