The Battle at Elderbush Gulch

THE BATTLE AT ELDERBUSH GULCH


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

D. W. Griffithin ja hänen edustamansa Biographin yhteistyö päättyi rahan ja taiteen aiheuttamien ongelmien vuoksi vuonna 1913. Griffithin mielestä elokuvien pituutta tuli kasvattaa, kun taas Biographille sopi jo vuosia hyväksi havaittu, parikelaisten filmien valmistaminen. Viimeiset yhteistyöt tehtiin varsin viileissä väleissä, tästä esimerkkinä puolituntisen The Battle at Elderbush Gulchin kohtalo: ohjaajansa tuhlailevaisuuteen kyllästyneen yhtiön edustajat kieltäytyivät julkaisemasta elokuvaa ennen kuin vasta seuraavana vuonna, jolloin Griffith oli jättänyt yhtiön.

The Battle at Elderbush Gulch kertoo kahdesta orpotytöstä, jotka matkustavat pieneen lännenkaupunkiin setänsä luo. Kun sisarusten karanneet koiranpennut päätyvät ruokaa etsivien intiaanien käsiin, seuraa tulitaistelu, jossa toinen intiaaninuorista kuolee. Lähistöllä majaileva heimo vannoo kostoa ja hyökkää valkoisten kaupunkiin.

The Battle at Elderbush Gulch                  The Battle at Elderbush Gulch

The Battle at Elderbush Gulch on Griffithin arvostetuimpia lyhytelokuvia ja tutustumisen arvoinen teos kaikille amerikkalaisen mykkäelokuvan kerronnan kehittymisestä kiinnostuneille katsojille. Kerronnan intensiivisyys, toiminnan energisyys ja aikakautensa hienointa osaamista edustava leikkaus tekevät elokuvasta miellyttävän seurata. Toimintaa on mukana kosolti, joten tämän puolituntisen parissa ei todellakaan tarvitse pitkästyä. Jos jostakin haluaa erityisesti huomauttaa, niin kyllähän tämä monin paikoin on kuin harjoittelua Kansakunnan syntyä (1915) varten – aina valkoiselle neidolle säästettyä viimeistä luotia myöten. Onko se häiritsevää, on jokaisen katsojan itse päätettävä.

Kansakunnan synnyn tuoma rasistileima ei lähde Griffithistä kulumallakaan. En kiistä sisällissotaelokuvan vastenmielisiä piirteitä, mutta mielipiteensä takana ehdottomina seisovien kannattaa katsastaa myös tämä teos, sillä The Battle at Elderbush Gulchin tapauksessa Griffithin näkemys ei ole yhtä yksioikoinen. Intiaaneja aiemminkin ymmärtävästi kuvannut ohjaaja esittää valkoihoiset huonossa valossa: koko konflikti räjähtää käsiin reikärautaansa liian hanakasti käyttävän uudisasukkaan takia, ja kun intiaanit lähtevät kostoretkelle, on valkoinen mies hakemassa saman tien apua itselleen koko verilöylyn alkuun panevan tahon selvitessä tietenkin rangaistuksetta. Intiaanien hanakkuutta sotaretkelle pidän perusteltuna, ovathan valkoiset surmanneet hetkeä aiemmin päällikön pojan.

The Battle at Elderbush Gulch                  The Battle at Elderbush Gulch

Mukana on jälleen koko joukko tuttuja Biograph-kasvoja ja statistien joukossa suuri määrä lisää. Lillian Gish vauvansa kadottaneena nuorena äitinä tekee vakuuttavaa työtä, kun taas vanhempaa orpotyttöä esittävä Mae Marsh elehtii monin paikoin turhan levottomasti. Rauhallisen alun jälkeen kuvasta lähes kokonaan katoava Robert Harron hukataan roolissa lähes täysin ja kenties myös pelastajajoukon johtajaa esittävälle Henry B. Walthallillekin olisi voinut antaa keskeisemmän roolin näyteltäväksi.

The Battle at Elderbush Gulch on Griffithin Biograph-kauden vaikuttavimpia teoksia, huomattavasti miellyttävämpi tuttavuus kuin seuraavaksi valmistunut Judith of Bethulia (1914). Tarina on ohut, mutta toiminnan runsaus ja teknisen toteutuksen vaikuttavuus pelastavat paljon. Elokuvaan on helppo tutustua vaikkapa Youtubessa, sillä sen tekijänoikeudet ovat jo rauenneet.

THE BATTLE AT ELDERBUSH GULCH, 1914 Yhdysvallat

Tuotanto: Biograph Ohjaus: D. W. Griffith Käsikirjoitus: D. W. Griffith, Henry Albert Phillips Kuvaus: G. W. Bitzer
Näyttelijät: Mae Marsh (Sally Cameron), Leslie Loveridge (hänen sisarensa), Alfred Paget (heidän setänsä), Lillian Gish (Melissa Harlow), Robert Harron (hänen miehensä), Charles Hill Mailes (ranchin omistaja), William A. Carroll (meksikolainen), Henry B. Walthall, Kate Bruce, Lionel Barrymore, Harry Carey, Blanche Sweet, Elmo Lincoln© 7.9.2012 Kari Glödstaf