LANDSVÄGSRIDDARE


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Majakka ja Perävaunu on käsite, jos ei nyt koko elokuvamaailman mittakaavassa, niin Euroopassa ainakin. Tämä tanskalaiskaksikko riemastutti yleisöä 1920-luvun alusta aina toiseen maailmansotaan asti ja rooleista vastanneet Carl Schenstrøm ja Harald Madsen esiintyivät yhdessä lähes 50 elokuvassa. Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä tiedä, ettei Madsen ollut ensimmäinen valinta Perävaunun rooliin. Hänen edellään marssi muutaman elokuvan ajan Aage Bendixen, joka on kuitenkin pyyhitty jo ajat sitten unohduksiin sankarikaksikon krediiteistä. Asiasta kiinnostuneet voivat tutustua Bendixenin roolisuoritukseen ja persoonaan ”epävirallisessa” Majakka ja Perävaunu -filmatisoinnissa Landsvägsriddare (tanskaksi Tyvepak), jonka taustalla on kukapa muu kuin Lau Lauritzen.

Landsvägsriddaren tapahtumat sijoittuvat jonnekin maaseudulle, jossa miljonääri Blomsen on tyttärineen viettämässä kesäistä vapaapäivää. Rasavillit tyttäret karkaavat läheiselle uimarannalle heti kun heitä vahtivan kotiapulaisen haukankatseelta pääsevät. Uimamatkallaan he tapaavat kaksi kööpenhaminalaista nuorukaista ja sopivat heidän kanssaan salatapaamisen illaksi. Kaikki menee kuitenkin mönkään alueella kuljeskelevien Majakan ja Perävaunun vuoksi.

Landsvägsriddare                  Landsvägsriddare

Puolituntinen Landsvägsriddare on kaikin puolin outo Majakka ja Perävaunu -elokuva ja puheet siitä, että tässä vaiheessa Lauritzen vasta hahmotteli parivaljakkoa, ovat eittämättä tosia. Heissä ei nimittäin ole vielä lainkaan sitä sympaattisuutta, jota olemme saaneet myöhemmissä elokuvissa kokea, vaan tällä kertaa he ovat pelkkiä hampuuseja, jotka hamuavat rikkaan miehen kalleuksia itselleen. Huumoria elokuvassa ei ole kuin nimeksi ja loppuhuipentuma tuo mieleen pikemminkin amerikkalaiset slapstick-ryntäilyt kuin tyylipuhtaan tanskalaiskomiikan.

Vaikka Landsvägsriddare ei olekaan elokuvallisesti kaksinen, on sillä historiallista painoarvoa – onhan se tärkeä osa Majakan ja Perävaunun historiaa ja kehityskaarta. Erityisen kiinnostava se on Bendixenin mukanaolon vuoksi. Bendixenissä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta hänen hahmonsa on kirjoitettu kovin värittömäksi, minkä lisäksi häneltä puuttuu Madsenin karisma. Se ei kuitenkaan estänyt Bendixeniä tekemästä kelpo mykkäelokuvauraa ja esiintymästä muutamassa 1920-luvun lopun Majakka ja Perävaunu -elokuvassakin. Schenstrøm puolestaan kävelee roolinsa läpi ilman sen kummempia muistijälkiä.

Landsvägsriddare jäi Schenstrømin ja Bendixenin viimeiseksi yhteiseksi Majakka ja Perävaunu -elokuvaksi. Meidän onneksemme tanskalaiset ovat pitäneet huolta elokuvallisesta perinnöstään ja tänä päivänä tämäkin teos on vapaasti katsottavissa DFI:n striimaussivustolta. Printti vaikuttaa aavistuksen kärsineeltä, mutta useimpia katsojia ilahduttaa tieto, että mukaan on liitetty englanninkieliset välitekstit.

LANDSVÄGSRIDDARE, 1921 Ruotsi

Tuotanto: Palladium Ohjaus: Lau Lauritzen Käsikirjoitus: Lau Lauritzen Kuvaus: Hugo J. Fischer
Näyttelijät: Carl Schenstrøm (Majakka), Aage Bendixen (Perävaunu), Axel Hultman (Blomsen), Margot Linnet (Inger), Pip Overbeck (Else), Olga Svendsen (nti Svensson, kotiapulainen), Osvald Helmuth (Billy), Harry Komdrup (Willy)

Kuvakaappaukset ja elokuva: Landsvägsriddare© 15.3.2020 Kari Glödstaf