HE DID AND HE DIDN'T


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Kun Roscoe ”Fatty” Arbuckle istui oikeudessa kuulemassa syytteitä nuoren näyttelijättären, Virginia Rappen, murhasta, suuren yleisön mielessä saattoi hyvinkin olla eräs tähden tekemä komedia viiden vuoden takaa. Siinä yleensä hitusen ujona, mutta naisten suhteen hyvin avoimena poikamiehenä esiintynyt Arbuckle näytteli avioliittoonsa kyllästynyttä lääkäriä, joka heittää ensin vaimonsa vanhan koulukaverin ikkunasta ja sitten kuristaa vaimonsa. Poikkeava lyhytelokuva toimi kuin todisteena suositun koomikon pimeästä puolesta, joka oli huhupuheiden mukaan johtanut onnettomaan tapahtumaketjuun sanfranciscolaisessa hotellissa ja jonka seurauksena Arbuckle oli matkalla sähkötuoliin.

Roscoe Arbuckle ja hänen vakioparinsa Mabel Normand olivat Mack Sennettin komediatehtaan suurimmat tähdet sen jälkeen kun Charles Chaplin oli vaihtanut Essanayn leipiin. Parisuhdekomediat, joissa Arbucklen ja Normandin rakkaus punnittiin kerran jos toisenkin, lujittivat heidän suosiotaan amerikkalaisen elokuvan hienoimpana kaksikkona. En tiedä mistä ajatus He Did and He Didn’t -lyhytelokuvan tekoon tuli, mutta se saattoi hyvinkin olla parivaljakon vastaveto heidän tavanomaisille lyhytelokuvilleen sekä samalla myös parodia romanttisille avioliittoelokuville.

He Did and He Didn't                  He Did and He Didn't

He Did and He Didn’t ei ole kiinnostava elokuva pelkästään myöhempien tapahtumien vuoksi, vaan sillä on vahvuutensa omastakin takaa. Siinä on outoa, jopa painajaismaista tunnelmaa, arbucklemaista vauhtia ja kohellusta (roistoa esittävä Al St. John pakenemassa häntä ampuvaa yövierasta), erikoisia vitsejä (rukoustuokio lattialla) sekä täydellisesti osiinsa sopivat näyttelijät. Ulkoasultaan se muistuttaa ison rahan studioelokuvia, etenkin Cecil B. DeMillen ”Rembrandt-valaistuksen” käyttö on tavallisuudesta poikkeavaa. Mainoskuvan kuuluisaa kohtausta, jossa Arbuckle roikottaa tiedotonta Normandia porraskaiteen yli, ei elokuvassa ole. Viimeisessä kuvassa on valitettavaa pahaenteisyyttä.

Mustasukkaisuuden ympärille luotu elokuva ei ole idealtaan kaikkein omaperäisin, mutta tässä tapauksessa sen ympärille on saatu kehitettyä erittäin toimiva ja kompakti kokonaisuus. He Did and He Didn’t filmattiin uudelleen vuonna 1924 nimellä One Night It Rained, jossa mustalle listalle Rappe-tapauksen myötä joutunut Arbuckle toimi mahdollisesti neuvonantajana. Elokuva on todennäköisesti kadonnut, ainakaan tietoa sen säilymisestä ei ole.

HE DID AND HE DIDN’T, 1916 Yhdysvallat

Tuotanto: The Keystone Film Company Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle Kuvaus: Elgin Lessley
Näyttelijät: Roscoe ”Fatty” Arbuckle (tohtori), Mabel Normand (hänen vaimonsa), William Jefferson (Jack, koulukaveri), Al St. John (murtovaras), Joe Bordeaux, Jimmy Bryant (hänen apulaisiaan), Lloyd Peddrick (hovimestari), Gilbert Ely (poliisi)© 6.8.2014 Kari Glödstaf