Loud Silents

LOUD SILENTS


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Monet elokuvajuhlat ja -tapahtumat tuntuvat saavan alkunsa päähänpistosta. Niin myös Tampereella järjestettävä Loud Silents -mykkäelokuvafestivaali, joka järjestettiin tänä keväänä kolmannen kerran. Kotimaisen festivaalikentän tuoreimman tulokkaan puuhamies Otto Kylmälä uskoo vakaasti Loud Silentsin ottavan paikkansa festivaalitarjonnan joukossa ja pitää keväistä ajankohtaa erinomaisena.

”Halusimme pitää sopivan raon aikataulullisesti Tampereen ja Sodankylän festivaaleihin, jotka molemmat järjestävät upeita mykkäelokuvanäytöksiä. Sen lisäksi huhtikuun loppu - toukokuun alku on muutenkin hyvä ajankohta, sillä kaikki opiskelijat eivät ole lähteneet vielä lomilleen.”

Suuri osa suomalaisista elokuvafestivaaleista tarjoaa vähintään yhden säestetyn mykkäelokuvaesityksen, joka on yleensä tunnettu klassikko. Loud Silents haluaa tarjota mykkäelokuvaharrastajille hieman erilaisen tapahtuman ja siksi ohjelmisto sisältääkin sekä avant-gardea että erikoisia säestysratkaisuja – perinteisiä pianosäestyksiä ei festivaaleilla tulla Kylmälän mukaan näkemään.

”Meidän festivaalissamme on pitkälti kyse siitä, että halutaan luoda katsojille livekokemuksia. Ideana ja lähtökohtana on kasvattaa erilaisten säestysmuotojen ja -variaatioiden roolia mykkäelokuvaesityksissä. Jokainen säestys ja musiikkikappale antavat oman värinsä ja assosiaationsa säestettävään elokuvaan tehden siitä näin ollen aina uuden kokemuksen. Tätä mukaillen voisi sanoa, että voisimme esittää samat elokuvat aina vain uudestaan, koska jo pelkästään erilaiset säestäjät ja musiikkityylit tekisivät esityksistä ja elokuvista kokemisen arvoisen tapahtuman.”

Toinen mielenkiintoinen, ohjelmistoon liittyvä seikka koskee kotimaista elokuvaa. Myönnän itse olleeni hieman jälkijättöinen kotimaisten mykkäelokuvien suhteen ja vasta myöhemmällä iällä ihastuneeni niihin kunnolla, kun taas Kylmälä liputtaa niiden puolesta estoitta ja haluaa esittää joka vuosi ainakin yhden kotimaisen elokuvan.

”Suomalaisen mykkäelokuvan mukanaolo on tärkeää jo oman elokuvahistoriamme vuoksi, sillä sitä ei saa yksinkertaisesti unohtaa. Tällaisten tapahtumien avulla suomalaisen mykkäelokuvan asemaa ja näkyvyyttä voi parantaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.”

Kahden yleisömäärältään vaihtelevan vuoden jälkeen Loud Silents räjäytti pankin. Kolmannen kevään esitykset olivat lähestulkoon loppuunmyytyjä ja festivaalivieraat sekä elokuviin että säestäjiin enemmän kuin tyytyväisiä. Festivaalien suunta on siis vahvasti ylöspäin, mutta Kylmälää ei kuitenkaan jännitä, vaikka mukaan mahtuisi toisen vuoden kaltaisia, heikompiakin yleisömenestyksiä.

”Loud Silents -festivaalin konsepti on melko vahva. Kyse on kuitenkin perimillään ihmisten kerääntymisestä katsomaan tarinoita ja kuuntelemaan musiikkia. Lisäksi meidän festivaalityöryhmämme on täynnä ikuisia optimisteja ja uusien ideoiden kehittelijöitä, joten jos meiltä kysytään, festivaalia järjestetään vielä sadankin vuoden päästä.”

Loud Silents tarjoaa perinteisten näytösten lisäksi myös elokuvantekomahdollisuuksia. Festivaalin kolmannen vuoden erikoisuutena nähtiin Kino Loud Silents -työpajan lyhytelokuvia. Työpajan tarkoituksena on kerätä elokuvantekijöitä, harrastajia ja muusikoita yhteen luomaan kymmenen säestettyä mykkäelokuvaa. Kokeilu oli menestys ja sitä on tarkoitus jatkaa tulevinakin vuosina.

Festivaalien kotisivut© 4.9.2015 Kari Glödstaf