INGEBORG HOLM


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Samaan aikaan kun elokuvamaailma kohisi italialaisten hulppeista spektaakkeleista, valmistui Ruotsissa pienimuotoinen ja intiimi sosiaalinen draama, joka jätti paitsi jälkensä koko taiteenlajiin, nosti myös tekijänsä elokuvamaailman tietoisuuteen. Teatterista elokuvien pariin siirtyneen Victor Sjöströmin kahdeksas ohjaustyö, vuonna 1913 valmistunut Ingeborg Holm on edelleenkin vaikuttava elokuva, seitsemännen taiteen historian varhaisimpia maata järisyttäneitä teoksia.

Elokuva kertoo Holmin kauppiasperheestä, joka perheen pään kuoleman vuoksi ajautuu taloudelliseen kurimukseen. Velkamäärän kasvaessa he menettävät kaiken ja perhe hajotetaan: äiti muuttaa köyhäintaloon ja lapset luovutetaan sijaisvanhemmille. Menetysten taakka on niin raskas, että ennen pitkää Ingeborg-äiti menettää järkensä.

Ingeborg Holm                  Ingeborg Holm

Ingeborg Holm on täydellisen skandinaavinen elokuva niin aiheensa kuin liioittelemattoman toteutuksensakin osalta – missä muualla kuin Pohjolassa oltaisi lähdetty tekemään tällaista elokuvaa, varsinkin kun yleisten valtavirtausten myötä valkokankaille tuotiin roppakaupalla viihteellisyyttä, suureellisuutta ja koristuksellisuutta. Griffithin parin kelan mittaiset draamat olivat toki luku sinänsä, mutta Ingeborg Holmin kaltaista pitkää elokuvaa on vaikea elokuvan historian ensimmäisiltä vuosilta löytää.

Sjöströmin hieno elokuva valmistui itse asiassa sattumalta. Svenska Bio oli kiinnittänyt nimiosaa näyttelevän Hilda Borgströmin leipiinsä, mutta ei lopulta keksinyt hänelle tarpeeksi filmauksia. Vasta kun näyttelijän sopimus oli umpeutumassa, yhtiö tajusi joutuvansa maksamaan turhasta ja koetti epätoivoisesti löytää aiheen elokuvaa varten. Sjöström muisti vanhan näytelmän, jossa hänkin oli takavuosina teatterissa näytellyt ja ehdotti sen filmaamista. Yhtiö suostui tähän mukisematta.

Jopa satavuotiaskin elokuva voi olla edelleen toimiva, mikäli perusasiat ovat kunnossa ja siitä Ingeborg Holm on hyvä esimerkki. Se on tarinaltaan kiinnostava ja koskettava, toteutukseltaan vähäeleinen ja hillitty – mieleen tuleekin väistämättä, kuinka auki kyynelruuvia olisi väännetty Hollywoodissa? Sjöström on kuitenkin hylännyt nyyhkydraaman ja lähtenyt tekemään asiallista ja todenmukaista elokuvaa. Hienoisena kauneusvirheenä tosin voi pitää sitä, että kaikki sosiaalibyrokraatit esitetään kylmäkiskoisina ja sydämettöminä hahmoina.

Ingeborg Holm                  Ingeborg Holm

Elokuvan keskipisteenä on huikeasti näyttelevä Borgström, joka antaa kasvot kaikille ahdingossa eläneille perheenäideille. Ajomiehessäkin (1921) loistava Borgström eläytyy vaikeaan rooliinsa täydellisesti, eikä näyttele yli vaikeimpiakaan kohtauksia: vierailu sosiaalivirkailijoiden luona, lasten muutto uusien vanhempiensa luokse sekä hienoimpana kohtaus, jossa köyhäintaloon vierailulle tullut lapsi ei enää tunnista häntä – nämä kaikki ovat varhaista elokuvanäyttelemistä parhaimmillaan. Erinomaisena näyttelijöiden ohjaajana muistettu Sjöström oli mestari alallaan jo tuolloin.

Vaikka elokuva menestyikin loistavasti, ei sen perintöä osattu vielä täysin hyödyntää, vaan ruotsalaiset elokuvantekijät palasivat takaisin vauhdikkaiden ja tavanomaisten teostensa pariin. Vaikka Ingeborg Holm jäi lopulta aikakautensa satunnaiseksi kymppilaukaukseksi, ei se kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että jo pelkästään tällä teoksella Victor Sjöström lukeutuu elokuvahistorian ensimmäisiin suuriin mestareihin Chaplinin, Griffithin ja Jevgeni Bauerin rinnalle.

INGEBORG HOLM, 1913 Ruotsi

Tuotanto: Svenska Bio Ohjaus: Victor Sjöström Käsikirjoitus: Victor Sjöström (Nils Krokin näytelmästä) Kuvaus: Henrik Jaenzon
Näyttelijät: Hilda Borgström (Ingeborg Holm), Aron Lindgren (hänen miehensä), Georg Grönroos (köyhäintalon johtaja), William Larsson (nimismies), Richard Lund (köyhäintalon lääkäri), Eric Lindholm (myymäläapulainen)© 28.9.2008 Kari Glödstaf