A Fool There Was

A FOOL THERE WAS


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

”Kiss me, my Fool!”

Amerikkalaisen Theda Baran kohtalo on ollut karu. Aikansa supertähdellä ja kassamagneetilla tuntuisi olevan faneja ja muutakin kiinnostunutta yleisöä vaikka kuinka, kun taas elokuvia ei ole saatavilla juuri lainkaan, sillä valtaosa niistä on vuosikymmenten saatossa kadonnut tai tuhoutunut. Erityisen harmittavaa on, ettei yksikään Baran suurista ja tunnetuista teoksista (Kamelianainen, Kleopatra, Madame DuBarry, Salome) ole säilynyt meidän päiviimme asti.

2000-luvun katsojan on helpoin tapa tutustua Baraan vuonna 1915 valmistuneen, Frank Powellin ohjaaman A Fool There Was -elokuvan kautta. Suosittuun ja rohkeaan teatterinäytelmään pohjautuva, kalliiksikin mainostettu elokuva oli valmistumisvuotensa suuria menestyksiä ja teki ensimmäisen pääosansa näytelleestä Barasta sensaation yhdessä yössä. Elokuvan lumo ei ole kuitenkaan säilynyt, sillä tänä päivänä katsottuna A Fool There Was on pahasti vanhentunut, halvan ja keinotekoisen oloinen kokonaisuus.

A Fool There Was                  A Fool There Was

Theda Bara esittää nimetöntä nuorta naista, joka viihtyy varakkaiden herrasmiesten seurassa – ainakin niin kauan kuin näillä on rahaa. Tuhlattuaan heidän omaisuutensa ja tuhottuaan heidän elämänsä, hän hylkää seuralaisensa ja etsii uuden viihdyttäjän tilalle. Yhdenkään hylätyn kumppanin kohtalo ei tunnu liikuttavan kaunottaren omaatuntoa.

”You have ruined me, you devil, and now you discard me!”

Kun Edward Josén esittämä lakimies saa tärkeän työtehtävän Englannista ja joutuu jättämään perheensä kotiin, on Bara paikalla tarjoamassa läheisyyttään. Kovin montaa merimailia ei lakimies ehdi matkustaa kohti vanhaa mannerta, kun hän on tehnyt tuttavuutta salaperäisen kaunottaren kanssa. Eikä aikaakaan, kun tämä lepää jo miehen käsivarsilla.

A Fool There Was                  A Fool There Was

A Fool There Was on tarinaltaan ajaton, mutta toteutukseltaan tiukasti aikaansa sidottu draama – on jotenkin vaikeaa uskoa, että tämä elokuva on kilpaillut lippuluukuilla D. W. Griffithin Kansakunnan synnyn ja Cecil B. DeMillen Norsunluukuninkaan kanssa. Yksiulotteiset otokset, patsastelevat ja pahviset hahmot, draaman olemattomuus sekä yleinen intensiteetin puute tekevät lopputuloksesta puisevan kertakäyttökappaleen. Pahiten epäonnistuu tarinankerronta ja kuljetus: keneenkään ei syvennytä juuri alkuesittelyä tarkemmin ja päivästä useisiin kuukausiin vaihtuvat aikahypyt jättävät hahmot turhan usein tyhjän päälle. Osaavampi ohjaaja olisi varmasti pystynyt näistäkin aineksista luomaan mieleenpainuvan elokuvan, mutta rutiinimaisesti työnsä tehneen Frank Powellin taidot eivät sellaiseen riittäneet. Onneksi sentään loppuratkaisu on tyylikäs.

Theda Bara on elokuvan tähti eikä lainkaan aiheetta. Hänessä on tyyliä ja vaikka tarinan miestennielijä on jokseenkin sieluton, on Barassa itsessään jonkinlaista mystiikkaa ja magnetismia, joka kääntää tilanteen näyttelijättären voitoksi. Hänen vastapelurinsa Edward José on harmittavan saamaton, vaikka lopussa innostuukin varsin verevään tulkintaan elämänsä viemäriin vetäneen miehen osassa. Muissa näyttelijöissä ei ole havaittavissa edes harmaan sävyjä.

A Fool There Was on kuriositeettielokuva, jonka arvo lepää Theda Barassa ja hänen hahmossaan. Vaikka Bara ei ollutkaan valkokankaan ensimmäinen vamppi, on hän varmasti kuuluisin ja jo siksi mielenkiintoinen tapaus. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että muilta arvoiltaan A Fool There Was on varsin mitätön teos, joten kannattaa miettiä kahdesti tylsistyäkö tämän parissa tunnin vai ei. Elokuva on vapaasti ladattavissa Internet Archivesta.

A FOOL THERE WAS, 1915 Yhdysvallat

Tuotanto: William Fox Vaudeville Company Ohjaus: Frank Powell Käsikirjoitus: Roy L. McCardell, Frank Powell (Porter Emerson Brownen tekemän, Rudyard Kiplingin runoon perustuvan näytelmän pohjalta) Kuvaus: George Schneiderman Puvustus: George “Neje” Hopkins
Näyttelijät: Theda Bara (nuori nainen, vampyyri), Edward José (John Schuyler), Mabel Frenyear (Kate Schuyler, hänen vaimonsa), Runa Hodges (heidän tyttärensä), May Allison (Katen sisko), Clifford Bruce (Tom), Frank Powell (tohtori), Minna Gale (hänen morsiamensa), Victor Benoit (Reginal Parmalee, vampyyrin uhri)



© 8.10.2011 Kari Glödstaf