The Extra Girl

THE EXTRA GIRL


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Hollywood raotti sitä ympäröivän salaperäisyyden verhoa 1920-luvun alun skandaaleiden jälkeen ja yhtiöt alkoivat julkaista unelmakaupunkia esitteleviä elokuvia yksi toisensa perään. Aihe oli omakohtainen myös Hollywoodin perustajajäsenistöön lukeutuville Mack Sennettille ja Mabel Normandille, jotka olivat nostaneet Keystone-yhtiön edellisen vuosikymmenen puolivälissä maailman johtavaksi komediatehtaaksi. Molempien tähdet olivat The Extra Girliin mennessä himmenneet, mutta mikäpä oli silti katsoessa hieman taaksepäin ja kertoessa tarinaa elokuvien valmistamisesta – etenkin kun molemmilla oli siitä vuosien kokemus. Syksyllä 1923 ensi-iltansa saanut The Extra Girl on mielenkiintoinen tuttavuus, vaikka ei King Vidorin mahtavan Ilveilijöitä-satiirin tasolle ylläkään.

Tarina alkaa pienestä amerikkalaisesta kaupungista, jossa muuan Sue Graham (Normand) imitoi Lillian Gishiä ja haaveilee elokuvatähteydestä. Hänen isänsä toivoo tyttären naivan vakavaraisen apteekkarin (Vernon Dent), kun taas tyttären sydän sykkii lapsuudenystävälle Davelle (Ralph Graves). Sue ei halua mennä vastentahtoisesti naimisiin, joten hän lähettää valokuvansa Hollywoodin studiopäälliköille tarjoutuakseen filmialalle töihin. Filmitähtikilpailun voitto saa hänet karistamaan kotikylän tomut jaloistaan, mutta perillä odottaa varsin ikävä yllätys.

The Extra Girl                  The Extra Girl

The Extra Girlin tuotanto alkoi melkoisten sekaannusten vallassa, sillä alun perin elokuvan nimeksi kaavailtiin Millie of the Moviesia ja päätähdeksi 1920-luvun villikkoa Phyllis Haveria. Hänet siirrettiin jostain syystä kuitenkin syrjään ja korvattiin nyttemmin jo unohdetulla Winifred Brysonilla. Tämäkään ei ollut vielä tarpeeksi, vaan tuottajana toiminut Sennett korvasi sekä Brysonin että ohjaajaksi suunnitellun William A. Seiterin Normandilla ja F. Richard Jonesilla. Muutosten syitä ei kerrottu julkisuuteen.

The Extra Girliä on vuosikymmenten ajan arvosteltu siitä, että elokuvaan ladatut koomiset elementit ja ne erinomaisesti hallitsevat tekijät on valjastettu draaman käyttöön, minkä seurauksena tapahtumat jäävät vaisuiksi ja juonenkäänteet turhan melodramaattisiksi. Meno on kieltämättä yllättävän rauhallista ja vanha kunnon Keystone-henki elää oikeastaan vain alkupuolen jaksossa, jossa morsian pakenee isäänsä ja sulhastaan rautatieasemalla. Elokuvan kuuluisin kohtaus on puolestaan se, jossa Normandin esittämä neitokainen taluttaa naamioidun koiran sijasta oikeaa urosleijonaa studion halki. Itse pidän tällaisesta tyylistä enemmän, sillä hauskuudestaan huolimatta tavanomaisten Keystone-rymistelyiden terä oli 1920-luvulle tultaessa jo tylsistynyt.

The Extra Girl                  The Extra Girl

Kuten muutkin samantyyliset elokuvat, myös The Extra Girl on parhaimmillaan silloin, kun se dokumentoi elokuvien tekemistä ja niiden taustoja: jaksot puvustamossa, studiopäällikön toimistossa ja koekuvauksissa ovat erinomaisia tuokioita tähtiloisteen takaa. Elokuvan opetukset ovat sen sijaan turhan itsestään selviä ja kuluneita, joskin niillä on ollut tuohon aikaan varmasti painoarvoa. Viimeisessä kuvassa on erityistä haikeutta, etenkin kun tietää ettei vuonna 1930 tuberkuloosiin kuollut Normand koskaan saavuttanut aivan vastaavaa onnea kuin roolihahmonsa.

The Extra Girl jäi Normandin viimeiseksi kokoillan elokuvaksi. Vaikka tähti joutuukin pitämään erinomaisia komediennen taitojaan vakan alla, myös draamapuoli onnistuu häneltä hyvin. Ralph Graves hänen rakastettunaan ja Vernon Dent tämän kilpailijana tekevät rutiinityöt, kun taas jo D. W. Griffithin Biograph-aikakauden näyttelijänä usein loistanut George Nichols on erinomainen iäkkäänä ja hyväuskoisena perheenisänä. Hollywoodin näyttelijöistä omina itsenään nähdään mm. William Desmond, Billy Bevan ja Ben Turpin, Max Davidsonin näytellessä puvustamon räätäliä.

THE EXTRA GIRL, 1923 Yhdysvallat

Tuotanto: Mack Sennett Productions Ohjaus: F. Richard Jones Käsikirjoitus: Bernard McConville (Mack Sennettin tarinasta) Kuvaus: Eric Crockett, Homer Scott
Näyttelijät: Mabel Normand (Sue Graham), George Nichols (hänen isänsä), Anna Hernandez (hänen äitinsä), Ralph Graves (Dave Giddings), Vernon Dent (Aaron Applejohn), Ramsey Wallace (T. Phillip Hackett), Charlotte Mineau (Belle Brown)© 25.2.2018 Kari Glödstaf