Mästerkatten i stövlar

SAAPASJALKAINEN KISSA


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Kun nuori Jörgen (Carlo Keil-Möller) perii setänsä kartanon, hän perii samalla tämän suuret velat. Mahdollisuudet niistä selviämiseen ovat heikot, joten hän päättää kysyä neuvoa ystävältään Karlilta (Gösta Ekman). Molemmat tietävät, että oikeilla naimakaupoilla velat saataisiin kuitattua helposti, mutta tilannetta vaikeuttaa Jörgenin mieltymys köyhään orpotyttöön Pipsiin (Mary Johnson). Nokkela Karl ottaa tehtäväkseen hoitaa ystävänsä sekä taloudelliseen menestykseen että avioliiton satamaan.

Tanskalaisen Palle Rosenkrantzin romaaniin ja sen pohjalta tehtyyn suosittuun teatterisovitukseen nojaava Saapasjalkainen kissa kertoo tutun lastensadun kartanomaailmaan sijoitettuna. Meidän epäonneksemme elokuvaversiota ei ole nähtävissä täydessä loistossaan, sillä se on menettänyt Ruotsin elokuva-arkiston mukaan lähes puolet ensi-iltakestostaan vuosikymmenten aikana. Vaikka juonen runko on pysynyt kelvollisesti koossa, on eri tapahtumien hahmottaminen paikoin hämmentävää. Etenkin elokuvan alkupuolella joutuu todella pinnistelemään, ettei putoaisi kärryiltä ja sekoittaisi hahmoja toisiinsa.

Mästerkatten i stövlar                  Mästerkatten i stövlar

John W. Bruniuksen esikoisohjaus on varsin miellyttävä tuttavuus, vaikka ei lukeudukaan ruotsalaisen elokuvan merkkiteoksiin. Sen juoni – tai mitä siitä on jäljellä – kulkee rivakasti ja näyttelijäsuoritukset ovat poikkeuksetta mainioita. Kartanomiljöötä kuvataan kauniisti, rahan ja rakkauden välisen kisailun esittämisen ollessa onnistuneesti keskiössä koko ajan. Heikkoutena voisi puolestaan pitää komiikan vähyyttä, sen osalta elokuvalla ei ole oikein mitään annettavaa. Lopussa langat solmitaan miellyttävällä, joskin yllätyksettömällä tavalla yhteen.

Saapasjalkainen kissa on niitä elokuvia, jotka innostavat katsojia enemmänkin tekijöidensä kuin tuloksensa vuoksi. Merkittävimpänä lienee ruotsalaisen mykkäelokuvan rakastetuimpiin miesnäyttelijöihin lukeutuneen Gösta Ekmanin läsnäolo, olihan Saapasjalkaisen kissan nimirooli hänen ensimmäinen merkittävä valkokangasroolinsa. Hänen vastanäyttelijänsä Mary Johnson puolestaan muistetaan Mauritz Stillerin elokuvien Aarne-herran rahat (1919) ja Gunnar Heden taru (1923) päätähtenä. Bruniuksen perinnöstä meitä lienee eniten koskettanut Suomeen sijoittuvat historialliset merkkiteokset Johan Ulfstjerna (1923) ja Vänrikki Stoolin tarinat (1926).

MÄSTERKATTEN I STÖVLAR, 1918 Ruotsi

Tuotanto: Filmindustri AB Skandia Ohjaus: John W. Brunius Käsikirjoitus: Sam Ask, John W. Brunius (Palle Rosenkrantzin romaanin ja siitä tehdyn näytelmän pohjalta) Kuvaus: Carl-Gustaf Florin, Gustav A. Gustafson Lavastus: Gustaf Hallén
Näyttelijät: Carlo Keil-Möller (Jörgen Steenfeld), Gösta Ekman (Karl Kattrup), Mary Johnson (Helga ”Pips” Anthon), Gustaf Fredrikson (kamarineuvos Emil von Schinkel), Justus Hagman (Hans Henrik, Jörgenin palvelija), John W. Brunius (Jörgenin appi)
Kesto: 63 min.
Ensi-ilta: 11.11.1918 / ---© 10.4.2023 Kari Glödstaf