The Valley of the Giants

THE VALLEY OF THE GIANTS


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Hollywood on täynnä surullisia ihmiskohtaloita aivan mykkäkaudelta alkaen. On studion loppuun polttamia tähtiä (Clara Bow), hylättyjä laatunäyttelijöitä (Karl Dane), äänielokuvan tuhoamia valkokankaan kuninkaita (John Gilbert) ja kuningattaria (Norma ja Constance Talmadge), vääriä sopimuksia tehneitä ikoneita (Buster Keaton) ja yksityiselämässään sählänneitä henkilöitä (Roscoe Arbuckle, Mabel Normand, Mary Miles Minter, Edna Purviance). Harvan kohdalla asiat ovat kuitenkaan menneet studion toimesta yhtä pieleen kuin Wallace Reidin tapauksessa.

Amerikkalaisen elokuvan eturivin tähtiin lukeutuneen Reidin ura oli silkkaa korkealentoa 1910-luvun lopulta alkaen, jolloin hänen onnistui nousta sivuosista päätähdeksi Adolph Zukorin ja Jesse L. Laskyn Famous Players-Lasky -yhtiössä. Cecil B. DeMillen suurelokuvat ja erilaiset romanttisten sankareiden roolit ansaitsivat hänelle lempinimen ”valkokankaan täydellisin rakastaja”. Nousujohteinen ura koki kuitenkin peruuttamattoman kolauksen vuonna 1919 valmistuneen The Valley of the Giantsin kuvauksissa, jossa loukkaantuneen Reidin työkykyä pidettiin yllä studion lääkärin määräämällä morfiinilla. Reid jäi huumekoukkuun ja työskenteli viimeiset vuotensa aineiden vaikutuksena alaisena. Riippuvuus vei hänet lopulta ennenaikaiseen hautaan vuonna 1923. Reid oli kuollessaan 31 vuoden ikäinen.

The Valley of the Giants kertoo mammuttipetäjistään tunnetun alueen metsäyhtiöiden johtajien valtataistelusta. Toisaalla on John Cardigan (Charles Ogle), jonka huonosti sujuneet liiketoimet ja rapistuva terveys ovat ajaneet ahdinkoon, toisaalla hänen häikäilemätön vastustajansa Pennington (Ralph Lewis), joka suunnittelee vievänsä kilpailijansa maat ilmaiseksi ja sysäävänsä tämän lopulliseen turmioon. Cardiganin avuksi saapuva poika Bryce (Reid) keksii kuitenkin juonen, jolla saada paitsi pelastettua isänsä, myös kukistettua Pennington ja napattua kainaloonsa tämän viehättävä veljentytär (Grace Darmond).

The Valley of the Giants                  The Valley of the Giants

The Valley of the Giants oli kadoksissa aina vuoteen 2010 saakka, kunnes sen kopio löytyi venäläisen Gosfilmofondin arkistoista. Elokuvasta tuotettu digitaalinen kopio luovutettiin Library of Congressin haltuun, josta amerikkalainen elokuvahistorioitsija ja joukkorahoituskampanjoiden avulla unohdettuja mykkäelokuvia julkisuuteen palauttava Edward Lorusso toi sen kotikatsojien saataville kesällä 2022. Hyväkuntoisen kopion kokonaisuudesta ei ole varmuutta, omiin silmiini se vaikuttaa joiltain osin epätäydelliseltä, sen verran vauhdikkaasti ja hyppien tapahtumat toisinaan etenevät. Tämä ei kuitenkaan haittaa seuraamista, eikä katsoja putoa missään vaiheessa kyydistä.

The Valley of the Giants ei ole kaikkien odotusten väärti, mutta ei missään nimessä mikään floppikaan. Juoneltaan se on tavanomainen, mutta siinä on sopivasti käänteitä ja toimintaa mielenkiinnon säilymiseksi. Komeat maisemat antavat tapahtumille jylhät puitteet, mutta niitäkin olisi voinut käyttää huomattavasti enemmän. Ralph Lewis on erittäin pätevä roolissaan, kun taas Frankensteinin hirviönä vuoden 1910 filmatisoinnissa esiintynyt Charles Ogle kerää ainoastaan sympatiapisteitä tulkinnastaan sokeana, terveytensä ja omaisuutensa menettäneenä puuteollisuuskeisarina. Wallace Reid ja Grace Darmond suoriutuvat työstään hyvin. Rex Ingramin suurelokuvien tähti Alice Terry tekee parin sekunnin mittaisen esiintymisen Oglen edesmenneenä vaimona.

Elokuvallisista heikkouksistaan huolimatta olen enemmän kuin tyytyväinen The Valley of the Giantsin paluusta elokuvaharrastajien ulottuville ja pidän sitä samanlaisena kulttuuritekona kuin vaikkapa Maggie Hennefeldin, Laura Horakin ja Elif Rongen-Kaynakçin koostaman Cinema’s First Nasty Women -kokoelman julkaisua. Tällaisia urotekoja tarvitaan lisää, jotta elokuvan historian tummat läikät saadaan häivytettyä olemattomiin.

THE VALLEY OF THE GIANTS, 1919 Yhdysvallat

Tuotanto: Famous Players-Lasky Corporation Ohjaus: James Cruze Käsikirjoitus: Marion Fairfax (Peter B. Kynen romaanista) Kuvaus: James Urson
Näyttelijät: Wallace Reid (Bryce Cardigan), Charles Ogle (hänen isänsä), Alice Terry (hänen äitinsä), Grace Darmond (Shirley Sumner), Ralph Lewis (Pennington), William Brunton (Buck Ogilvy), Noah Beery (Black Minorca), Jack Hoxie (Jules Rondeau)© 4.9.2022 Kari Glödstaf