Det hemmelighedsfulde X

DET HEMMELIGHEDSFULDE X


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Näyttelijänä elokuvauransa vuonna 1912 aloittanutta, mutta jo seuraavana vuonna kameran taakse siirtynyttä Benjamin Christenseniä pidetään tanskalaisen elokuvan ensimmäisenä todella merkittävänä tekijänä, jopa yli Urban Gadin ja August Blomin kaltaisten aikalaissuosikeiden. Kollegoihinsa verrattuna Christensenin taide on ollut kestävämpää ja Christensenin ainoana miinuksena voikin pitää melko harvaa työtahtia. Kahden Tanskassa tehdyn elokuvan jälkeen oli vuosikausia tuotannossa olleen Häxanin (1922) vuoro ja pian sen jälkeen muutto Saksan kautta Yhdysvaltoihin. Christensen palasi kotimaahansa 1930-luvun alussa, mutta ei tehnyt enää kuin muutaman elokuvan ennen kuin lopetti uransa vuonna 1942.

Christensenin esikoisteos Det hemmelighedsfulde X valmistui vuonna 1914. Elokuvan pohjana on hänen oma kertomuksensa, lisäksi Christensen toimi myös elokuvan tuottajana, lavastajana ja miespääosan esittäjänä. Elokuva kertoo maailmansotaan osallistuvasta luutnantti van Hauenista (Christensen), jonka vaimon (Karen Caspersen) innokas ihailija, kreivi Spinelli (Hermann Spiro), lavastaa syylliseksi sotarikokseen. Agenttina toimiva kreivi on varastanut luutnantin hallussa olleet sotasuunnitelmat, jolloin van Hauen joutuu vankilaan ja lopulta teloituskomppanian eteen. Kauan ei kreivi ehdi menestyksestään nauttia, sillä kohtalo puuttuu varsin erikoisella tavalla tapahtumien kulkuun.

Det hemmelighedsfulde X                  Det hemmelighedsfulde X

Det hemmelighedsfulde X vakuuttaa erityisesti kahdella osa-alueella. Ensi katsomalta huomio kiinnittyy elokuvan ulkoasuun, tarkasti sommiteltuun lavastukseen, komeaan valohämyn käyttöön (kohtaukset Spinellin tukikohtana käyttämässä vanhassa myllyssä ovat syystäkin kuuluisia) sekä realistisiin henkilöhahmoihin. Myös kerronta on vakuuttavaa. Christensen kehittelee tapahtumia, hahmoja ja heidän motiivejaan uskottavasti ja huolella. Suurimpana kauneusvirheenä voi pitää griffithmäistä loppuhuipentumaa, joka vaikuttaa muuhun elokuvaan nähden aivan liian vaisulta ja nopeasti kokoon kyhätyltä. Keskeiset näyttelijäsuoritukset ovat laadukkaita ja vähäeleisiä ilman suurempaa teatraalisuutta.

Christensenin debyytti jäi sodan runtelemassa Euroopassa vaille ansaitsemaansa huomiota, mutta Yhdysvalloissa se menestyi erinomaisesti ja saavutti keskimääräistä parempaa menestystä kuin eurooppalaiset elokuvat yleensä. Christensen teki elokuvansa mukana ahkeraa promootiota valtameren molemmin puolin ja loi tärkeitä kontakteja, jotka realisoituivat seuraavalla vuosikymmenellä Erich Pommerin kutsuessa hänet Saksaan elokuvia tekemään. Seuraavaksi valmistunut Koston yö (Hævnens nat, 1916) lujitti hänen mainettaan ja asemaansa entisestään.

DET HEMMELIGHEDSFULDE X, 1914 Tanska

Tuotanto: Dansk Biograf Kompagni Ohjaus: Benjamin Christensen Käsikirjoitus: Laurids Skands (Benjamin Christensenin tarinasta) Kuvaus: Emil Dinesen Lavastus: Benjamin Christensen
Näyttelijät: Benjamin Christensen (luutnantti van Hauen), Karen Caspersen (hänen vaimonsa), Otto Reinwald (heidän vanhempi poikansa), Bjørn Spiro (heidän nuorempi poikansa), Hermann Spiro (kreivi Spinelli), Fritz Lamprecht (amiraali van Hauen), Amanda Lund (lastenhoitaja)© 3.2.2012 Kari Glödstaf