Forssan XXV Mykkäelokuvafestivaalit

FORSSAN MYKKÄELOKUVAFESTIVAALIT 2024

19.8. - 25.8.2024


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Forssan Mykkäelokuvafestivaalit järjestetään tänä vuonna jo 25. kerran. Juhlaohjelmistoon on valittu elokuvia teemalla Suuret amerikkalaiset: Kolikon kääntöpuoli, joka tarkoittaa maininnan arvoisia teoksia, jotka ovat kuitenkin syystä tai toisesta jääneet mielestämme turhankin vähälle huomiolle. Festivaalien alkulämmittelyt käydään Chaplinin ja Keatonin voimin ja heidän elokuvansa esitetään viikolla Elävienkuvien teatterissa – Keatonin Laivakalle nuoremman sisältyessä myös itse festivaaliviikonlopun ohjelmistoon.

Tämän vuoden festivaalivieraille mainittakoon, että esityksiä on monen vuoden jälkeen myös Kino-Kuhassa Työväentalolla, joka sijaitsee n. 200 metrin päässä Elävienkuvien teatterista. Elokuvakirjallisuudesta kiinnostuneille puolestaan tiedoksi, että festivaaleilta on ostettavissa tänä vuonna monenlaista mykkäelokuvakirjallisuutta, mm. Teuvo Puron tuore elämäkerta sekä Forssan Mykkäelokuvafestivaalien virallinen historiikki.

Lippujen osto ja muu festivaali-info on luettavissa tapahtuman kotisivuilta.



ELOKUVAT PÄHKINÄNKUORESSA

Charles Chaplin: Sirkus (The Circus, 1928)
Charles Chaplinin ratkiriemukas sirkuselokuva on aina jäänyt Kultakuumeen (1925) ja Kaupungin valojen (1930) puristuksiin. Aiheetta, sillä Max Linderin Sirkuskreiviä (1924) lainailevassa teoksessa on vahva omaelämäkerrallinen ote, jota Chaplin värittää tilanteisiin kulloinkin sopivalla, lempeällä huumorilla. (DCP).
HUOM! Esitykset ma 19.8. ja ke 21.8.

Charles Reisner & Buster Keaton: Laivakalle nuorempi (Steamboat Bill, Jr., 1928)
Buster Keatonin viimeinen itsenäinen tuotanto on ehkä myös hänen tunnetuin teoksensa. Ilmestyessään turhankin vähälle huomiolle jääneestä elokuvasta on kasvanut aikojen kuluessa klassikko ja päälle kaatuvasta seinästä yksi mykän kauden ikonisimmista kohtauksista. Tästä elokuvasta ei puutu vauhtia ja kommelluksia. Laivakalle nuorempi on toiveuusinta vuodelta 2009. (DCP).
HUOM! Esitykset ti 20.8., to 22.8. ja la 24.8 (säestys lauantaina: Joonas Wideniuksen orkesteri)


Reginald Barker: The Italian (1915)
Reginald Barkerin ohjaama The Italian valmistui kuin kruunuksi vuosikymmenen alun maahanmuuttajakuvauksille, joissa nuoret naiset ajautuivat usein rikollisten kynsiin ja sitä kautta prostituutioon. Barkerin teoksessa päähenkilö on italialainen Beppo, joka yrittää päästä perheensä kanssa elämän alkuun uudessa kotimaassaan. Poliittisesti latautunutta elokuvaa pidetään yhtenä Kummisetä-elokuvien vaikuttajista. (DCP).
Säestys: Yrjänä Sauros

Ernst Lubitsch: Avioliiton ilveilyä (The Marriage Circle, 1924)
Cecil B. DeMillen avioliittokomedioiden jalanjäljissä kulkeva ja Charles Chaplinin Nainen Pariisista (1923) -elokuvan tyyliä jäljittelevä makupala kertoo avioliittoonsa turhautuneesta vaimosta, joka päättää vietellä ystävänsä puolison. Loppuun asti hiotun ihmissuhdepelin käänteitä on nähtävissä vielä nykypäivänkin saippuaoopperoissa. Tähtinäyttelijöillä ladattu elokuva on täynnä jäntevää energiaa ja kipakkaa sanailua, jota huuliltalukijat seurannevat mielenkiinnolla. (DCP).
Säestys: Aino Juutilainen, Merimaija Aalto, Hermanni Yli-Tepsa

Erich von Stroheim: Häämarssi (The Wedding March, 1928)
Erich von Stroheimin kirpeä tarina rahasta ja rakkaudesta on toiveuusinta vuodelta 2005. Peter von Baghin Elämää suuremmat elokuvat -sarjaan valittu Häämarssi on visuaalisesti tuhlaileva, perusteemoiltaan ajaton kuvaus ihmiselon iloista ja suruista, vastoinkäymisistä ja voitoista. Von Stroheim ei saanut nähdä tätäkään elokuvaa haluamassaan muodossa, sillä ohjaaja erotettiin kesken kaksiosaiseksi tarkoitetun suurteoksen toisen osan tekoa. (35 mm).
Säestys: Tuomo Sorri

Edward F. Cline: Kapteeni Tammikuu (Captain January, 1924) + Leo McCarey: All Wet (1924)
1920-luvun suurimpiin lapsitähtiin lukeutunut Baby Peggy tekee viimeinkin ensiesiintymisensä festivaaleillamme. Hän esittää haaksirikosta pelastunutta pikkutyttöä, jonka iäkäs majakanvartija on adoptoinut. Kun tytön sukulaiset saavat tietää hänen henkilöllisyytensä, alkaa tummia pilviä kasautua kaksikon taivaalle. Koskettavan draaman ja juonenkäänteitä sopivasti tasapainottavan komedian välinen tasapaino on kunnossa ja Baby Peggyn olemus sulattaa paatuneimmankin katsojan sydämen. (DCP).

All Wet on lyhytelokuva, jossa turhan tuntemattomaksi haalistunut mestarikoomikko Charley Chase hauskuuttaa katsojia lyhytelokuvassa, jonka pääelementtejä ovat kiire ja mutainen ajorata. Pienen pienessä roolissa nähdään tiettävästi myös tuleva Oscar-voittaja Janet Gaynor. (DCP).
Säestys: Hillel Tokazier

David Smith: Kapteeni Blood (Captain Blood, 1924)
Errol Flynnin kuuluisan äänielokuvaversion varjoon jäänyt meriseikkailu, jossa lääkärinä toimiva Peter Blood vangitaan osallisuudesta kuningasta vastaan käytyyn kapinaan. Kohtalo heittää miehen kauas Barbadokselle, jossa hänestä sukeutuu alueen pelätyin merirosvo ja etsityin lainsuojaton. Kaksituntinen meriseikkailu lukeutuu mykän elokuvan tuntemattomiin mestariteoksiin, jonka miekka sivaltaa tieltään niin Merihaukan (1924) kuin Mustan merirosvonkin (1926). (DCP).
Säestys: Sanna Pietiäisen orkesteri

Konrad Tallroth: Suursalon häät (1924) + Lois Weber & Phillips Smalley: Suspense (1913)
Kotimaisen elokuvan varhaisen merkkihenkilön, Ruotsissakin elokuvia tehneen Konrad Tallrothin viimeiseksi jääneen ohjaustyön kerrotaan saaneen innoituksensa Härmän verihäistä vuodelta 1868. Oiva Soini esittää murhasta syytettyä Ojelmiston tilan isäntää, jonka on pystyttävä puhdistamaan maineensa, tai muuten tie vie kiven sisään. Suursalon häät oli rovastia esittäneen Aku Korhosen ensimmäinen valkokangasrooli. Sirpaleista kootun, välitekstittömänä säilyneen elokuvan rekonstruointi uusine väliteksteineen on vuodelta 2018. (DCP).

Hollywoodin historia on täynnä merkittäviä naisia ja Lois Weber on yksi heistä. Suurin osa hänen kattavasta tuotannostaan on kadonnut, mutta onneksi jotain on sentään vielä tallella. Säilyneiden elokuvien parhaimmistoon lukeutuva Suspense on kekseliäästi toteutettu lyhytelokuva, jossa lapsen kanssa kotiin jäänyt perheenäiti kokee kauhun hetkiä erään hampparin alkaessa etsiä sisäänpääsyä taloon. Jaetun screenin käyttö on ollut vain harvoin yhtä onnistunutta kuin tässä teoksessa. (DCP).
Säestys: Rokasahurit

William Wyler: Hell’s Heroes (1929) + D. W. Griffith: The Sheriff’s Baby (1913)
William Wylerin vauhdikas lännenelokuva valmistui sekä mykkä- että ääniversiona ja saapuu meille Pordenonen viimevuotisen festivaalin innoittamana. Tarina autiomaahan pakenevista, pienen vauvan tämän kuolemaisillaan olevan äidin hallusta löytävistä lainsuojattomista on monille tuttu John Fordin filmatisointina (Pako yli aavikon, 1948), jolle Wylerin versio ei häviä pätkääkään. (DCP).

D. W. Griffithin näyttelijäseurueen tähdillä ladattu lyhytelokuva on tiivistämisen juhlaa, kertoohan hän Wylerin esittämän tarinan reilussa kymmenessä minuutissa. Saamamme kopio on osa amerikkalaisen Film Preservation Societyn projektia, jonka tarkoituksena on palauttaa kaikki Griffithin lyhytelokuvat suuren yleisön ulottuville. The Sheriff’s Babya ei ole tiettävästi esitetty aiemmin Suomessa. (DCP).
Säestys: Trio Mutual

Henry King: Sukunsa sankari (Tol’able David, 1921)
Richard Barthelmess ja Ernest Torrence loistavat idylliseen maaseutukylään sijoittuvassa draamassa, jossa viaton nuorukainen tempaistaan kesken huolettomien päiviensä aikuisten maailmaan. Henry Kingin hallittu ohjaus pitää siirappisuuden kurissa ja Henry Cronjagerin upea kameratyöskentely tallentaa oivasti sekä runollisia maisemakuvia että lopun intensiivisen toiminnankin. Mykän kauden ehdottomiin mestariteoksiin lukeutuva Sukunsa sankari oli yksi Harold Lloydin suosikkielokuvista ja hän lainasikin sen juonenkäänteitä omaan mestariteokseensa Pikkuveli (1927). (DCP).
Säestys: Lena & The Slide Brothers Trio

Marshall Neilan: Stella Maris (1918)
Mary Pickfordin 1920-luku saattaa näyttää sarjalta elokuvallisia kompromisseja, mutta 1910-luvulla hän oli Hollywoodin ennakkoluulottomimpia ja rohkeimpia naistähtiä. Stella Maris on yksi hänen vaikuttavimmista teoksistaan: vahva, yhteiskuntakriittinen draama, jossa Pickford esittää sekä miljonäärin tytärtä että orpokodista pelastettua rassukkaa. Myös Marcia Manonin roolisuoritus alkoholiin mieltyneenä vaimona on unohtumaton. (35 mm).
Säestys: Minni Ilmosen orkesteri

Raoul Walsh: Bagdadin varas (The Thief of Bagdad, 1924)
Festivaalimme itseoikeutettu päätöselokuva on Hollywoodin studiofantasiaa näyttävimmillään. Raoul Walshin ohjaamassa, Tuhannen ja yhden yön satuihin pohjautuvassa Bagdadin varkaassa käytetään erikoistehosteita monissa paikoissa, mutta ei milloinkaan tarinan kustannuksella: taskuvaras Ahmedin (Douglas Fairbanks) ja kalifin tyttären (Julanne Johnston) on tähtinäyttelijänsä elokuvien tapaan kerrottu, hyväntuulinen ja kepeä toimintaelokuva, jossa päähenkilön hymy ei hyydy tiukoissakaan paikoissa. Tehosteiden lisäksi on mainittava myös William Cameron Menziesin loisteliaasti luoma lavastus, joka on osa amerikkalaisen elokuvanteon legendaa sekin. American Film Institute äänesti vuonna 2008 Bagdadin varkaan yhdeksänneksi parhaaksi koskaan tehdyksi amerikkalaiseksi fantasiaelokuvaksi. (DCP).
Säestys: Kari Mäkirannan orkesteri


Lauantaiaamun amatöörielokuva klo 11:00
Emil Linnakoski: Sanaton iho (2024)

Sunnuntaiaamun keskustelutilaisuus klo 11:00
D. W. Griffith: Adventures of Dollie (1908)
Näyttelijänä ja käsikirjoittajana uransa aloittaneen D. W. Griffithin esikoisohjaus tuo vahvasti mieleen englantilaisen menestyselokuvan Rescued by Rover (1906). Muutamia keskeisiä juonenkäänteitä muuttamalla on aikaansaatu lennokas kokonaisuus, joka osoittaa Griffithillä olleen elokuvakerronnallista silmää jo alusta alkaen. Saamamme kopio on osa amerikkalaisen Film Preservation Societyn projektia, jonka tarkoituksena on palauttaa kaikki Griffithin lyhytelokuvat suuren yleisön ulottuville. (DCP).



© 3.8.2024 Kari Glödstaf