Girl Shy

UJO POIKA

Arka ja kaino


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Harold Lloydin kuudes pitkä elokuva, vuonna 1924 valmistunut Ujo poika oli merkittävä jo senkin vuoksi, että se oli ensimmäinen Harold Lloyd Corporation –tuotanto. Pitkään Hal Roachin kanssa yhteistyötä tehnyt tähti katsoi, että pystyisi pärjäämään omillaankin eikä hän väärässä ollutkaan: Ujo poika oli nimittäin suuri kassamagneetti ja arvostelumenestys. Vaikka Lloydin ja Roachin tiet erosivatkin, ei kummallekaan jäänyt mitään hampaankoloon yhteistyön vuosiltaan, vaan he pysyivät ystävinä loppuun asti.

Harold Meadows (Lloyd) on Little Bendin pikkukaupungissa asusteleva poikamies. Päivisin hän työskentelee setänsä räätälinliikkeessä, iltaisin hän kirjoittaa kirjaa The Secrets of Making Love, ”Rakastamisen salat”. Mutta vaikka hän jakeleekin parisuhdevinkkejään auliisti muille, on hän itse erittäin ujo ja alkaa änkyttää aina, kun joku sievä tyttö vain lähestyy häntä.

Saatuaan kirjansa valmiiksi Harold lähtee kaupunkiin tapaamaan kustantajaa. Matkalla hän tutustuu sattumalta kauniiseen Maryyn (Jobyna Ralston) ja rakastuu tähän palavasti. Nyt Haroldin ongelma on, kuinka voittaa ujoutensa ja tunnustaa tytölle tunteensa? Samalla tyttöä liehittelee nimittäin myös kiero kilpakosija (Carlton Griffin).

Girl Shy                  Girl Shy

Vaikka Ujo poika menestyikin, suhtautui Lloyd itse siihen kriittisesti ja täytyy myöntää, että muutama heikkous elokuvalla on. Ensinnäkin sen kolmiodraama on hyvin köykäinen ja ontuva, sillä Griffinin esittämä kilpakosija jää täysin statistiksi, koska miehen hahmoa ei kehitellä millään tapaa. Toinen kokonaisuutta heikentävä seikka on lopun kaksikymmenminuuttinen rymistely, jossa Lloyd taittaa matkaa rakkaansa luokse niin juosten, ratsastaen, hevosvaunuilla, henkilöautolla, paloautolla, moottoripyörällä kuin raitiovaunullakin. Lloydin hurja kliimaksi on tietenkin loistavasti toteutettu, mutta mikään ei poista sitä tosiseikkaa, että vähempikin olisi riittänyt – tällaisenaan jakso on aivan liian pitkä. Mike Nichols tuntuu kuitenkin pitäneen Lloydin hurjastelusta, sillä sen tiedetään inspiroineen häntä Miehuuskokeen (1967) loppuhuipentumaan.

On Lloydin elokuvassa toki paljon hyvääkin. Tarina on pääsääntöisesti hauska ja monet vitseistä osuvat suoraan nauruhermoon. Varsinkin fantasiajaksot, joissa kirjailija-Harold esittelee erilaisia naistyyppejä (vamppi, heitukka) ovat mehukkaasti toteutettuja – sääli, että Lloyd hylkäsi Mary Pickford –tyylisen jakson ennakkonäytösten jälkeen. Lloyd itse on mahtavassa vedossa ja hänen hahmonsa hämmentynyttä käytöstä tyttöjen seurassa on todella hauska seurata. Jobyna Ralston hänen vastanäyttelijänään on kehittynyt melkoisesti edellisvuoden Salamaa ja jyrinää –elokuvasta ja vakiinnuttaa jo toisessa Lloyd-elokuvassaan pysyvän sijan tähden rinnalla.

Girl Shy                  Girl Shy

Ujossa pojassa on nähtävissä myös kuinka Lloyd itsekin lainasi tarvittaessa ideoita ja kohtauksia toisilta elokuvantekijöiltä. Tässä tapauksessa lainaus kohdistuu Henry Kingin mestariteokseen Sukunsa sankari (1921), jonka ihailija Lloyd oli. Kyseessä on tanssiaiskohtaus, jossa ujo Harold jää seisomaan tapahtuman ulkopuolelle, sillä hän ei kuitenkaan rohkenisi tehdä tuttavuutta kenenkään kanssa. Toistamiseen Lloyd lainasi Kingin elokuvaa Pikkuveljessä (1927), jonka loppuhuipentuma on humoristinen versio Kingin dramaattisesta kliimaksista.

Ujo poika on elokuva, jossa olisi riittävästi hauskuutta ollakseen kuolematon Harold Lloyd –klassikko, mutta jossa muutama kompastuskivi on sen verran teräväsärmäinen, että kokonaisuus väkisinkin kärsii. Lopputulos on kuitenkin keskivertoa parempi, joten ainakin Harold Lloydin faneille Ujo poika tarjoaa rahoille vastinetta.

GIRL SHY, 1924 Yhdysvallat

Tuotanto: Harold Lloyd Corporation Ohjaus: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor Käsikirjoitus: Sam Taylor, Ted Wilde, Tim Whelan Kuvaus: Walter Lundin Lavastus: Liell K. Vedder Leikkaus: Allen McNeil Välitekstit: Thomas J. Gray
Näyttelijät: Harold Lloyd (Harold Meadows), Jobyna Ralston (Mary Buckingham), Carlton Griffin (Ronald De Vore), Richard Daniels (Jeremiah Meadows), Nola Dolberg (vamppi), Judy King (heitukka), Dorothy Dorr (kiharapäinen tyttö), Charles Stevenson (konduktööri), Joe Cobb, Jackie Condon (pojat räätälillä)



© 28.11.2009 Kari Glödstaf