Toronto Silent Film Festival

TORONTO SILENT FILM FESTIVAL


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Toronto tuo useimmille mieleen jääkiekon ja Toronto Maple Leafsin, NHL:n perinteisen suurseuran, jota suurin menestys on kuitenkin kiertänyt viime vuosikymmenien ajan. Tosi asiassa Toronto on paljon muutakin kuin jääkiekkoa, se on myös elokuvaa: Toronto on Mary ja Jack Pickfordin, Allan Dwanin ja David Cronenbergin synnyinkaupunki, sen Toronto Film Society -elokuvayhteisö on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1948, siellä asuu mainio mykkäelokuvakirjoittaja Chris Edwards, eikä sovi unohtaa kaupungissa järjestettäviä mykkäelokuvajuhlia, jotka näkivät päivänvalon vuonna 2010.

Toronto Silent Film Festival (TSFF) on Kanadan ainoa mykkäelokuvatapahtuma ja poikkeaa monista muista elokuvatapahtumista erityisesti esitysten osalta, sillä ne eivät rajoitu tiettyyn teatteriin tai tietylle alueelle, vaan kuusipäiväiset elokuvajuhlat levittyvät koko kaupunkiin. ”Näin elokuvat on mahdollista viedä lähemmäs katsojia, mikä onkin osoittautunut erittäin toimivaksi ratkaisuksi” sanoo festivaalien perustajajäsen toinen johtaja, Shirley Hughes.

Poikkeavaa tapahtumassa on myös se, ettei se syntynyt hetken mielijohteesta, vaan pikemminkin asia kypsyi Shirley Hughesin mielessä pitkään. Hän itse oli nuorempana päässyt katsomaan livesäestyksellä esitettyjä mykkäelokuvia teattereissa ja halusi tarjota saman mahdollisuuden myöhemmin muillekin. Shirleyn mukaan ”elokuvat on tarkoitettu nähtäviksi, ei säilytettäviksi arkistojen hyllyillä. Sitä paitsi, jos ihmiset näkevät näitä elokuvia, he kenties haluavat niiden säilyvän myös tuleville sukupolville.”

TSFF on vielä toistaiseksi melko pieni elokuvatapahtuma. Työryhmään kuuluu tällä haavaa vain neljä henkilöä, mikä pitää tietysti ryhmän tiiviinä ja kommunikoinnin helppona. Shirleyn tehtävänä on ohjelmiston suunnittelelu, johon hän käyttää runsaasti aikaa. Elokuvia ei valita summittaisesti, vaan niiden yhteyttä toisiinsa harkitaan huolella. Yhdestä asiasta hän ei valintoja tehdessään anna periksi: mukana on oltava aina vähintään yksi komedia, jonka lisäksi livesäestys on ehdoton ja siitä voidaan lipsua vain Chaplinin kaltaisen virtuoosin tapauksessa.

”Komedian mukanaolo on perusteltua kahdestakin syystä. Ensinnäkin, komedian taso mykkäkaudella oli valtavan korkea ja sekä pitkien että lyhyiden komedioiden joukossa on useita mestariteoksia. Toiseksi, yleisö rakastaa niitä ja erityisesti lapset innostuvat komedioista valtavasti – lasten raikuva nauru ja valtava ilo onkin yksi suurimmista palkinnoista, jonka festivaalijärjestäjänä saan. Säestys puolestaan kohottaa elokuvan pelkästä katselutilanteesta suuremmaksi tapahtumaksi.”

Tällaisen tapahtuman järjestäminen ei ole pelkkää hauskanpitoa, vaan se vaatii valtavasti työtä, aikaa ja suunnittelua. Yleisöä pitää houkutella, katsojien kiinnostusta ylläpitää ja heidän toiveitaan kuunnella. Suurin ongelma on kuitenkin rahoitus, mykkäelokuvafestivaaleille kuin ei liiemmin ole rahoittajia tyrkyllä.

”Ilman muuta haluaisin esittää kaikki elokuvat 35 mm:n filmiltä sekä kutsua mukaan lisää säestäjiä. Tämä on valitettavasti mahdotonta, eikä meillä ainakaan tällä hetkellä ole varaa moiseen. Kenties tulevaisuudessa, kun sana leviää ja yleisö löytää festivaalimme yhä paremmin, asiat muuttuvat suotuisammiksi. Siihen asti ei auta kuin tehdä töitä ja toivoa, että yleisö jakaa rakkautemme mykkiin elokuviin ja he jakavat sen toistensa kanssa.”

Festivaalien kotisivut



© 4.9.2015 Kari Glödstaf