OJASTA ALLIKKOON


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Maailma rakastaa marttyyreitä ja suo myös mielellään väärin tuomituille uuden mahdollisuuden. Näin ei käynyt kuitenkaan Roscoe ”Fatty” Arbucklelle, 1910-luvun suursuositulle koomikolle, joka joutui syksyllä 1921 syytteeseen Virginia Rappen raiskauksesta ja murhasta. Vaikka syytteet lopulta kumottiin julkisen anteeksipyynnön kera, oli Arbucklen maine tahrattu loppuiäksi. Elokuvamaailma käänsi hänelle tylysti selkänsä ja muutamia salanimellä ohjattuja komedioita lukuun ottamatta hänen uransa oli mennyttä.

Arbuckle oli tapauksen sattuessa Paramountin kirkkaimpia ja kovapalkkaisimpia tähtiä. Hän oli juuri tehnyt James Cruzen kanssa komedian Ojasta allikkoon, kun kaikki muuttui. Oikeudenkäynnin seurauksena Arbucklen elokuvat vedettiin pois Yhdysvaltojen markkinoilta, eikä niitä esitetty vuosiin. Ojasta allikkoon sai pölyttyä arkistojen hyllyillä vuosikymmeniä, sillä sen ensimmäinen kaupallinen, yleisölle avoin esitys oli vasta helmikuussa 2008 – Suomessa elokuva oli näytetty sen sijaan jo vuonna 1924.

Leap Year                  Leap Year

Arbuckle esittää Stanley Piperiä, naisten kanssa jatkuvasti vaikeuksiin joutuvaa poikamiestä. Kun hänen iäkäs setänsä irtisanoo neiti Brownen, Stanleyn rakastetun, on nuorukainen vähällä murtua. Neitonen ottaa potkut ja Stanleyn surun huomattavasti kevyemmin, sillä hän tietää mielitiettynsä maineen nuorten naisten keskuudessa. Stanley vannoo rakastetulleen ikuista uskollisuutta, ennen kuin matkustaa lomamatkalle Catalina Islandille.

Lomamatka uhkaa muuttua katastrofiksi, sillä pian saapumisensa jälkeen Stanley on jo nuorten neitosten piiritettävänä. Väärinkäsitys toisensa jälkeen johtaa siihen, että hänellä on kolme morsianehdokasta, joista yhdestäkään hän ei itse ole kiinnostunut. Kun paikalle saapuu vielä neiti Brown, saa Stanley tehdä kaikkensa, että selviää tilanteesta kunnialla.

Leap Year                  Leap Year

Ojasta allikkoon sijoittuu tyylillisesti jonnekin slapstickin ja 1920-luvun hienostuneemman komedian välimaastoon. Meno on monin paikoin silkkaa kaatuilua, mutta toisinaan elokuva yltyy myös näppäriin oivalluksiin – parhaimmillaan se on silloin, kun Stanleyn asuntoon saapuu vaimoehdokas toisensa jälkeen ilman, että he tietävät toistensa suunnitelmista mitään. Tarina ei ole kokonaisuutena kaksinen, mutta James Cruzen ammattimainen ohjaus ja Arbucklen läsnäolo tekevät elokuvasta miellyttävän seurata. Hahmojen kehittelyyn olisi pitänyt käyttää enemmän aikaa ja huomiota, mutta tuon ajan katsojille tuntuu riittäneen jo pelkän suosikkikoomikon näkeminen, joten siihen meidänkin on valitettavasti tyytyminen.

”Fatty” Arbucklen kohtalo on surullinen jo miehen itsensä vuoksi, mutta myös elokuvataiteen kannalta – vaikka Ojasta allikkoon ei suuren suuri komedia olekaan, se toimii osoituksena, että Arbuckle pystyi muuhunkin kuin pelkkään slapstickiin. Kuinka pitkälle hänen taitonsa olisivat lopulta riittäneet, jää kuitenkin ikuiseksi arvoitukseksi.

LEAP YEAR, 1921 Yhdysvallat

Tuotanto: Paramount Ohjaus: James Cruze (ja Roscoe Arbuckle) Käsikirjoitus: Walter Woods (Sarah Y. Masonin tarinasta) Kuvaus: Karl Brown
Näyttelijät: Roscoe ”Fatty” Arbuckle (Stanley Piper), Lucien Littlefield (hänen setänsä Jeremiah Piper), Mary Thurman (Phyllis Brown), John McKinnon (Mumford, palvelija), Clarence Geldart (Scott Travis), Winifred Greenwood (nti Travis), Harriet Hammond (Loris Keene), Gertrude Short (Molly Morris), Allen Durnell (Tommy Blaine), Maude Wayne (Irene Rutherford)© 29.9.2011 Kari Glödstaf