The Empress

THE EMPRESS


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Kuten olen monesti aiemminkin sanonut, jokainen löydetty elokuva ja jokainen elokuvasirpale ovat yhtä tärkeitä elokuvahistorialliselta kantilta tarkasteltuna. Erityisen musta aukko tuntuu olevan vuosien 1912–1918 ajalta, jolloin suuret elokuvayhtiöt eivät olleet vielä syntyneet oikein missään päin maailmaa. Niinpä Alice Guyn Yhdysvalloissa ohjaaman The Empressin olemassaolo sai sormet syyhyämään – onhan tämän elokuvan ensimmäisen merkittävän naisohjaajan tuotannosta jäljellä enää vain rippeet. Elokuva on katsottavissa La Cinémathèqu Françaisen sivuilla, tosin ilman välitekstejä, ne kun ovat vuosikymmenten saatossa kadonneet.

The Empress kertoo Nedrasta, taidemaalari Louis de Baudryn mallina toimivasta nuoresta naisesta. Heillä on myös romanttisia tunteita toisiaan kohtaan. Erään taidehuutokaupan jälkeen he lähtevät yhdessä maaseudulle, jossa de Baudry tekee turhankin suorasukaisia ehdotuksia mallilleen. Nedra pakenee ja jättää taiteilijan etsimään uutta seuraa itselleen. Tapahtumat palaavat hänen elämäänsä vuosien kuluttua, sillä heidän käyttämänsä majatalon omistaja on kuvannut rakastavaisia salaa ja uhkaa nyt tuoda hallussaan olevan materiaalin Nedran aviomiehen tietoon.

The Empress on juoneltaan hyvin melodramaattinen. Se tuo monilta osin mieleen John M. Stahlin 1920-luvun elokuvat, olematta kuitenkaan aivan niin epäuskottava kuin mitä ne pahimmillaan – tai katsojasta riippuen parhaimmillaan – olivat. Välitekstittömyys tekee juonenkäänteiden seuraamisen aavistuksen raskaaksi, sillä katsojan on vaikea joka kohdassa hahmottaa, mikä henkilöiden käyttäytymisessä on tarkoituksellista ja mikä sattumaa. Nyt tapahtumat menevät paikka paikoin arvailuksi ja etenkin majatalossa työskentelevän, itsekin taiteilija de Baudrylle antautuvan naisen sydänsurujen syytä ei voi varmistaa.

Tyyliltään elokuva ei poikkea aikalaisistaan. Puvustus ja lavastus painottavat realismia ja kuvallinen kerronta on hyvin pelkistettyä. Kamera ei vielä tuossa vaiheessa liikkunut, joskin tekijät ovat ujuttaneet mukaan pari pientä, auton keulasta kuvattua jaksoa. Ne sähköistävät kerronnan oitis, vaikka jälkimmäisellä kerralla paljastavatkin tulevia tapahtumia. Näyttelijöistä vakuuttavimpaan roolisuoritukseen yltää majatalon työntekijää esittävä Lyn Donaldson, kun taas naispääosan tulkitsevan Doris Kenyonin vahva elehdintä tuntuu nykykatsojan silmissä liioitellulta.

THE EMPRESS, 1917 Yhdysvallat

Tuotanto: Popular Plays and Players Inc., U. S. Amusement Corporation. Ohjaus: Alice Guy Käsikirjoitus: Alice Guy, Holbrook Blinn (Frederic Chapinin tarinasta) Kuvaus: John G. Haas
Näyttelijät: Doris Kenyon (Nedra), Holbrook Blinn (Eric, hänen miehensä), William Morse (Louis De Baudry), Lyn Donaldson (majatalon työntekijä)
Kesto: 69 min.
Ensi-ilta: 11.3.1917 / ---

Elokuva: The Empress© 6.11.2022 Kari Glödstaf