The Winning of Barbara Worth

ERÄMAAN PARATIISI


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Barbara Worth on jo lapsena orvoksi jäänyt neitonen, joka asustelee kasvatti-isänsä Jefferson Worthin kanssa pienessä Rubio Cityssä. Herra Worthin pitkäaikaisena haaveena on ollut kastelujärjestelmän luominen kaupunkia ympäröivään autiomaahan ja saada muutettua lähiympäristö näin viljelymaaksi. Avukseen hän on pyytänyt newyorkilaisen sijoittajan James Greenfieldin, joka näkee hankkeessa helpon mahdollisuuden ansaita rahaa.

Greenfieldin alainen, insinööri Willard Holmes on kiinnostunut työnsä lisäksi myös Barbarasta ja alkaa liehitellä tätä. Holmesin lisäksi myös Barbaran lapsuudenystävä Abe Lee tuntee ihastusta tyttöä kohtaan. Liiketoimet ja sydämen asiat sekoittuvat siinä vaiheessa, kun Greenfieldin ja herra Worthin välille tulee kitkaa. Voiko Barbara rakastaa isänsä vastustajan laskuun työskentelevää Holmesia vai onko tämän vaihdettava leiriä saadakseen Barbara omakseen? Entä Abe Lee, mikä on hänen osuutensa asiassa?

The Winning of Barbara Worth                  The Winning of Barbara Worth

Jo vuonna 1915 ohjaajanuransa aloittaneen Henry Kingin elokuvat olivat menestyneet kiitettävästi koko 1920-luvun, eikä vuonna 1926 valmistunut Erämaan paratiisi ollut poikkeus. Mikäli aikalaiskriitikoita ja tuotantoyhtiön mainosmiehiä on uskominen, niin tämäkin teos on amerikkalaisen mykkäelokuvan suuria klassikoita. Näin vuosikymmenten jälkeen on kuitenkin vaikea täysin käsittää, mistä Erämaan paratiisin ylisanat ovat johtuneet. Nimekkäästä tekijäryhmästä huolimatta Kingin teos on tasapainoton kokonaisuus, jonka suurin arvo on näyttelijäkaartissa.

Erämaan paratiisi on kertomus uudisasukkaista, niistä nimettömistä ja kasvottomista sankareista, jotka asuttivat Yhdysvallat sen syrjäisimpiä kolkkia myöten ja edesauttoivat maailmanvallan kehittymisessä. Mutta se on myös kertomus ahneudesta ja keinottelusta, rahamaailman peruspaheista. Erämaan paratiisin käärme on idästä saapunut keinottelija Greenfield, joka alkaa loppujen lopuksi nakertaa sitä idylliä, jonka herra Worth kumppaneineen on koettanut luoda. Elokuva huipentuu vertauskuvalliseen luonnonmullistukseen, joka paitsi huuhtoo ihmiskunnan synnit, myös osoittaa, ettei luontoa sovi peukaloida mielensä mukaan. Harmi vain, että tämä ratkaisu on paitsi turhan lapsellinen, myös ennalta-arvattava ja alleviivaava.

The Winning of Barbara Worth                  The Winning of Barbara Worth

Elokuvan suurimmat tähdet ovat suursuosiota nauttinut, Euroopasta edellisvuonna saapunut Vilma Bánky, sekä amerikkalaisen elokuvan suuriin nimiin lukeutunut Ronald Colman. Bánkyn roolisuoritus Barbara Worthina on aivan kelvollinen, joskaan mitään suurta häneltä ei vaaditakaan. Sen sijaan Colman epäonnistuu pahoin, sillä tähden näytteleminen tuntuu alusta lähtien varsin välinpitämättömän oloiselta. Colman ja Bánky olisivat voineet luoda valkokankaalle unohtumattoman lemmenparin, mutta tällä kertaa näin jäi käymättä.

Nimivahva pääpari jää hieman yllättäen sivuosanesittäjän varjoon. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään pieni tekijä, vaan itse Gary Cooper, amerikkalaisuuden perikuva. Cooperin roolisuoritusta kehuttiin jo elokuvan ilmestymisaikaan vuolaasti ja näin vuosikymmenten jälkeen voi huoletta todeta kehujen olleen ansaittuja. Siinä missä Colman kulkee uneliaasti roolinsa läpi, on Cooperissa elinvoimaa ja nuoruuden intoa. Todennäköisesti parempi lopputulos olisi saatu, mikäli Cooper ja Bánky olisivat olleet elokuvan lemmenpari. Ymmärrettävistä syistä näin ei ole kuitenkaan toimittu.

Henry Kingin ohjaama Erämaan paratiisi on kehuistaan huolimatta heikko elokuva, josta on vaikea löytää mitään keskivertoa kummempaa. Näyttelijäkaarti on nimekäs, mutta koska sekään ei toimi täydellä teholla, on lopputulos laimea. Erämaan paratiisi on puolitoista tuntia kestävä matka elokuvan historiaan ja Gary Cooperin uran alkuvaiheisiin, ei yhtään enempää.

THE WINNING OF BARBARA WORTH, 1926 Yhdysvallat

Tuotanto: The Samuel Goldwyn Company Ohjaus: Henry King Käsikirjoitus: Frances Marion (Harold Bell Wrightin romaanista) Kuvaus: George Barnes, Gregg Toland Lavastus: Karl Oscar Borg Leikkaus: Viola Lawrence Musiikki: Ted Henkel Välitekstit: Rupert Hughes
Näyttelijät: Vilma Bánky (Barbara Worth/hänen äitinsä), Ronald Colman (Willard Holmes), Gary Cooper (Abe Lee), Charles Lane (Jefferson Worth), Paul McAllister (tietäjä), E. J. Ratcliffe (James Greenfield), Clyde Cook (Tex), Erwin Connelly (Pat Mooney), Ed Brady (McDonald), Sammy Blum (Horace Blanton)© 21.2.2010 Kari Glödstaf