Her Sister from Paris

HÄNEN SISKONSA PARIISISTA


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Constance Talmadge lukeutuu niihin supertähtiin, jotka tuikkivat kirkkaana mykkäkaudella, mutta hiipuivat pikavauhtia äänen tullessa mukaan kuvioihin – niinpä sen enempää Constance Talmadgea kuin hänen elokuviaankaan tuskin enää nykypäivänä edes muistetaan. Tähän tosin vaikuttaa myös se, että tähden elokuvien saatavuus on erittäin vaikeaa, mutta onneksi aina satunnaisesti jotain on saatavilla. Talmadgen menestyneimpiin elokuviin lukeutuva Hänen siskonsa Pariisista on toistaiseksi ollut ainoastaan elokuvafestivaaleilla kävijöiden nähtävillä, mutta toivottavasti tilanne ajan myötä korjautuu. Näin tapahtui lopulta vuonna 2010, jolloin Kino julkaisi elokuvan dvd:llä.

Hänen siskonsa Pariisista on kepeä avioliittokomedia, jonka ohjauksesta vastaa pitkän uran ensin ohjaajana ja sitten tuottajana tehnyt Sidney Franklin. Sen pääosissa ovat riitaisat Joseph (Ronald Colman) ja Helen Weyringer (Talmadge), joiden avioliitto on alkanut rakoilla. Eräänä päivänä Helen saa ainaisesta riitelystä tarpeekseen, pakkaa laukkunsa ja päättää muuttaa takaisin äitinsä luokse.

Sattumoisin Helenin kuuluisa kaksoissisar, kaunis tanssija Lola (niin ikään Talmadge) on tullut kaupunkiin. Helen kertoo sisarelleen murheistaan ja yhdessä tuumin he päättävät petkuttaa Josephia siten, että Helen esiintyy Lolana. Kuten sisaret ovat arvelleet, Joseph ihastuu Lolaan täysin eikä välitä Helenin olemassaolosta enää laisinkaan. Helen/Lola ottaa tilanteesta kaiken irti ja pyörittää aviomiestään minkä ehtii. Mukaan heittäytyy vielä Josephin hyvä ystävä Bob (George G. Arthur), joka myös menettää sydämensä Lolalle.

Her Sister from Paris                  Her Sister from Paris

Hänen siskonsa Pariisista on harmittavan vähälle huomiolle jäänyt elokuva. Vaikka tarina ei sieltä omaperäisimmästä päästä olekaan, on elokuva kuitenkin eloisa, hauska ja viihdyttävä – paikoin hieman rohkeakin, mutta hyvällä maulla toteutettu. Elokuvan upeasta puvustuksesta vastaa M-G-M:lla maailmanmaineeseen noussut Adrian ja lavastuksesta monitaituri William Cameron Menzies. Heidän yhteistyönään syntynyt tanssijakso koreografioineen lukeutuu tämän teoksen upeimpiin hetkiin. Myös tarina etenee moitteetta ja lopun hienoista väsymistä lukuun ottamatta tälläkään saralla ei ole valittamista. George Cukor ohjasi aiheesta uuden version vuonna 1941 nimellä Kaksoset, tämä elokuva muistetaan Greta Garbon viimeisenä elokuvaroolina.

Elokuvasta voi poimia myös muutaman parisuhdetta koskevan opetuksen. Jos mies olisi valmis tekemään rutiiniksi muodostuneen parisuhteensa eteen yhtä paljon työtä ja antamaan saman verran huomiota vaimolleen kuin mitä uudelle ihastukselleen, ei avio-ongelmista olisi tietoakaan. Vastaavasti vaimon tulisi kiinnittää samalla tavalla huomiota ulkonäköönsä kuin kiihkeiden ihailijoidensa kanssa - jospa mies tämän seurauksena lakkaisi tutkailemasta aidan takana mahdollisesti olevaa vihreämpää ruohoa. Eli pienellä molemminpuolisella uhrautuvuudella monet karikot olisivat vältettävissä. Tuttu tarina ja tuttuja opetuksia, mutta hauskalla ja toimivalla tavalla kerrottuna.

D. W. Griffithin Suvaitsemattomuuden (1916) Babylonia-jaksossa Vuorten tyttönä vakuuttanut Talmadge on roolissaan häikäisevä ja samaa voi sanoa myös uraansa aina 1950-luvun loppupuolelle jatkaneesta Colmanista, jossa on tyyliä vaikka kuinka monen mykkäelokuvahurmurin tarpeisiin. Heitä säestää hienosti sivuosiin erikoistunut Arthur, jonka esittämä innokas nuori kilpakosija tuo mukavasti lisäväriä elokuvaan. Näyttelijöiden työskentelyä katsoessa tulee väkisinkin mieleen, että tekijäryhmällä on ollut aidosti hauskaa elokuvanteon aikana ja tämä tunne tarttuu myös katsojaan.

HER SISTER FROM PARIS, 1925 Yhdysvallat

Tuotanto: Joseph M. Schenck Productions Ohjaus: Sidney Franklin Käsikirjoitus: Hanns Kräly (Ludwig Fuldan näytelmästä) Kuvaus: Arthur Edeson Lavastus: William Cameron Menzies Puvustus: Adrian
Näyttelijät: Constance Talmadge (Helen Weyringer / Lola La Perry), Ronald Colman (Joseph Weyringer), George K. Arthur (Robert Well), Gertrude Claire (Anna, taloudenhoitaja), Mario Carillo (kuningas)© 26.4.2009 Kari Glödstaf