Dr. Jack

TOHTORI JACK

Dr. Jack


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Kahden lyhyeksi tarkoitetun, mutta pitkäksi elokuvaksi paisuneen komedian jälkeen Harold Lloyd työryhmineen alkoi työstää ensimmäistä varsinaista pitkää elokuvaansa. Aiheena oli kertomus maalaislääkäristä, joka uskoo ennemmin naurun ja ilon parantaviin vaikutuksiin kuin kalliisiin rohtoihin ja parantolahoitoihin. Lloydin suoraviivainen elokuva ei saanut ilmestyessään kriitikoiden yksimielistä hyväksyntää, mutta lippuluukuilla se menestyi sitäkin komeammin ollen ilmestymisvuotensa kymmenen tuottoisimman elokuvan joukossa.

Tohtori Jack on pienen Magnolia Meadowsin kaupungin lääkäri, jolle mikään kaupunkilaisten tarjoama tehtävä ei ole liikaa ja niinpä tohtoria revitäänkin joka suuntaan. Hän auttaa yhtä lailla pikkutyttöä kaivoon pudonneen nuken pelastamisessa ja elvyttämisessä kuin yksinäisyydestä kärsivää vanhustakin. Lyhyesti sanottuna kaupunkilaisilla ei ole sellaista vaivaa tai ongelmaa, johon tohtori Jack ei löytäisi ratkaisua.

Lähikaupungissa asuvan miljonäärin hovimestari kuulee tohtorin taidoista ja pyytää tätä tulemaan työnantajansa tyttären avuksi. Neljä vuotta tytärtä hoitanut tohtori Ludwig von Salsbourg kun on sitä mieltä, että tyttö on kroonisesti sairas ja siksi eristettävä ulkomaailmasta täysin. Hovimestarin mielestä von Salsbourg ainoastaan lypsää miljonääriltä rahoja, eikä tytössä ole oikeasti mitään vikaa. Niinpä hän toivookin Jackin löytävän ratkaisun väitettyyn sairauteen.

Harold Lloydin komediat voi jakaa kahteen ryhmään. Niihin, jotka keskittyvät tarinan ja hahmojen kehittämiseen sekä niihin, joissa gagit ovat koko elokuvan perusta. Tohtori Jack lukeutuu jälkimmäiseen kategoriaan. Sen luotisuora, täysin gagien kekseliäisyyteen ja ajoitukseen nojaava huumoritulitus ei edes pyri laventamaan tarinaa tai sen hahmoja, vaan alkuasetelmien jälkeen elokuva paahtaa loppuun saakka täydellä vauhdilla ilman ainoatakaan hengähdystaukoa. Hurja vauhti takaa sen, ettei katsoja pääse pitkästymään, mutta pelkkä vauhti ei tässä tapauksessa riitä laadukkaaseen lopputulokseen.

Tutussa tarinassa ei ole valittamista, mutta yllättäen Lloydin tavallisesti laatutyötä tehnyt käsikirjoitusryhmä ei ole saanut kovinkaan kaksista jälkeä aikaiseksi. Elokuvan alkupuolisko antaakin olettaa kokonaisuudelta huomattavasti enemmän, sillä loppua kohden ideapankki ehtyy ja kliimaksiksi tarkoitettu parikymmenminuuttinen vauhtijakso on auttamatta liian väritön ja pitkä. Muutamia näppäriä oivalluksia löytyy sieltä täältä, mutta kokonaisuus on Lloydin elokuvaksi yllättävän matalalentoinen. Tohtori Jack on mestarikoomikon heikoimpiin tuotoksiin lukeutuva kokonaisuus, kertaalleen katsottava välityö.

DR. JACK, 1922 Yhdysvallat

Tuotanto: Hal Roach Studios Ohjaus: Fred C. Newmayer (sekä Sam Taylor) Käsikirjoitus: Thomas J. Crizer, Jean C. Havez, Hal Roach, Sam Taylor Kuvaus: Walter Lundin Leikkaus: Thomas J. Crizer Välitekstit: H. M. Walker
Näyttelijät: Harold Lloyd (tohtori Jack), Mildred Davis (sairas tyttö), John T. Prince (isä), Eric Mayne (tohtori Ludwig von Salsbourg), C. Norman Hammond (lakimies)© 8.11.2007 Kari Glödstaf