www.mykkaelokuvat.com

Näyttelijöitä

ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ
© 31.7.2007
Kari Glödstaf

FORSSAN MYKKÄELOKUVAFESTIVAALIT 31.8. - 1.9.2007

Forssan mykkäelokuvafestivaalit ovat jälleen ovella. Kahdeksatta kertaa järjestettävä festivaali vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna. Elokuvien näytökset hoidetaan perinteiseen tapaan Elävien kuvien teatterissa, joka täytti viime vuonna kunnioitettavat sata vuotta. Mukaan on saatu jälleen kerran koko joukko laadukkaita säestäjiä sekä kansainvälisiä asiantuntijavieraita: Toulousen elokuva-arkiston Christophe Gautier saapuu luennoimaan ranskalaisesta elokuvasta ja muutama vuosi takaperin festivaaleilla vieraillut kyproslainen Yiannakis Ioannides on myös paikalla. Laadukas ja melko harvinaisiakin teoksia sisältävä ohjelmisto on eurooppalaispainotteinen.

Tämän vuoden teemana on ranskalainen elokuva, jonka myötä esitellään koko joukko maan johtavia taitureita. Napoleonin (1927) ohjaajana muistetulta Abel Gancelta nähdään kaksi elokuvaa, Jean Renoirilta, Jacques Feyderiltä sekä René Clairilta yksi. Heidän lisäkseen esilläoloaikaa saavat myös sellaiset tuntemattomiksi jääneet persoonat kuin Henri Fescourt (yksi elokuva) ja Luitz-Morat (niin ikään yksi elokuva). Ranskalaisen elokuvan riemumarssin täydentää yhdeksän lännenelokuvan sarja. Valitettavasti alun perin ohjelmistoon sijoitettu Jean Epstein on jouduttu syystä tai toisesta jättämään pois, mutta tällaisenaankin läpileikkaus on aivan kiitettävää tasoa.

Suomen elokuva-arkisto täyttää tänä vuonna viisikymmentä vuotta ja sen kunniaksi festivaaleilla esitetään muutaman vuoden tauon jälkeen myös kotimaisia elokuvia. Nämä ovat Jaakko Korhosen ohjaama, äänielokuvan murroskaudella valmistunut komedia Aatamin puvussa ja vähän Eevankin (1931) sekä kotimaisen mykkäelokuvan aivan suurimpiin nimiin lukeutuneen Teuvo Puron draama Vaihdokas (1927). Esitettävät printit ovat SEA:n entisöimiä.

Ensimmäisen maailmansodan myötä taka-alalle painuneen italialaisen elokuvan ainoa edustaja on todellinen löytö. Il Fauno (1917) on ainakin allekirjoittaneelle täysin uusi tuttavuus eikä sen ohjaajakaan, Febo Mari kalskahda tutulta. Il Fauno on yksi tämän vuoden todellisista helmistä, ainakin mitä elokuvan tuntemattomuuteen tulee.

Edellisvuosina amerikkalainen elokuva on ollut hyvinkin keskeisessä asemassa, mutta tänä syksynä mukaan on kelpuutettu ainoastaan kolme uuden mantereen edustajaa. Charles Chaplinilta nähdään mainiot lyhytelokuvat The Pawnshop (1916) sekä aikoinaan pahennusta herättänyt The Immigrant (1917), jossa Kulkuri potkaisee maahanmuuttoviranomaista takapuoleen – eihän noin saa tehdä! Kolmas teos ja ainoa amerikkalainen täyspitkä elokuva on näitä kahta vieläkin kuuluisampi ja ainakin minulle yksi kaikkien aikojen suurimmista teoksista: Erich von Stroheimin Ahneus (Greed, 1925).

Laadukkaat festivaalit ovat siis jälleen ovella, toivottavasti mahdollisimman moni saa itsensä liikkeelle ja tulee seuraamaan harvinaisia elokuvia, joista valtaosaa ei ainakaan vielä ole mahdollista saada omiin elokuvakokoelmiin.

Festivaalien kotisivut: www.forssasilentmovie.com