The Wizard of Oz

IHMEMAA OZ


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Yksi varhaisista unholaan painuneista elokuvamaailman tähdistä on pilapiirtäjän toimestaan elokuvien pariin siirtynyt Larry Semon (1889-1928), jonka suosio veti aikoinaan vertoja jopa Chaplinille ja Lloydille. Semonin tyylisuunta oli vauhdikas slapstick, jonka varhaisiin taitureihin hän aikoinaan lukeutui. Hänen suosionsa alkoi kuitenkin hiipua muiden koomikoiden siirtyessä pitkien elokuvien pariin. Semonin rahkeet eivät moiseen riittäneet, siitä osoituksena jälkipolville toimii nykyään hänen harvoista säilyneistä elokuvistaan kuuluisin, vuonna 1925 valmistunut Ihmemaa Oz.

Ozin prinsessa on kadonnut, eikä häntä ole vuosien etsinnöistä huolimatta löydetty. Kansa on raivoissaan, sillä itsensä hallitsijaksi nimittänyt pääministeri Kruel on vehkeilijä, joka ajattelee ainoastaan omia etujaan. Kansa vaatii prinsessan löytymistä, mutta vallastaan nauttiva Kruel päättää raivata tämän lopullisesti tieltään ja lähettää joukkonsa hoitamaan asian. Tosiasiassa Ozin prinsessa on kansasilaisella maatilalla sukulaistensa parissa elelevä Dorothy (Semonin silloinen vaimo Dorothy Dwan), joka on autuaan tietämätön asemastaan. Seikka selviää hänelle vasta kahdeksantoistavuotissyntymäpäivänä, jolloin yllättäen noussut myrsky lennättää hänet ystävineen Ozin ihmeelliseen maailmaan. Pian Dorothy huomaa olevansa keskellä valtataistelua.

The Wizard of Oz                  The Wizard of Oz

Elokuvahistorioitsijat arvelevat nykyään, että jopa kahdeksankymmentä prosenttia mykkäelokuvista on vuosien saatossa joko tuhoutunut tai kadonnut lopullisesti. Ihmemaa Ozillekin olisi mielellään suonut saman kohtalon, sillä sen nähtyään ei lainkaan ihmettele, miksi Semonia ei nykypäivänä enää muisteta. Hänen mahdollisesta komediallisesta neroudestaan ei ole tämän elokuvan kohdalla jälkeäkään. Eriskummallinen sovitus L. Frank Baumin kuolemattomasta klassikkoromaanista on kaikin puolin ala-arvoinen, eikä sillä ole juurikaan tekemistä alkuperäisen tekstin tai vuoden 1939 rakastetun filmatisoinnin kanssa. Semonin alkeellinen slapstick on katsojaa vaivaannuttavaa ja teoksen arvo mitataankin ainoastaan elokuvahistorialliselta kannalta, näytteleehän elokuvassa myös sittemmin Paksukaisena tunnettu Oliver Hardy.

Semonin huumori oli Chaplinin, Keatonin ja Lloydin rinnalla auttamattoman vanhanaikaista ja Ihmemaa Ozista tuli kaupallinen fiasko, joka vei hänet konkurssiin. Semonin ura kääntyi jyrkkään laskuun ja vaikka hän vielä kymmenkunta elokuvaa tekikin, ei entinen menestys enää palannut. Hermoromahduksen kokenut Larry Semon kuoli rahattomana ja yksinäisenä keuhkokuumeeseen vuonna 1928, ainoastaan kolmekymmentäyhdeksänvuotiaana.

THE WIZARD OF OZ, 1925 Yhdysvallat

Tuotanto: Chadwick Pictures Corporation Ohjaus: Larry Semon Käsikirjoitus: Larry Semon, Leon Lee, Frank Joslyn Baum (L. Frank Baumin kirjasta) Kuvaus: Frank B. Good, Hans F. Koenenkamp, Leonard Smith Lavastus: Robert Stevens Leikkaus: Sam Zimbalist Puvustus: Frederick Ko Vert, Larry Semon Välitekstit: Leon Lee
Näyttelijät: Larry Semon (leluntekijä / renki / linnunpelätti), Dorothy Dwan (Dorothy / prinsessa Dorothea), Mary Carr (Em-täti), Frank Alexander (Henry-setä / valaiden prinssi), Oliver Hardy (renki / tinamies / sukkanauharitari), Otto Lederer (suurlähettiläs Wikked), Josef Swickard (pääministeri Kruel), Virginia Pearson (Vishuss), Bryant Washburn (prinssi Kynd)© 27.9.2005 Kari Glödstaf