A Girl in Every Port

A GIRL IN EVERY PORT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Elokuvahistorian suurimpiin jättiläisiin lukeutuneen Howard Hawksin filmografia on komeaa luettavaa: Arpinaama (1932), Vain enkeleillä on siivet (1939), Punainen virta (1948), Herrat pitävät vaaleaveriköistä (1953), Rio Bravo (1959) ja monet muut ovat suuria klassikoita, joita ihaillaan nykyäänkin. Aivan kuten Hawksin suuria näyttelijöitäkin Lauren Bacallista Humphrey Bogartiin, John Waynesta Cary Grantiin ja Marilyn Monroeen. Hawks hallitsi kaikki lajityypit taidokkaasti ja erään hurjan väittämän mukaan hän onkin tehnyt "hienoimman amerikkalaisen elokuvan jokaisesta lajityypistä."

Vaikka Hawksin lopullinen läpimurto tapahtuikin vasta Arpinaaman myötä, oli hän ehtinyt tehdä jo pitkän päivätyön elokuvan parissa stunt-miehenä, tuottajana sekä käsikirjoittajana. Ohjaamista hän kokeili ensimmäistä kertaa vuonna 1926 elokuvassa The Road to Glory. Kaiken kaikkiaan Hawks ehti ohjata yhteensä kahdeksan mykkäelokuvaa, joista tunnetuin, A Girl in Every Port valmistui 1928.

A Girl in Every Port                  A Girl in Every Port

Hawksin omaan tarinaan perustuva elokuva kertoo merimies Spike Maddenista (Victor McLaglen), jolle ovat vuosien saatossa tulleet tutuiksi niin eri maailmankolkkien satamat kuin niiden naisetkin. Naisten ohella hän joutuu ajoittain myös vaikeuksiin mustasukkaisten rakastajien kanssa. Tappelunujakat silloin tällöin vain piristävät Maddenia, enemmän häntä huolettaa se, että joku tuntuu ehtivän aina naisapajille ennen häntä: Maddenille on tullut kilpailija, joka jättää jälkeensä merkin valloituksistaan. Tämä sapettaa miestä niin, että hän päättää ottaa selvää, kuka moinen kilpailija oikein on.

Elokuva alkaa kepeänä komediana. Naiset, juopottelu ja tappeleminen – niistä koostuvat merimiesten huoleton elämä. Tilannekomiikka väärinkäsityksineen ja yllätyksineen on erittäin onnistunutta ja humoristisia välitekstejäkin löytyy monin paikoin. Välitekstit tyyliin "Oletko ollut minulle uskollinen, kulta? Kyllä vain, kahdesti" kiteyttävät niin merimiesten kuin satamatyttöjenkin elämäntyylin oivasti. Vähitellen elokuvaan liittyy myös totisempia sävyjä, sillä ennen pitkää miehen kuin miehen on jätettävä huoleton elämä taakseen ja otettava vastuu tekemisistään ja itsestään. Tässä vaiheessa kuvaan astuu Louise Brooksin esittämä Marie, johon Madden tutustuu Marseillessa. Maddenin ystävä ja entinen kilpakosija Salami (Robert Armstrong) tietää tytön entuudestaan, mutta Madden ei ota kuuleviin korviinsa tämän vihjailuja tytön todellisista tarkoitusperistä. Lopulta Hawksin usein käsittelemä aihe, ystävyys, joutuu todelliseen puntariin Maddenin miettiessä, mikä hänelle on kaikkein tärkeintä. Nykykatsojalle Hawksin elokuva on siinä määrin maskuliininen – Brooksia lukuun ottamatta kaikki naiset ovat stereotyyppisiä seinäkoristeita – että A Girl in Every Port teilattaisiin muodikkaasti homoeroottisena.

A Girl in Every Port                  A Girl in Every Port

John Fordin Ilmiantajasta (1935) Oscar-palkinnon saanut McLaglen on oiva valinta pääosaan jo olemuksensakin vuoksi, eikä tällä kertaa mieheltä usein nähtyä ylinäyttelemistä juuri esiinny. King Kongista (1933) muistettu Armstrong täydentää McLaglenia hyvin, vaikka hänen roolihahmostaan onkin tehty hivenen rasittava. Miehet ovat elokuvassa sen verran runsaasti esillä, ettei Brooksille jää juuri aikaa esitellä näyttelijäntaitojaan, mutta sen sijaan hän säteilee edelleenkin tehoavaa vetovoimaa. A Girl in Every Port toimi hänen kohdallaan pääsylippuna Saksaan, jossa hän teki kuuluisimmat elokuvansa Pandoran lipas (1929) sekä Kadotetun päiväkirja (1929).

A Girl in Every Port ei menestynyt kotimaassaan mitenkään erityisesti, sen sijaan Euroopassa ja eritoten Ranskassa Hawksin rento tyyli ja moderni toteutus herättivät suurta ihastusta. Elokuva toimii edelleen, sillä vaikka A Girl in Every Port ei mikään todella suuri klassikko olekaan, sen mutkaton toteutus sekä vauhdikas tarina pitävät huolen siitä, ettei katsoja joudu pitkästymään missään vaiheessa. A Girl in Every Port on vahva osoitus siitä, että vasta tähteyteen matkalla ollut Hawks oli jo tuohon aikaan erittäin taitava ohjaaja.

A GIRL IN EVERY PORT, 1928 Yhdysvallat

Tuotanto: Fox Film Corporation Ohjaus: Howard Hawks Käsikirjoitus: Seton I. Miller, Reginald Morris, James Kevin McGuinness (Hawksin tarinasta) Kuvaus: L. William O'Connell, Rudolph Berquist Lavastus: William S. Darling Leikkaus: Ralph Dixon Puvustus: Kathleen Dax Välitekstit: Malcolm Stuart Boylan
Näyttelijät: Victor McLaglen (Spike Madden), Robert Armstrong (Salami), Louise Brooks (Marie), Myrna Loy (Jetta), Maria Casajuana (Chiquita), Gladys Brockwell (Madame Flore)© 18.7.2006 Kari Glödstaf