DAVID COPPERFIELD


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Eipä ollut kohtalo kovinkaan suopea David Copperfieldille, lesken ainoalle pojalle, joka sai isäpuolekseen töykeän ja alistavan herra Murdstonen. Kun David ei tullut uuden isänsä kanssa toimeen, tämä laittoi hänet kouluun oppimaan tavoille. David palasi äitinsä kuoleman jälkeen takaisin kotiin, mutta pian hänen isäpuolensa passitti pojan maailmalle toivoen, että tämä myös sinne jäisi. Nokkelaa Davidia ei kuitenkaan niin vain nitistetty, vaan vuosien saatossa David nousi varsin huomattavaan asemaan asuinyhteisössään.

Charles Dickensin klassikkoromaani David Copperfield (1850) on ajaton kertomus pojasta, joka ei anna vastoinkäymisten lannistaa itseään vaan kääntää tappiot voitoiksi ja seisoo itse lopulta korkeimmalla korokkeella vastustajien jäädessä nuolemaan näppejään. Optimismia, periksi antamattomuutta ja vaikeuksien selättämistä painottava traaginen ja jännittävä tarina on ollut aina viihdealan suosiossa, siitä todisteena useat filmatisoinnit ja tv-sarjat, näytelmäversioista puhumattakaan. Yhdysvalloissa tarina filmattiin ensimmäisen kerran vuonna 1911, englantilaisen version vuoro oli kaksi vuotta myöhemmin. Asialla oli Thomas Bentley, lukuisia Dickens-rooleja teatterin lavalla tulkinnut näyttelijäohjaaja.

David Copperfield                  David Copperfield

Kauniisti esitetty vanha Englanti ja huolella toteutettu puvustus ovat Bentleyn version parasta antia. Mikäli David Copperfield olisi valmistunut vuosikymmenen alussa, sitä juhlittaisiin suurena saavutuksena, mutta nyt se on vain vanhanaikainen ja jähmeä esimerkki englantilaisen elokuvan taantumasta ja rappiosta. Tapahtumat kulkevat kyllä vauhdikkaasti eteenpäin, mutta tarvittavaa yhteyttä juonenkäänteiden tai henkilöiden välisten suhteiden kesken ei pääse syntymään, joten katsojan olisi hyödyllistä tuntea tarina entuudestaan. Tapahtumat etukäteen selittävät välitekstit ja lähikuvien puute tekevät David Copperfieldin tarinan seuraamisesta entistä vaivalloisemman. Lähikuvia ei käytetä lainkaan.

Mikäli todella on niin, että Thomas Bentleyn David Copperfield on täydessä kestossaan kahden tunnin mittainen, olen valmis palaamaan elokuvan pariin uudelleen ja tarkistamaan mielipiteeni. Jos kuitenkin amerikkalainen, hieman yli tunnin mittainen versio on ainoa oikea, en usko, että tulen katsomaan tätä uudelleen. Ensimmäinen englantilaisversio David Copperfieldin tarinasta on vain pieni osa elokuvahistoriaa, ei sen enempää.

DAVID COPPERFIELD, 1913 Iso-Britannia

Tuotanto: Hepworth Ohjaus: Thomas Bentley Käsikirjoitus: Thomas Bentley (Charles Dickensin romaanista)
Näyttelijät: Eric Desmond (David lapsena), Len Bethel (David nuorena), Kenneth Ware (David aikuisena), Alma Taylor (Dora Spenlow), H. Collins (Wilkins Micawber), Jack Hulcup (Uriah Heep), Jamie Darling (Daniel Peggotty), Edna May (Emily lapsena), Amy Verity (Emily nuorena), Cecil Mannering (Steerforth)© 1.2.2013 Kari Glödstaf