The Man from Kangaroo

THE MAN FROM KANGAROO


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Australialainen mykkäelokuva ei ole koskaan rantautunut Suomeen. Teatterikierroksia ei ole Elonet-tietokannan mukaan ollut lainkaan, enkä usko, että festivaaliesityksiäkään on ollut. Aiheesta kiinnostuneen täytyykin suunnata katseensa kansainvälisille markkinoille, jotka aina satunnaisesti pullauttavat sisuksistaan jonkun australialaismykkiksen. Sen elinkaari tapaa olla valitettavan lyhyt, joten kannattaa olla tarkkana. Kärsivällisyys ja tarkkaavaisuus usein myös palkitaan.

Hollywoodissa uransa tehneen, mutta Australiassakin piipahtaneen Wilfred Lucasin vuonna 1920 ohjaama The Man from Kangaroo sai oman hetkensä Le Giornate del Cinema Muto -festivaalilla 2021, jolloin ohjelmistoon oli valittu kaikkiaan kolme australialaisen urheilusuuruuden Rex ”Snowy” Barkerin tähdittämää elokuvaa. Näistä ainoastaan The Man from Kangaroo oli hänen kotimaista tuotantoaan ja samalla myös ainoa, joka festivaaliohjelmistosta striimattiin kotikatsomoihin. Tätä restaurointia ei ole valitettavasti enää saatavilla, mutta netistä löytyy myös vaatimattomampi julkaisu vuosien takaa, jolla pystyy kyllä tyydyttämään uteliaisuutensa.

The Man from Kangaroo kertoo John Harlandista (Barker), keskisarjan nyrkkeilymestarista, joka on sittemmin vaihtanut hanskat Raamattuun ja paidattomana ottelemisen saarnastuoliin. Samalla hän on hurmannut myös kotikylänsä rikkaan perijättären (Brownie Vernon), jonka kanssa hän suunnittelee häitä. Valitettavasti John Harland ei ole ainoa neitokaisesta kiinnostunut, vaan myös kiero liikemies Giles (Charles Villiers) haluaa tämän omaisuuden haltuunsa. Rahamiehen sanalla on painoarvoa ja pian Harland huomaa olevansa siirretty toisen kylän pastoriksi, kauas rakkaimmastaan.

The Man from Kangaroo on täysin Barkerin valkokangaskarisman varaan rakennettu romanttinen toimintakomedia. Aineksia siinä olisi huomattavasti parempaankin, sillä nyt siinä ei toimi oikeastaan mikään täydellä teholla. Lisäväriä romanssiviritelmiin ja omaisuuskieroiluihin on pyritty tuomaan kirkkoa vastustavien öykkäreiden joukkiolla, joka pyrkii kaikin keinoin pääsemään kylänsä uudesta hengenmiehestä eroon (tuttu juonikuvio esimerkiksi William S. Hartin westerneistä). Tämäkin viritelmä jää puolitiehen, sillä eihän kenestäkään tietenkään ole vanhan nyrkkeilymestarin päihittäjäksi.

Barkerin tavoitteena oli tehdä ura Hollywoodissa ja se kieltämättä heijastuu tähän elokuvaan, jossa on vahva amerikkalaisten toimintaelokuvien sävy. Tämän huomasivat myös aikalaiskriitikot, joiden mukaan elokuva hukkaa amerikkalaisuudessaan kaikki ne vahvuudet, joita se olisi voinut Australiasta ammentaa. Ainoastaan luontokuvaukset saivat kehuja ja kieltämättä filmille onkin tarttunut muutamia varsin komeita maaseutuotoksia. Ne ovat silti ainoastaan rikka rokassa ja loppujen lopuksi The Man from Kangaroo osoittautuu teokseksi, jonka parissa kyllä viihtyy sen reilun tunnin keston verran, mutta jonka pariin ei välttämättä halua palata uudelleen.

THE MAN FROM KANGAROO, 1920 Australia

Tuotanto: Carroll-Baker Australian Productions Ohjaus: Wilfred Lucas Käsikirjoitus: Bess Meredyth Kuvaus: Robert V. Doerrer Välitekstit: Syd Nicholls
Näyttelijät: Rex “Snowy” Barker (John Harland), Brownie Vernon (Muriel Hammond), Charles Villiers (Martin Giles), Walter Vincent (Ezra Peters), Wilfred Lucas (Red Jack Braggan), Malcolm MacKellar (William “Mike” Michaels)
Kesto: 72 min.
Ensi-ilta: 24.1.1920 / ---© 13.12.2023 Kari Glödstaf