PRÍCHOZÍ Z TEMNOT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Jokainen meistä tietää sen hermoja raastavan tunteen, kun hyvin alkanut elokuva, musiikkikappale tai kirja putoaa kesken kaiken raiteiltaan, eikä pääse niille enää takaisin vaikka kuinka yrittäisi. Tai sitten juoneen on rakennettu niin ilmeinen käänne, että jokainen, joka ei räpäyttänyt silmiään kaikkein ratkaisevimmalla hetkellä ymmärtää sen. Mikä turhauttavinta, nämä käsikirjoitusvaiheessa kenties kekseliäiltä tuntuvat ratkaisut ovat erittäin harvoin onnistuneita. Tšekkoslovakiassa vuonna 1921 valmistunut fantasiakauhistelu Príchozí z temnot (engl. The Arrival from the Darkness) sortuu molempiin virheisiin.

Príchozí z temnot alkaa kohtauksella, jossa suuressa linnassa asuvan lapsettoman pariskunnan naapuri saapuu vierailulle tuoden mukanaan suvulleen pitkään kuuluneen vanhan kirjan. Kirja lumoaa linnanherran täysin ja hän löytääkin siitä erikoisen, omaa asuinpaikkaansa koskevan vihjeen. Palvelusväen ja vaimon painuttua yöpuulle hän lähtee linnansa hylättyyn osaan katsomaan, pitävätkö kirjassa väitetyt asiat todella paikkansa.

Príchozí z temnot                  Príchozí z temnot

Amerikkalaista D. W. Griffithiä ja saksalaista Paul Wegeneriä ihailleen Jan S. Kolárin kauhuelokuva alkaa todella mukaansatempaavasti ja ensimmäisen neljänneksen jälkeen on lähestulkoon valmis nostamaan sen tuntemattomien kauhuelokuvasuuruuksien joukkoon. Oudon kirjan kätkemä arvoitus, linnan käytävien seinille piirtyvät varjot, unenomainen tunnelma ja salaisen huoneen nurkassa ikiuntaan nukkuvan muukalaisen herääminen toimivat vuosikymmenistään huolimatta edelleen vakuuttavasti. Saksalaisen koulukunnan vaikutteet näkyvät kaikkialla ja Wegenerin Golemin (1920) taikaympyrää muistuttava kohtaus osoittaa tekijöiden hallinneen myös tehosteiden käytön.

Siksi tarinan lässähtäminen harmittaa tavallista enemmän. Muukalaisen henkilöllisyyden ja hänen tarkoitusperiensä paljastuminen kääntää tapahtumien kulun olennaisesti. Tunnelma katoaa ja vanhan linnan luoma uhka poistuu. Juoni muuttuu tavanomaiseksi draamaksi, joka on todennäköisesti toiminut vielä maailmansodan ja sen synnyttämien kauhujen jälkijunassa, mutta nykykatsojan silmin se näyttäytyy turhan tutulta ja mielenkiinnottomalta. Aiemmin mainitsemani juonenkäännekin on turhan ilmeinen.

Príchozí z temnot on ulkoisesti loistelias kuriositeetti, joka innostanee kaikkia tuntemattomien kauhuelokuvien ystäviä sekä niitä elokuvahistoriasta kiinnostuneita tahoja, jotka haluavat nähdä Alfred Hitchcockin ensimmäisenä blondina muistetun Anny Ondran uransa alkuhetkillä. Satunnaisesti mykkäelokuvia seuraavalle katsojalle Príchozí z temnotilla on sen sijaan hyvin vähän annettavaa.

PRÍCHOZÍ Z TEMNOT, 1921 Tšekkoslovakia

Tuotanto: Rexfilm Ohjaus: Jan S. Kolár Käsikirjoitus: Jan S. Kolár (Karel Hlouchan tarinasta) Kuvaus: Otto Heller, Otto Hoffmann Lavastus: Fritz Kraenke
Näyttelijät: Theodor Pištek (Bohdan Drazický), Anny Ondráková (Dagmar/Alena), Josef Šváb-Malostranský (Jan), Karel Lamac (Jesek Drazický), Luigi Hofman (hovimestari/Alenan isä), Vladimír Majer (Richard Bor/Balthasar Borro)© 22.4.2019 Kari Glödstaf