Old Ironsides

VALTAMERIEN VAPAUTTAJAT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Paramountin panos Hollywoodia 1920-luvulla koetelleen swashbuckler-elokuvien buumiin valmistui yhtiön nimimiehen, James Cruzen toimesta. Oliver Werdellin runosta tehdyn tarinan pohjalta toteutettu ja suurella rahalla tuotettu Valtamerien vapauttajat oli aikalaismenestys, mutta vuosikymmenet ovat nakertaneet sen komeita laivoja sen verran, että nykyään teos pysyy niukin naukin vesirajan yläpuolella. Siitäkin suuri kiitos kuuluu nuorelle Foxilta vuokratulle Charles Farrellille, joka oli tähän mennessä tehnyt vain vähäisiä sivuosia ilman suurempaa menestystä. Farrell palasi Foxille tähtenä ja sai saman tien kiinnityksen Frank Borzagen mestariteokseen Seitsemännessä taivaassa (1927).

Välimerelle sijoittuva Valtamerien vapauttajat kertoo amerikkalaisista sota-aluksista, jotka on lähetetty kukistamaan aluetta piinaavien merirosvojen joukot. Matkustajien joukossa on myös Farrellin esittämä nuori maalaispoika, joka janoaa seikkailuja. Tripolissa majaansa pitävien piraattien toimintaa on vaikea lopettaa ja amerikkalaiset tulevat kokemaan monia takaiskuja ennen kuin saavat kunnollisen mahdollisuuden yrittää merirosvojen nitistämistä.

Old Ironsides                  Old Ironsides

James Cruze oli 1920-luvun arvostetuimpia ja kovapalkkaisimpia ohjaajia. Muutaman Cruzen kuuluisan teoksen nähneenä ainakin minun on vaikea ymmärtää, mistä miehen nauttima arvostus on oikein peräisin. Cruze vaikuttaa tapahtumia syrjästä tarkkailevalta ohjaajalta, joka kyllä ymmärtää toiminnan päälle, mutta jonka elokuvien henkilöt ovat enemmän tai vähemmän onttoja ja luonnottomia. Valtamerien vapauttajat ei tee poikkeusta tähän sääntöön.

Valtamerien vapauttajat on tylsä elokuva. Ensimmäiseen tuntiin ei tapahdu juuri mitään ja senkin jälkeen intensiivinen toiminta on hyvin satunnaista. Tämän ajan olisi voinut käyttää vaikkapa hahmojen kehittämiseen, mutta näin ei Cruze tee, vaan elokuva lipuu omalla painollaan eteenpäin aivan kuten amerikkalaisten laivat kohti Tripolia. Dramatiikkaa haetaan Farrellin ja Esther Ralstonin välille kirjoitetulla romantiikalla, mutta sekään ei pala sellaisella liekillä kuin mitä kunnon Hollywood-elokuvalta voisi odottaa. Lopussa tosin taistellaan pitkän kaavan mukaan, mutta tuossa vaiheessa katsojan mielenkiinto on todennäköisesti herpaantunut jo sen verran, ettei taistelusta ole enää elokuvan pelastajaksi.

Old Ironsides                  Old Ironsides

Elokuvan suurin arvo on sen nimivahvassa näyttelijäryhmässä, joka pelastaa mitä pelastettavissa on. Farrellin saamat kehut eivät olleet aiheettomia, sen verran oivasti hän tulkitsee nuorta ja naiivia merimiestä, osoittaen samalla olevansa muutakin kuin romanttinen päiväuni. Monissa liemissä keitetty Wallace Beery ärhentelee uskottavasti merikarhun roolissaan, eikä Esther Ralstonin suorituskaan sovi moittia. Josef von Sternbergin kanssa yhteistyötä tehneen George Bancroftin rooli jättää sen sijaan toivomisen varaa: se on aivan liian humoristinen ja kieli poskella toteutettu, eikä Bancroftin ilmeily vakuuta. Boris Karloff vilahtaa turbaanipäisenä piraattina, Gary Cooperin, Richard Arlenin ja huippu-uimari Duke Kahanamokun kerrotaan olleen avustajien joukossa.

Valtamerien vapauttajat on kieltämättä hienon näköinen elokuva, joka toisissa käsissä olisi todennäköisesti onnistuneempi kokonaisuus. Amerikkalaisten kriitikoiden ylistävistä lausunnoista ja mielipiteistä huolimatta pidän Valtamerien vapauttajia keskivertoa heikompana teoksena, jossa toiminnan vähyys ja tarinan toistuvat suvantovaiheet yhdistettynä Cruzen taitamattomuuteen luoda intiimiä elokuvaa vesittävät lopputuloksen tyhjänpäiväisyydeksi. Charles Farrellin urasta kiinnostuneelle Valtamerien vapauttajat on sen sijaan merkittävä ja tutustumisen arvoinen teos.

OLD IRONSIDES, 1926 Yhdysvallat

Tuotanto: Paramount Ohjaus: James Cruze Käsikirjoitus: Dorothy Arzner, Harry Carr, Walter Woods (Laurence Stallingsin kirjoittamasta, Oliver Werdellin runoon pohjautuvasta tarinasta) Kuvaus: Charles P. Boyle, Alfred Gilks Leikkaus: Dorothy Arzner Musiikki: Hugo Riesenfeld, J. S. Zamecnik Välitekstit: Rupert Hughes
Näyttelijät: Charles Farrell (kommodori), Esther Ralston (Esther), Wallace Beery (”Pomo”), George Bancroft (tykkimies), Charles Hill Mailes (kommodori Preble), Johnnie Walker (luutnantti Stephen Decatur), Eddie Fetherston (luutnantti Richard Somers), Guy Oliver (ensimmäinen perämies), George Godfrey (kokki), Boris Karloff, Gary Cooper, Richard Arlen, Duke Kahanamoku, Fred Kohler, Nick De Ruiz© 8.4.2011 Kari Glödstaf