The Great K&A Train Robbery

PENNSYLVANIA-PIKAJUNAN RYÖSTÖ


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Perinteinen lännenmies on vähäpuheinen ja totinen, työnsä naureskelematta hoitava preerioiden kasvatti, joka kaipaa rinnalleen vain hevosen ja lanteilleen pari colttia – naisen vuoro tulee vasta näiden perustarpeiden jälkeen. Ja kun tämä yksinäinen, oikeamielisyyden nimiin vannova kulkija siirtyy tuonelaan, hänelle järjestetään koruttomat hautajaiset, jossa muutama ystävä lausuu pari muistosanaa miehestä, jota tuskin kukaan tunsi. Tällaisen kuvan tarjosivat alkuaikojen suurtähdet ”Broncho Billy” Anderson ja William S. Hart, myöhemmistä tähdistä myös Randolph Scott, John Wayne ja Clint Eastwood ylläpitivät tätä näkemystä.

Aikojen muuttuessa mukaan astuivat tyylitellymmät lännenmiehet, joista suosituin ja tunnetuin oli eittämättä Tom Mix. Suurta valkoista stetsonia käyttävä, valkokahvaisia revolvereja heiluttava, kimalteella ja koristeilla silattu Mix oli 1920-luvun toimintatähti vailla vertaa. Alati sanavalmis, lassoa yhtä hyvin kuin coltteja ja nyrkkejään käyttänyt Mix teki vuosikymmenen aikana lukuisia lännenelokuvia, joissa ei säästelty sen enempää vauhdissa kuin toiminnassakaan. Mixin saatavilla olevista elokuvista tunnetuin on varmastikin Pennsylvania-pikajunan ryöstö, joka on Tom Mixiä parhaimmillaan ja pahimmillaan.

The Great K&A Train Robbery                  The Great K&A Train Robbery

K&A-rautateitä vaivaa ryöstöjen aalto. Yhtiön johto on luvannut 10 000 dollaria ryöstäjien vangitsijalle, mutta kukaan ei tiedä, että ryöstäjillä on oma mies tärkeässä osassa yhtiötä ja sen toimintaa. Ryöstöt ovat sujuneet pitkään kuin rasvattu, mutta roistojen epäonneksi paikalle on hiljattain saapunut salaperäinen muukalainen, jonka aikeista ei tunnu kukaan ottavan selvää. Onko muukalaisella puhtaita jauhoja pussissaan vai onko hän itse aikeissa ryöstää salainen rahalähetys, josta tietää vain yhtiön luotettavimmat tahot?

Pennsylvania-pikajunan ryöstö on toiminnantäyteinen, hieman alle tunnin mittainen lännenelokuva, joka painaa kaasu pohjassa alusta loppuun ilman turhia hengähdystaukoja. Tositapahtumien pohjalta tehty elokuva ei jätä katsojaa kylmäksi, sillä jo ensimmäinen neljännes sisältää huiman takaa-ajon, ammuskelua, akrobatiaa, tilannekomiikkaa ja romanssiviritelmiä. Aikalaisia ihastuttanut toimintawestern alkaa loppua kohden kuitenkin puuduttaa, sillä hahmojen kehittelemiseen tai tapahtumien syventämiseen ei jätetä aikaa, joten kaikki tuntuu lopulta kovin yhdentekevältä. Myös mustan miespalvelijan kuvaaminen hauskana pelkuriraukkana näyttää tämän päivän katsojasta pahasti vanhentuneelta seikalta.

The Great K&A Train Robbery                  The Great K&A Train Robbery

Jos jätetään tarinan heikkoudet syrjään ja nautitaan muusta toteutuksesta, on Pennsylvania-pikajunan ryöstö mitä komeinta lännenelokuvaa. Daniel B. Clarkin komeat maisemaotokset voisivat hyvinkin olla mistä tahansa myöhemmästä John Ford -westernistä. Elokuvan leikkaajasta ei ole valitettavasti tietoa, mutta työnsä hän on ainakin tehnyt hyvin, sillä etenkin toimintakohtaukset ovat vauhdikkaita ja tiiviitä. Tom Mix temppuilee koko rahan edestä, eikä hänen suuri suosionsa ole kenellekään tämän elokuvan nähneelle yllätys. Larry Semonin Ihmemaa Ozissa (1925) näytellyt Dorothy Dwan tekee Mixin vastanäyttelijänä kelpo työtä, eikä moitittavaa ole Harry Grippissäkään, joka esittää Mixin apulaista. Statistien joukossa esiintyvää John Waynea en ainakaan itse onnistunut löytämään.

Pennsylvania-pikajunan ryöstö on kuin suurin osa viime vuosikymmenten toimintaelokuvista: niminäyttelijä, köykäinen juoni ja valtavasti toimintaa, jolla peittää elokuvan muut heikkoudet alleen. Mikäpä siinä, kyllähän tällaisen elokuvan parissa sen keston ajan viihtyy, mutta mikäli haluaa elokuvaltaan enemmän, ei Pennsylvania-pikajunan ryöstö ole kaikkein paras valinta. Mykkäelokuvia tuntemattomalle tämä saattaa itse asiassa toimia parhaiten, sillä tämän elokuvan parissa ei todellakaan ehdi pitkästyä.

THE GREAT K&A TRAIN ROBBERY, 1926 Yhdysvallat

Tuotanto: Fox Film Corporation Ohjaus: Lew Seiler Käsikirjoitus: John Stone (Paul Leicester Fordin romaanista) Kuvaus: Daniel Clark Välitekstit: Malcolm Stuart Boylan
Näyttelijät: Tom Mix (Tom Gordon), Tony the Wonder Horse (Tony, hänen hevosensa), Dorothy Dwan (Madge Cullen), William Walling (Eugene Cullen), Harry Grippe (DeLuxe Harry), Carl Miller (Burton Holt), Edward Piel (Bill Tolfree), Curtis McHenry (Snowball), John Wayne© 1.12.2012 Kari Glödstaf