Forssan Kansainväliset Mykkäelokuvafestivaalit

FORSSAN KANSAINVÄLISET MYKKÄELOKUVAFESTIVAALIT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Paljon on virrannut vettä Loimijoessa siitä, kun Forssassa järjestettiin ensimmäiset mykkäelokuvafestivaalit vuonna 2000. Vanhan, jo pahoin ränsistyneen elokuvateatterin kunnostamisesta syntynyt idea on jalostunut vuosien saatossa viikon kestäväksi elokuvatapahtumaksi, jonne saapuu vieraita ulkomaita myöten. Alku oli kuitenkin varsin hankala, muistelee festivaalien taiteellinen johtaja Ville Koivisto.

”Alussa meillä oli todella vain ilmaan heitetty idea, johon ei tainnut uskoa kukaan muu kuin me. Kenelläkään meistä ei ollut kontakteja minnekään, joten festivaalien luominen alkoi aivan nollatasolta. Nyt tilanne on sellainen, että eri arkistot ja keräilijät tarjoavat meille elokuvia, eli jotain olemme vuosien saatossa tehneet oikein.”

Ensimmäiset vuodet menivät opetellessa. Selkeää kokonaiskuvaa hahmoteltiin, mikä tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että elokuvia esitettiin useassa paikassa ja monesti festivaalit rakennettiin täysin ilman tiettyä teemaa. Nyttemmin tilanne on selkiytynyt, teemat päätetään hyvissä ajoin ja esityspaikaksi on valikoitunut yli satavuotias Elävienkuvien Teatteri.

”Näytösten keskittäminen Elävienkuvien Teatteriin on helpottanut paitsi omaa työtämme, parantanut myös festivaalivieraiden viihtymistä. Konsepti on helpompi pitää koossa ja katsojien on helppo seurata, mitä milloinkin esitetään, kun kaikki on niputettu yhteen paikkaan. Poikkeuksena tietysti satunnaisesti järjestämämme juhlanäytökset, jotka hoidamme urheilutalo Feeniksissä tai Työväentalolla.”

Festivaalit ovat siis vakiinnuttaneet sekä paikkansa että konseptinsa, minkä lisäksi myös yleisöpohja on hyvin pitkälti sama vuosi toisensa jälkeen. Millaisia tulevaisuudennäkymiä tämä tarkoittaa, onko uusia suunnitelmia jo tehty vai pitäydytäänkö hyväksi havaitussa rungossa?

”Uusia suunnitelmia kehitellään koko ajan. Vaikka konsepti onkin toimiva, on siinä kaikenlaista kehitettävää ja hiottavaa. Tällainen on esimerkiksi kahtena vuonna järjestämämme amatöörielokuvien esityspaikka, jonka olemme sijoittaneet lauantaiaamuun. Eli jos kiinnostusta löytyy, aiomme esittää vuosittain muutaman amatöörien tekemän mykkäelokuvan ilmaisnäytöksenä, mikäli vain saamme riittävän laadukkaan teoksen käsiimme. Kaikki harrastajat ja aloittelevat elokuvantekijät, kannattaa siis seurata tilannetta ja ottaa rohkeasti yhteyttä.”

Festivaaleilla on esitetty vuosien saatossa jo pitkälti yli sata elokuvaa ja teemojakin on ollut laidasta laitaan. Kuinka festivaalien pohjatyö tehdään ja itse tapahtuma rakennetaan?

”Katsojapalaute on tietysti ensiarvoisen tärkeää ja pyrimme täyttämään toiveita mahdollisimman kattavasti – koskivatpa ne sitten elokuvia tai säestäjiä. Palaute käsitellään ennen vuodenvaihdetta pitämässämme ideariihessä, jossa päätämme seuraavan vuoden ohjelmistosta. Seuraavan vuoden alussa alamme metsästää elokuvia maailman turuilta ja toreilta. Vaikeaa ei ole se, mitä esitämme, vaan se, mistä saamme sen esitettäväksemme. Onneksi olemme pystyneet luomaan vuosien saatossa hyviä suhteita ympäri maailmaa, joten tehokas työryhmämme voi huoletta suunnitella teemoja tuleviksi vuosiksi eteenpäin.”

Eli festivaalien tulevaisuus on siis hyvissä käsissä?

”Kyllä. Meillä on toimiva kokonaisuus, osaava talkooryhmä ja loistavat säestäjät, jotka palaavat festivaaleille mielellään. Innostunut ja laatutietoinen yleisö pitää puolestaan meidät jatkuvasti varpaillamme ja kertoo kyllä, jos ei festivaaleja koeta onnistuneeksi. Vielä kun näkisi sen päivän, että Forssan Mykkäelokuvayhdistyksellä olisi varaa restauroida jokin tuhoutumassa oleva elokuva ja esittää se maailman ensi-illassa Elävienkuvien teatterissa. Silloin olisin enemmän kuin tyytyväinen.”

Festivaalien kotisivut



© 4.9.2015 Kari Glödstaf