WOULD YOU BELIEVE IT?


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

”Tämän päivän keksijä on tulevan maailman rakentaja.”

Englantilainen mykkäelokuva on ollut Alfred Hitchcockia ja Anthony Asquithia lukuun ottamatta jo pitkään marginaalissa, eivätkä useimmat alan harrastajatkaan tiedä siitä juuri mitään. En minäkään, joten Le Giornate del Cinema Muto -festivaalin vuoden 2023 ohjelmistoon sijoitettu Would You Believe It? tuntui miellyttävältä piristykseltä amerikkalaisten, ranskalaisten ja saksalaisten tuotantojen rinnalla. Mikä parasta, kyseessä on komedia, joka on lajityyppinä luokitellen yksi englantilaisen mykkäelokuvan sokeimmista pisteistä. Aivan parhaasta genrensä edustajasta ei tälläkään kertaa ollut lopulta kyse, mutta kyllä elokuva onnistui useamman kerran ilahduttamaan yleisöä.

Päähenkilö on nuori ja intomielinen Walter, joka keksii kaikenlaista pelkästä keksimisen ilosta. Useiden epäonnistumisten jälkeen hän on lopultakin läpimurron äärellä, sillä hänen hyppysissään on joukko kauko-ohjattavien sotatarvikkeiden prototyyppejä. Näin merkittävät keksinnöt eivät jää huomioitta, ja pian Walterin perässä on joukko vieraan valtion vakoilijoita, jotka yrittävät varastaa keksinnöt.

Synkän ja osin arveluttavankin aiheen ympärille koottu Would You Believe It? on energinen, kaasu pohjassa loppuun asti kaahaava vauhtihirmu. Parhaat jaksot koetaan elokuvan alkupuolella, ensin nuoren keksijän kotona tekemien keksintöjen parissa ja sitten hänen työpaikallaan tavaratalossa. Piakkoin tämän jälkeen vauhtisokeus on tarttunut tekijöihin, sillä vitsit jäävät toissijaisiksi ja kaaos saa vallan. Rymistely valtaa valkokankaan, eikä katsoja saa enää aikaa sulatella näkemäänsä. Hyvätkin ideat vesittyvät turhaan pitkittämiseen ja erityisesti loppujakson totaalista tuhoa ja hävitystä katsoessa tulee mieleen, että vähempikin olisi riittänyt.

Elokuvan ohjaajana ja pääosanesittäjänä toiminut Walter Forde oli englantilaisen komedian keskeisimpiä hahmoja 1920-luvulla. Hän oli harvoja elokuvissa pärjänneitä koomikoita ja ainakin tätä elokuvaa katsoessa hän täyttää paikkansa moitteetta. Would You Believe It? on kaiken kaikkiaan sen verran vahvasti hänen näytöstään, että muutama päivä elokuvan jälkeen on mahdotonta kaivaa mielestään edes yhtä ainoaa sivuosan esittäjää, sen verran värittömiä heistä kaikista on tehty.

Would You Believe It? oli erinomainen aikalaismenestys saaden Lontoossa 22 viikkoa yhtäjaksoista esitysaikaa. Valitettavasti elokuva ilmestyi samoihin aikoihin kuin Alfred Hitchcockin Puhtauden lunnaiden (1929) ääniversio, jonka myötä Englannissakin alettiin siirtyä äänielokuviin. Walter Forde ei pystynyt luomaan hahmoaan uudelleen, joten hän lopetti komedioiden teon seuraavan elokuvansa, You’d Be Surprised (1930) jälkeen. Ohjaamista hän jatkoi aina 1940-luvun loppuun asti.

WOULD YOU BELIEVE IT? 1929 Iso-Britannia

Tuotanto: Nettlefold Films Ohjaus: Walter Forde Käsikirjoitus: Walter Forde, H. Fowler Mear Kuvaus: Geoffrey Faithfull Lavastus: W. G. Saunders Leikkaus: Adeline Culley Välitekstit: Sidney Gilliat
Näyttelijät: Walter Forde (Walter), Pauline Johnson (Pauline), Arthur Stratton (Cuthbert), Albert Brouett (vakoilija), Anita O’Day (maanviljelijän vaimo), Leslie Gilliat (koulupoika tavaratalossa)
Kesto: 58 min.
Ensi-ilta: 10.6.1929 / ---© 27.11.2023 Kari Glödstaf