COWBOY-LORDI


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Useimmat varmaan jo tietävätkin, etteivät lännenelokuvat ole koskaan olleet amerikkalaisten etuoikeus – itse asiassa länkkäreitä tehtiin monessa maassa jo mykkäkaudella. Yksi aktiivisista lännenelokuvien tuottajista oli ranskalainen Pathé, jonka lyhytelokuvasikermä oli Forssan Mykkäelokuvafestivaalien vuoden 2007 kohokohtia. Itselleni tuli puolestaan yllätyksenä tanskalaisten kiinnostus aiheeseen, tästä hyvänä todisteena Holger-Madsenin vuonna 1916 ohjaama Cowboy-lordi.

Cowboy-lordi on kertomus amerikkalaisen miljonäärin nuoresta ja naimattomasta tyttärestä, Gracesta (Clara Wieth), joka tutustuu lomamatkallaan suuren tilan karjapaimeneen Percyyn (Valdemar Psilander). Heidän välilleen kehittyy suhde, joka ei voi tietenkään päättyä hääkellojen soittoon, sillä Percy on tyhjätasku ja yhteiskuntaluokaltaan toisarvoinen kansalainen Graceen verrattuna. Kun Percy saa lopulliset pakit ihastukseltaan, hän päättää palata kotimaahansa Englantiin ja jättää kaiken taakseen. Siellä häntä odottaa kuitenkin yllätys, joka kääntää asiat päälaelleen.

Manden uden fremtid                  Manden uden fremtid

Kymmeniä käsikirjoituksia 1910- ja 1920-luvuilla kirjoittaneen Harriet Blochin tekstiin pohjautuva Cowboy-lordi on hyvin tavanomainen rakkauselokuva, jollaisia elokuvahistoria on täynnä. Toisaalta sitä ei pidä liiaksi kritisoida, sillä tämän elokuvan perimmäinen tarkoitus on viihdyttää, enkä usko, että tätä on aikoinaan tarkoitettu muuksi kuin perusohjelmistoksi. Sellaisenaan se toimii aivan kelvollisesti ja vaikka lähes jokainen juonenkäänne on etukäteen arvattavissa, ei vauhdikkaasti etenevän tarinan parissa ehdi pitkästyä. Tässä tosin edesauttaa elokuvan kesto, Cowboy-lordi on kestoltaan nimittäin reilusti alle tunnin mittainen.

Vaikka elokuva ei tarjoakaan juonensa osalta mitään mullistavaa, on se silti kaikin puolin ammattimaisesti toteutettu. Ohjaaja Holger-Madsen osasi aina vaatia kuvaajaltaan hyvin sommiteltuja otoksia ja lähes kaikki hänen elokuvansa kuvannut Marius Clausen teki poikkeuksetta hyvää jälkeä. Lavastuksen ja puvustuksen puolesta Cowboy-lordi täyttää myös paikkansa, mutta illuusiota laajoista preerioista se ei pysty missään vaiheessa synnyttämään.

Valdemar Psilander täyttää vaivatta saappaansa lännenmiehen roolissa. Clara Wieth on niin ikään mainio hänen ihastuksenaan ja parivaljakon välillä on juuri oikealla tavalla toimivaa kemiaa. Benjamin Christensenin Häxanissa lihavaa munkkia esittävä Oscar Stribolt tuo tällä kertaa jostain syystä mieleen Roscoe ”Fatty” Arbucklen, mutta siihenpä hänen vaikutuksensa oikeastaan jääkin – Striboltin hahmolle kun ei ole kirjoitettu mitään mieleenpainuvaa, joten hänet on helppo unohtaa heti elokuvan päätyttyä.

MANDEN UDEN FREMTID, 1916 Tanska

Tuotanto: Nordisk Film Kompagni Ohjaus: Holger-Madsen Käsikirjoitus: Harriet Bloch Kuvaus: Marius Clausen
Näyttelijät: Valdemar Psilander (Percy Fancourt), Clara Wieth (Grace Dremont), Oscar Stribolt (Hugh Dremont, hänen isänsä), Philip Bech (Mac Winton, karjatilan omistaja), Augusta Blad (Hestabyn herttuatar), Erik Holberg (asianajaja)

Kuvakaappaukset ja elokuva: Cowboy-lordi
Women Film Pioneers: Harriet Bloch© 6.4.2020 Kari Glödstaf