nBehind the Door

BEHIND THE DOOR


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Vaikka maailmansota loppuikin aselepoon marraskuussa 1918, se ei estänyt elokuvantekijöitä tuomasta vielä seuraavanakin vuonna valkokankaille jo suunnitteilla tai tuotannossa olleita sotakuvia. Yksi kaikkein pahamaineisimmista sotapropagandaelokuvista valmistui loppuvuodesta 1919 ja mikä erikoisinta, sen tuottajana toimi vain muutamaa vuotta aiemmin Civilizationilla (1916) rauhan sanomaa julistanut Thomas H. Ince. Tällä kertaa Ince oli kostonhimoinen ja Behind the Door näyttääkin kaunistelematta, mitä kaikkea mies voi pahimmillaan tehdä.

Behind the Door kertoo saksalaiset sukujuuret omaavasta amerikkalaisesta Oscar Krugista (Hobart Bosworth), joka menettää vaimonsa (Jane Novak) saksalaisen sukellusvenemiehistön leikkikaluksi. Krug vannoo sukellusveneen kapteeni Brandtille (Wallace Beery) kostavansa teon mitä kauheimmalla tavalla. Sattuma puuttuukin Krugin kannalta onnekkaasti peliin ja ennen pitkää hän saa mahdollisuuden toteuttaa hirveän suunnitelmansa.

Behind the Door                  Behind the Door

Behind the Door pohjautuu 1920-luvun vaihteessa varsin suositun Gouverneur Morrisin (1876-1953) lyhyeen tarinaan ja mikäli kirjailijan tarkoituksena on ollut shokeerata aikalaisiaan sekä esittää saksalaiset vielä sodan aikaisiakin elokuvia halveksittavammassa valossa, hän on onnistunut suunnitelmassaan erinomaisesti – Behind the Door on nimittäin edelleenkin hyvin vaikuttavaa katsottavaa. Juoni kulkee suoraviivaisesti ja pysähtelemättä loppuun asti, eikä suvantokohtia synny lainkaan. Väkivalta on ajan hengen mukaisesti kulissientakaista, mutta toimii moitteetta. Jane Novakin esittämän vaimon kohtalo on puistattava ja osoittaa samalla, ettei sodassa ole koskaan ollut pelisääntöjä. Krugin kosto on toteutettu tyylillä, ilman turhaa yksityiskohdilla mässäilyä.

Pääosan esittävä Bosworth näyttelee paikoin turhankin dramaattisesti, mutta toisaalta se sopii hyvin hänen mieleltään järkkyneen roolihahmonsa tyyliin. Lukuisia roiston rooleja esittänyt Beery hoitaa roolinsa perinteisin maneerein ja saa tuotua hyvin esille sotilaan tunteman välinpitämättömyyden siviiliuhreja kohtaan – sodassahan tässä ollaan, eikä millään muulla kuin tappamisella ole väliä. Novakin tehtävänä on esittää karmean kohtalon kokevaa haurasta ja viatonta vaimoa ja siinä hän onnistuu kiitettävästi.

Behind the Door herätti ilmestyessään melkoisesti keskustelua. Aikalaiskriitikot kehuivat sen ansioita, mutta muistuttivat samalla etenkin naispuolisia katsojia sen raakuudesta. Kassakone kävi varsin ahkerasti ja elokuva tuotti siihen sijoitetut rahat reilusti takaisin. Siitä huolimatta Behind the Door kärsi vuosikymmenten aikana takaiskuja ja tänä päivänä siitä ei tiettävästi ole olemassa ainoatakaan täysin ehjää kopiota. Puuttuvat jaksot on selitetty onnistuneesti tekstein ja valokuvin, aikamme parasta osaamista hyväksi käyttäen. Elokuvan uusi tuleminen koettiin San Francisco Silent Film Festivalilla vuonna 2016, jonka jälkeen se suuntasi Pordenoneen ja saa Suomen ensi-iltansa Forssan Mykkäelokuvafestivaaleilla tänä syksynä.

BEHIND THE DOOR, 1919 Yhdysvallat

Tuotanto: Thomas H. Ince Prods. Ohjaus: Irvin V. Willat Käsikirjoitus: Luther Reed (Willatin pseudonyymi, Gouverneur Morrisin tarinasta) Kuvaus: James O. Taylor
Näyttelijät: Hobart Bosworth (kapteeni Oscar Krug), Jane Novak (Alice Morse), James Gordon (Jim MacTavish), J. P. Lockney (Matthew Morse), Otto Hoffman (Mark Arnold), Wallace Beery (sukellusveneen komentaja)© 12.8.2018 Kari Glödstaf