My Best Girl

TYTÖISTÄ PARHAIN


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Maggie Johnson (Mary Pickford) on tavaratalon varastolla työskentelevä nuori neiti, joka saa työparikseen erään Joe Grantin (Charles ”Buddy” Rogers). Tosiasiassa hän on tavaratalon omistajan Robert E. Merrillin (Hobart Bosworth) poika Joseph, josta hänen isänsä on aikeissa kouluttaa työlleen jatkajan. Maggie ei tiedä nuorukaisen taustaa. Päivä päivältä he viihtyvät toistensa seurassa paremmin ja ennen pitkää he rakastuvat. Pian ollaan tilanteessa, jossa Josephin on paitsi paljastettava todellinen henkilöllisyytensä, myös valittava Maggien ja kihlattunsa Millicentin (Avonne Taylor) välillä.

Mary Pickfordin mykkäelokuvaura päättyi monia muita kollegoitaan aikaisemmin, vuonna 1927 valmistuneen romanttisen komedian Tytöistä parhain myötä. Tämä ei ollut todennäköisesti suunnitelmissa vielä elokuvaa tehtäessä, mutta tähden alati pidentyvät tuotantoajat ja joulukuussa 1927 ensi-iltansa saaneen Jazz-laulajan menestys käänsivät vaakakupin äänielokuvan suuntaan. Kovinkaan paljon tyylikkäämpiä jäähyväisiä Pickford ei olisi voinut jättää taidemuodolle, josta hän totesi, että ”olisi ollut paljon loogisempaa, mikäli mykkäelokuva olisi syntynyt äänielokuvasta, eikä päinvastoin.” Pickford ei sopeutunut äänielokuvaan odottamallaan tavalla ja hänen uransa päättyi muutamaa vuotta myöhemmin.

My Best Girl                  My Best Girl

Tytöistä parhain perustuu suositun kirjailijan Kathleen Norrisin tarinaan. Moderni tuhkimotarina, jossa yhteiskunnan alarappusilta lähtöisin oleva tyttö rakastuu ylätasanteella seisovaan poikaan, on tuttuakin tutumpi ja moneen kertaan varioitu (mm. aiemmin samana vuonna valmistunut Clara Bow -elokuva ”Jokin” toistaa saman tarinan). Tästä huolimatta Pickfordin elokuva kohoaa korkeuksiin. Harold Lloydin kanssa useasti työskennellyt Sam Taylor ohjaa varmaotteisesti ja loihtii puhki kulutetusta tarinasta miellyttäviä sävyjä, F. W. Murnaun Auringonnousun kuvannut Charles Rosher loihtii upeita kuvia ja meneviä kamera-ajoja yksi toisensa jälkeen ja lukuisten koomikoiden kanssa työskennellyt Clarence Hannecke tuo omalla panoksellaan charmia komediallisiin kohtauksiin: tässä elokuvassa yksikään gagi ei ole irtonaisen oloinen.

Vaikka Tytöistä parhain on pohjimmiltaan romanttinen komedia, on mukana myös kosolti draamaa. Erityisen vaikuttava on kohtaus, jossa illalliselta itku kurkussa lähtevä Maggie saapuu saman näyteikkunan eteen, jota hän on juuri aiemmin rakastettunsa kanssa ihaillut. Maggien saapuessa paikalle näyteikkunan valot sammuvat kuin ilmoittaakseen, että näytös on nyt loppu. Toinen mieleen jäävä tuokio koetaan lopussa, jossa Maggie esittää monologin Josephille kaikesta siitä, mitä on saanut kokea. Jazz-ajan elämää ja sen nautintoja sarkastisesti ruotiva kannanotto sopii vanhoja amerikkalaisia hyveitä ylläpitäneen Pickfordin suuhun mutkattomasti.

My Best Girl                  My Best Girl

Mary Pickford oli paitsi uskottava dramaatikko, myös ihastuttava komedienne. Tytöistä parhain onkin sopiva sekoitus molempia, ja Pickford sen myötä parhaimmillaan. William Wellmanin sotaelokuvassa Siivet (1927) läpimurtonsa tehnyt Charles ”Buddy” Rogers on hyvä valinta Josephin rooliin. Pickford ja Rogers ystävystyivät tämän elokuvan myötä ja päätyivät kymmenen vuotta myöhemmin naimisiin. Mack Swain tekee pienen roolin tuomarina, tuleva tähtinäyttelijätär Carole Lombard esittää puolestaan flirttailevaa tavaratalon myyjätärtä.

Tytöistä parhain menestyi kotimaassaan erittäin hyvin, vaikka ei kaikkien kriitikoiden varauksetonta hyväksyntää saanutkaan – toisten mielestä kyseessä oli turhankin tarkkaan laskelmoitu kokonaisuus. Tänä päivänä elokuva lasketaan paitsi Pickfordin suurimpien teosten joukkoon myös lajityyppinsä kirkkaimpiin helmiin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että mikäli Mary Pickfordin elokuvat tai romanttiset komediat ylipäätään eivät tunnu kiinnostavilta, ei Tytöistä parhainkaan todennäköisesti muuta mielipidettä. Muussa tapauksessa Tytöistä parhain on mitä mielenkiintoisin ja nautittavin tuttavuus, lajityyppinsä ylväs edustaja.

MY BEST GIRL, 1927 Yhdysvallat

Tuotanto: Mary Pickford Company Ohjaus: Sam Taylor Käsikirjoitus: Hope Loring, Allen McNeil, Tim Whelan (Kathleen Norrisin tarinasta) Kuvaus: Charles Rosher, Dave Kesson Lavastus: Jack Schulze
Näyttelijät: Mary Pickford (Maggie Johnson), Charles “Buddy” Rogers (Joseph Merrill / Joe Grant), Sunshine Hart (Ma Johnson), Lucien Littlefield (Pa Johnson), Carmelita Geraghty (Elizabeth Johnson), Hobart Bosworth (Robert E. Merrill), Evelyn Hall (Esther Merrill), Avonne Taylor (Millicent Rogers), Mack Swain (tuomari), Carole Lombard (myyjätär)© 9.9.2011 Kari Glödstaf