Dalu

DALU

Valtatie


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Kuusi työttömyyteen kyllästynyttä kiinalaisnuorta matkustaa pohjoisen tietyömaille tekemään armeijalle kulkureittejä. Nuorten ahkeruus ja tinkimättömyys tuovat menestystä, jolloin vihollisen kanssa veljeilevä taho iskee silmänsä heihin ja koettaa lahjoa ryhmän puolelleen. Kieltäytyminen johtaa vangitsemiseen ja kidutukseen.

Kiinalaisen mykkäelokuvan arvostetuimpiin ohjaajiin kuuluneen Yu Sunin Dalu on neuvostoliittolaisten elokuvien hengessä tehty kuvaus nuoruudesta, onnen ja yhteenkuuluvuuden hetkistä, joita eivät elämän realiteetit vielä pysty synkentämään. Voimalla, kunnianhimolla, ahkeruudella, lojaaliudella ja sitkeydellä voi vähäpätöisempikin henkilö täyttää tehtävänsä ja saada arvostusta niin läheisiltä kuin ylemmiltäkin tahoilta. Raavainkaan mies ei tosin ole onnellinen ilman naisen rakkautta, joten työläisten keskuudessa on myös romantiikkaa – näin valmistumisaikanaan hyvin rohkeana pidetystä elokuvasta välittyy ”viimeisen kesän” tunnelma ihastuttavalla tavalla.

Dalu                  Dalu

Olisin toivonut elokuvan olevan pelkkä lämminhenkinen nostalgiakuvaus, mutta Sun ei ole tyytynyt tähän, vaan esittää samalla myös sukupolvien välisen kuilun ehdottomuuden ja väistämättömyyden. Aikuisuus on totinen tila, jossa ystävyydellä ja auttamisen halulla ei ole sijaa. Yksikään elokuvan aikuishahmoista ei ole nuorten kaltainen sympaattinen henkilö, vaan kylmä, omia ja läheistensä etuja ajava persoona. Nuoruuden idealismi on väistynyt kyynisyyden ja eloonjäämiskamppailun tieltä maailmassa, jossa jokainen tuntematon henkilö on potentiaalinen vihollinen tai hyötymisen kohde, pelkkä luku tai numero. Kaikkein selvimmin tämä tulee tietysti esille sodassa, jossa kasvottoman vihollisen tappaminen ei juuri aiheuta omantunnontuskia.

Näyttelijät ovat tuttuja monista muista kiinalaistuotannoista. Elokuvan suurin tähti on ”Shanghain Rudolph Valentinoksi” nimetty Yan Jin, Koreassa syntynyt aikakautensa yleisömagneetti. Yonggang Wun mestariteoksessa Shen nu (1934) häikäilemätöntä sutenööriä esittänyt Zhizhi Zhang tekee tällä kertaa huomattavasti sympaattisemman roolisuorituksen yhtenä nuorisoryhmän jäsenistä. Viehättävä Lili Li tulkitsee tietyömaan keittäjätärtä Jasminea ja Langen Han tuo komiikkaa tällaisiin elokuviin poikkeuksetta mukaan liitettynä sidekickinä.

DALU, 1935 Kiina

Tuotanto: Lianhua Film Company Ohjaus: Yu Sun Käsikirjoitus: Yu Sun Kuvaus: Yi-Hua Qiu, Weilie Hung Lavastus: Jin-San Liu
Näyttelijät: Yan Jin (Jin Ge), Yanyan Chen (Ding Xiang), Lili Li (Jasmine), Peng Luo (pikku Luo), Junli Zheng (Zheng Jun), Jing Liu (iso Liu), Jiqun Liu (päällikkö Ding), Langen Han (Little Six Han), Zhizhi Zhang (Da Zhang)© 20.3.2016 Kari Glödstaf