FORSSAN MYKKÄELOKUVAFESTIVAALIT

29. - 30.8.2008


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

1920-luku oli elokuvakomedian suurimpia vuosikymmeniä ja vastaavanlaiseen vitsitulitukseen on onnistuneesti pystytty vain ajoittain, jos ollenkaan. Forssan mykkäelokuvafestivaalit vuosimallia 2008 kunnioittaa edesmenneistä koomikkomestareista amerikkalaista Harold Lloydia. Aikansa suurimpiin elokuvatähtiin lukeutuneelta Lloydilta on mukaan valittu kolme elokuvaa: Ujo poika (Girl Shy, 1924), Pikkuveli (The Kid Brother, 1927) sekä Hiljaa mäissä (1928). Lloydin lisäksi valkokangasaikaa saa myös toinen merkittävä elokuvakoomikko, nimittäin Charlie Chaplin, jolta nähdään kolmen lyhytelokuvan kooste.

Jotta kaikki ei olisi pelkkää komediaa, edustavat muut festivaalielokuvat niin kotimaista draamaa, saksalaista studiofantasiaa kuin amerikkalaista seikkailuelokuvaakin. Viimeksi mainittu lajityyppi tarjoaa festivaalivieraille kaksi todellista aarretta, Jurassic Parkin edelläkävijän Kadonnut maailma (1925) sekä kaikkien aikojen ensimmäisen Tarzan-elokuvan Tarzan apinain kuningas (1918).

Festivaalien erikoisvieraana on elokuvahistorian professori, valtiotieteiden tohtori Peter von Bagh, joka luennoi Harold Lloydista ennen tähden Ujo poika –elokuvaa (la klo 19.00).

ESITETTÄVÄT ELOKUVAT

NUORI LUOTSI (1928)
Kotimainen kolmiodraama, jossa kesävieraaksi saaristoon saapunut ylioppilas yrittää vietellä paikallisen tytön tämän mielitietyn läsnäolosta huolimatta. Aiheen ensimmäinen filmatisointi (1913) on ajat sitten tuhoutunut, mutta Erkki Karun näkemys on edelleen toimiva. Pääosaa esittävästä Joel Rinteestä tuli myöhemmin kotimaisen elokuvan suuria nimiä eikä vähiten komisario Palmun roolissa.

SPEEDY (Hiljaa mäissä / Kaupungin nopein, 1928)
Kiireelliseen ja elämää sykkivään New Yorkiin sijoittuva Hiljaa mäissä jäi Harold Lloydin testamentiksi mykälle aikakaudelle. Tähti esittää baseball-fanaatikko Harold ”Speedy” Swiftiä, joka yrittää pelastaa rakastettunsa isoisän yrityksen ahneiden liikemiesten kynsistä. Toteutukseltaan vauhdikas ja vitsientäyteinen elokuva on kuin yhteenveto Lloydin 1920-luvun komedioista. Aikansa suuriin urheilusankareihin lukeutunut Babe Ruth tekee lyhyen esiintymisen omana itsenään.

THE LOST WORLD (Kadonnut maailma, 1925)
Jurassic Parkin (1993) varhainen edelläkävijä, Arthur Conan Doylen bestselleriin perustuva seikkailuelokuva vie katsojat Amazonille etsimään dinosauruksia. Tarinaltaan Kadonnut maailma saattaa hyvinkin olla vanhentunut, mutta King Kongin (1933) luoneen Willis H. O’Brienin erikoistehosteet sykähdyttävät edelleen. Vauhdikas elokuva aikakaudelta, jolloin maailmassa oli vielä paljon tutkimattomia ja mielenkiintoisia kolkkia.

THE KID BROTHER (Pikkuveli, 1927)
Chaplinilla oli Kultakuumeensa (1925) ja Keatonilla Kenraalinsa (1926). Harold Lloydin suurin elokuva miltä tahansa kantilta mitattuna oli Pikkuveli, 1800-luvun loppupuolen amerikkalaiseen pikkukaupunkiin sijoittuva romanttinen komedia. Harold esittää sheriffi Hickoryn raavaan jälkikasvun nuorimmaista poikaa, arkajalkaa, joka saa mahdollisuuden osoittaa rohkeutensa paitsi perheelleen, myös rakastamalleen tytölle. Pikkuveli jäi Jobyna Ralstonin viimeiseksi esiintymiseksi Harold Lloydin rinnalla.

CHAPLIN-KOOSTE
Kolmen Chaplin elokuvan kooste tähden Mutual-aikakaudelta. Floorwalker (Tarkastaja, 1916) oli Chaplinin ensimmäinen Mutual-elokuva ja siinä on nähtävissä edelleen aineksia Mack Sennettin parissa vietetystä ajasta. Vauhdikas ja suoraviivainen, tavarataloon sijoittuva komedia sai ”amerikkalaisen komedian isänä” muistetun Sennettin vankkumattoman ihailun osakseen. The Cure (Charlie terveyshoitolassa, 1916) puolestaan näyttää, että terveydestä huolehtiminen oli muotia jo 1910-luvun Los Angelesissa, jonne Chaplin päivitti vanhan teatteriajoiltaan tutun tarinan. The Adventurer (Chaplin kahlekarkurina, 1917) jäi puolestaan tähden viimeiseksi Mutual-elokuvaksi. Tarina vankikarkuri-Charliesta, joka joutuu pakomatkallaan jos jonkinlaisiin kommelluksiin, lukeutuu hänen kuuluisimpiin lyhytelokuviinsa.

TARZAN OF THE APES (Tarzan apinain kuningas, 1918)
Kaikkien aikojen ensimmäinen filmatisointi viidakon kuninkaasta oli vuoden 1918 suuria menestyselokuvia. Aika on kenties ajanut Tarzania näyttelevän Elmo Lincolnin ohi, mutta muuten Tarzan apinain kuningas on Burroughsin romaanin onnistuneimpia ja uskollisimpia näkemyksiä, vauhdikas ja kunnianhimoinen viidakkoseikkailu.

GIRL SHY (Arka ja kaino / Ujo poika, 1924)
Parisuhdeneuvojilla luulisi elämä olevan tällä saralla kohdallaan, mutta mitä vielä: Harold Lloydin esittämällä rakkausneuvojen jakajalla ei ole kokemuksia tytöistä vielä lainkaan. Tilanne muuttuu, kun hän tapaa kaupunkimatkallaan kauniin Maryn (Jobyna Ralston). Vauhdikas loppuhuipennus kruunaa taattua Harold Lloyd –laatua olevan komedian.

FAUST (1926)
Saksalaisen mestariohjaaja F. W. Murnaun viimeinen työ kotimaassaan ennen muuttoa Hollywoodiin on valon, varjojen ja erikoistehosteiden suurta näytöstä. Neubabelsbergin studioille luodun elokuvan huikea visuaalisuus lyö kättä vauhdikkaan tarinan kanssa ja jättää tuskin ketään katsojaa kylmäksi. Pääosia esittävät Gösta Ekman (Faust), Camilla Horn (Gretchen) sekä saksalaisen elokuvan suuri nimi Emil Jannings (Mefisto).

Festivaalien kotisivut© 5.8.2008 Kari Glödstaf