Tod Browning

TOD BROWNING

12.7.1880 Louisville, Kentucky

6.10.1962 Santa Monica, Kalifornia


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

"Elokuvan Edgar Allan Poeksi" aikoinaan nimitetty Charles Albert Browning on vuosikymmenten takaisesta kuuluisuudestaan huolimatta nykypäivänä melko tuntematon persoona. Vaikka Browning ei enää viimeisen kahdenkymmenen elinvuotensa aikana elokuvia ohjannutkaan eikä hänen uransa elokuvamaailman huipulla kestänyt kuin vajaan vuosikymmenen, muistavat vanhojen elokuvien harrastajat hänet aina yhtenä omalaatuisimmista amerikkalaisen elokuvan parissa koskaan työskennelleistä ohjaajista.

AIKA ENNEN MENESTYSTÄ
Browning syntyi Louisvillessa, Kentuckyssa 12. heinäkuuta 1880. Hänen lapsuudestaan on erittäin vähän tietoja, varmaa on se, että hän karkasi kiertävän sirkuksen matkaan kuusitoistavuotiaana – minkäpä muun kuin tytön vuoksi. Browning työskenteli erilaisissa sirkuksissa, huvipuistoissa ja vaudeville-esityksissä sekalaisia töitä tehden miltei kahdenkymmenen vuoden ajan ennen siirtymistään elokuvan palvelukseen. Browning aloitti uransa näyttelijänä Biographilla vuonna 1913, josta hän siirtyi parin vuoden kuluttua Majestic-Reliance Picturesille. Siirron myötä hän sai näyttelemisen ohella kokeilla taitojaan myös käsikirjoittajana ja apulaisohjaajana. Browningin uran alkupuolen kohokohtiin lukeutuu osallistuminen D. W. Griffithin Suvaitsemattomuuden (1916) tekoon, jossa hän näyttelemisen lisäksi toimi myös Griffithin apulaisena.

Vuonna 1919 Browning jatkoi matkaansa Universalille. Hän alkoi saavuttaa vähitellen nimeä ohjattuaan koko joukon elokuvia näyttelijätär Priscilla Deanin kanssa. Universalin vuosinaan hän tutustui myös tulevaan tähtinäyttelijään Lon Chaneyhin. Browning ohjasi Chaneyta Universalilla ainoastaan kahdesti (Wicked Darling, 1919, Outside the Law, 1921), mutta yhteistyön siemen tämän erikoisen parivaljakon tuleville elokuville oli kylvetty.

METRO-GOLDWYN-MAYER JA LON CHANEY
Kun Metro-Goldwyn-Mayer perustettiin 1924, alkoi Hollywoodin suurimmaksi elokuvastudioksi tavoitteleva yhtiö haalia joukkoihinsa mahdollisimman paljon laadukkaita elokuvantekijöitä. Niin myös Browning, joka oli M-G-M:n tuotannonjohtajan Irving Thalbergin suosiossa, liittyi "suureen tähtitehtaaseen", jossa Universalilla alkanut yhteistyö Chaneyn kanssa sai jatkoa. Yhteistyö alkoi heti lupaavasti: vuonna 1925 valmistunut The Unholy Three (Kolme paholaista) oli valmistumisvuotensa suurimpia menestyksiä ja tästä eteenpäin Browning ja Chaney tekivät tiivistä yhteistyötä näyttelijätähden ennenaikaiseen kuolemaan (1930) saakka. Kaiken kaikkiaan he tekivät M-G-M:lle kahdeksan yhteistä elokuvaa, joista Road to Mandalay (Singaporen opiumipesä, 1926), The Unknown (Kädetön Alfonso, 1927) sekä West of Zanzibar (1928) ovat kuuluisimpia – puhumattakaan kadonneeksi merkitystä London After Midnightista (Laukaus yössä, 1927), jonka löytyminen on yhtä suuri haave elokuvakeräilijöille kuin Erich von Stroheimin Greedin (Ahneus, 1925) puuttuvat tunnit.

Browningin ura M-G-M:llä ei tietenkään rajoittunut pelkästään Chaneyn kanssa työskentelyyn, mutta miehen muut elokuvat tuolta ajanjaksolta – edes John Gilbertin ja Renée Adoréen tähdittämä The Show (Varieteehurmaaja, 1927) – eivät ole saaneet osakseen vastaavaa kiinnostusta kuin Chaneyn kanssa tehdyt elokuvat.

ÄÄNIELOKUVAAN
Chaneyn kuolema masensi Browningin pahoin ja hetken aikaa näytti siltä, että hän jättäytyy elokuvamaailmasta syrjään. Browning nousi kuitenkin jaloilleen ja saavutti uransa suurimman menestyksen ohjatessaan Universalille Draculan vuonna 1931. Näin vuosikymmenten jälkeen tarkasteltuna itsensä Bela Lugosin tähdittämä versio Stokerin vampyyrikreivistä on hivenen vanhentunut ja kömpelö, mutta 1930-luvun yleisöstä se löysi runsaasti kaikupohjaa ja Browning paistatteli maailmanlaajuisessa suosiossa. Tätä ei tosin kestänyt kauan, sillä seuraavana vuonna valmistunut Freaks päätti käytännössä miehen uran. Vaikka Chaney olikin 1920-luvulla esittänyt Browningin luomia muotopuolia useissa elokuvissa ja vieläpä menestyksekkäästi, oli joukko sirkusmaailmasta tuttuja "erikoisuuksia" tavalliselle katsojalle liikaa. Kääpiöitä, siamilaisia kaksosia ja ihmistorsoja vilisevä elokuva aiheutti runsaasti pahennusta kaikkialla ja se joutui sensuurin uhriksi – Englannissa elokuva oli täysin pannassa yli kolmen vuosikymmenen ajan. Näin edellisvuonna menestystä niittänyt Browning käytännössä tuhosi uransa, mutta vastavuoroisesti onnistui luomaan yhden elokuvahistorian omalaatuisimmista ja mielenkiintoisimmista elokuvista.

Freaksin kohtalo pudotti Browningin A-luokan ohjaajien joukosta B-luokan liukuhihnatyöskentelijäksi. Tämä ei kuitenkaan häntä innostanut, eikä studioiden kapeakatseisuuteen turhautunut Browning ohjannut enää kuin muutaman elokuvan (mm. uusintaversion London After Midnightista nimellä Mark of the Vampire vuonna 1935) ennen vetäytymistään eläkkeelle 1939. Elokuvat taakseen jättänyt ohjaaja muutti Santa Monicaan, jossa hän kuoli 6. lokakuuta 1962.

ELOKUVISTA
"Juoni on toisarvoinen seikka hahmojen rinnalla." Näin yksinkertaisesti summasi omia polkujaan kulkenut Browning elokuvansa, eikä tuohon ole juuri vastaan sanomista. Browningin elokuvien parasta antia ovatkin juuri omalaatuinen tunnelma, eriskummalliset henkilöt ja visuaalinen näyttävyys – joka ei kuitenkaan tarkoita aikakaudelle ominaisia suureellisia ja pröystäileviä lavasteita – sekä paikoin melko groteskiksi äityvä huumori, joka toimii edelleen erinomaisesti. Sen sijaan käsikirjoittajana hän ei ollut läheskään yhtä laadukas ja monet Browningin elokuvista kärsivätkin latteista juonenkäänteistä ja heppoisesti rakennetuista lopetuksista, seikka, josta ohjaajaa arvosteltiin jo hänen aktiiviaikanaan.

BROWNINGIN ELOKUVIEN SAATAVUUS
Vielä LaserDiscin aikakaudella kotikeräilijällä oli mahdollisuus hankkia Browningin elokuvia hyllyynsä, mutta dvd:n tulon myötä ainoastaan viisi hänen elokuvistaan on päivitetty uuteen formaattiin: Dracula, Freaks, The Unknown, Outside the Law sekä Lon Chaney Collectionin (R1) mukaan liitetty kuvarekonstruktio London After Midnightista (tilanne vuonna 2005). West of Zanzibar esitettiin Forssan mykkäelokuvafestivaaleilla 2005, mutta edes SEA ei ole jostain syystä ottanut Browningin elokuvia lähempään käsittelyyn, joten mahdollisuus miehen teoksiin tutustumiseen on ulkomaisten elokuvafestivaalien varassa. Vuonna 2011 tilanne on jo huomattavasti parempi, kiitos amerikkalaisten dvd-julkaisuiden.

LÄHTEET: The International Dictionary of Films and Filmmakers vol II, 1985
Michael F Blake.: Lon Chaney – The Man Behind the Thousand Faces, The Vestal Press, Lanham 1993.
David Quinlan: Quinlan's Film Directors, 1999

TOD BROWNING MYKKÄELOKUVASIVUSTOLLA
  • Drifting (1923)
  • Unholy Three, The (Kolme paholaista, 1925)
  • Mystic, The (Jos ihmiset tietäisivät, 1925)
  • Blackbird, The (Musta lintu, 1926)
  • Show, The (Varieteehurmaaja, 1927)
  • Unknown, The (Kädetön Alfonso, 1927)
  • West of Zanzibar (1928)
  • Where East Is East (Kaukaisessa idässä, 1929)


  • © 26.12.2005 Kari Glödstaf