Os faroleiros

OS FAROLEIROS


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Nuori Rosa katoaa ollessaan paimentamassa vuohia. Kun hänen ruumiinsa huuhtoutuu rannalle, tytön setä Joao kohdistaa epäilynsä tämän ihailijaan Antonioon. Antonio vaikenee kuin muuri ja kun hänen äitinsäkin vannoo poikansa olleen kotona Rosan oletettuna kuolinajankohtana, ei Joao voi kuin niellä epäilyksensä. Tapahtumat nousevat kuitenkin uudelleen esille, kun Joao ja Antonio lähtevät työkeikalle syrjäiselle majakalle ja Joao löytää raskauttavia todisteita työparinsa syyllisyydestä.

Ranskalainen Maurice Mariaud (1875–1958) ei ole yli 40 elokuvastaan huolimatta enää kovinkaan tunnettu tekijä, mutta vielä 1910-luvulla hän työskenteli ranskalaisella Gaumontilla yhdessä Louis Feuilladen ja Henri Fescourtin kanssa. Sittemmin Mariaudin tie vei Portugaliin, jossa tehdyistä elokuvista vuonna 1922 valmistunut Os faroleiros lienee tunnetuin ja ihailluin. Sillekin oli tosin käydä huonosti: elokuvan tuottanut Caldevilla Films meni konkurssiin ja pian tämän jälkeen Os faroleiros katosi julkisuudesta. Elokuva ehti olla kateissa yli 70 vuoden ajan, kunnes sen hyväkuntoinen nitraattikopio löydettiin. Lopulta Os faroleiros palasi valkokankaille vuonna 1995.

Os faroleiros                  Os faroleiros

Os faroleiros oli Mariaudin toinen majakkamiljööseen sijoittuva elokuva. Ensimmäinen, vuonna 1913 valmistunut Au pays des lits clos (engl. In the Country of Closed Beds) oli romanttinen kertomus haaksirikosta pelastuneesta muukalaisesta, joka paljastuu kateissa olevaksi prinssiksi. Hän palkitsee avustajansa avokätisesti ja vie lopulta jopa häntä hoitaneen naisen vihille. Hallitusti kirjoitettu draama ihastuttaa etenkin miljöökuvauksen myötä, vaikka meri ja kalliot eivät aivan yhtä keskeisessä osassa vielä olleetkaan kuin vuosikymmentä myöhemmin.

Os faroleiros on tiiviiseen, alle puolentoista tunnin mittaiseen kestoon pakattu intohimodraama ja kostoelokuva. Sen loppuhuipentuma enteilee Jean Grémillonin Gardiens de pharea (1929), jatkuvasti kiristyvän psykologisen jännitteen taustalla lienee Mauritz Stillerin Aarne-herran rahat (1919). Kuumat rantahietikot, rosoiset kalliot ja vaahtopäisenä tyrskyävä meri ovat keskeinen osa tapahtumia, eikä niitä käytetä kertaakaan pelkkänä koristeena. Loppuhuipentuma on odotettu ja ainoa oikea tällaiselle tarinalle.

Portugalia saattaa äkkiseltään pitää jonkinlaisena elokuvan kehitysmaana ja luulla maassa tehtyjen mykkäelokuvien edustavan tuntemattomuutensa takia jotain keskitasoa heikompaa tuotantoa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan Portugalin mykkäelokuva on aivan yhtä elinvoimaista ja laadukasta kuin monen muun huomattavasti tunnetummankin elokuvamaan tuotanto.

OS FAROLEIROS, 1922 Portugali

Tuotanto: Caldevilla Films Ohjaus: Maurice Mariaud Käsikirjoitus: Maurice Mariaud Kuvaus: Victor Morin
Näyttelijät: Abegaida De Almeida (Rosa), Maurice Mariaud (Joao Vidal, hänen setänsä), Alberto de Castro Neves (Antonio Gaspar), Sofia Santos (Maria), Casimiro Tristão (Rosan isä), Sebastião Ribeiro (majatalon pitäjä)
Kesto: 82 min.
Ensi-ilta: 12.7.1922 / 25.8.2023 (Forssa)
Kuvat: Cinemateca Portuguesa© 22.8.2023 Kari Glödstaf