Where Lights are Low

WHERE LIGHTS ARE LOW


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Ihmiskauppa rehotti 1910-luvun alun mykkäelokuvissa runsaana ja tuolloin useimmiten häikäilemättömien roistojen kynsiin päätyi kieltä osaamattomia maahanmuuttajia, jotka alistettiin poikkeuksetta prostituutioon tai orjuuteen. Vähitellen kiinnostus aiheeseen laantui, mutta nosti päätään silti satunnaisesti. Ihmiskaupan ympärille kietoutuva Where Lights are Low (aka When Lights are Down) oli Pordenonen mykkäelokuvafestivaalien kiinnostavimpia tuttavuuksia koronasyksynä 2020.

Where Lights are Low sijoittuu San Franciscon kiinalaiskaupunginosaan, Chinatowniin. Varkaiden ja roistojen paratiisiksi kuvattu Chinatown on savuinen ja löyhkäävä viemäri, jossa ihmishenki ei ole juuri minkään arvoinen. Sieltä on yhtä helppoa löytää hetken huvitusta kuin ostaa itselleen kotiorjakin. Kortteleiden pelisäännöistä huolehtii kivikasvoinen ja pelätty Chang Bong Lo (Togo Yamamoto), jolta ei jää mikään huomaamatta.

Kun ihmiskauppamarkkinoille ilmestyy kaunis kiinalaisnainen Quan Jin (Gloria Payton), Chang ilmoittaa ottavansa hänet omakseen. Juuri silloin paikalle saapuu Quanin rakastettu, kiinalaisprinssi Tsu Wong Sih (Sessue Hayakawa), joka tekee kaikkensa saadakseen tyttönsä takaisin. Tätä Chang ei hyväksy, vaan päättää napata Quanin itselleen ja kostaa Tsulle.

Where Lights are Low                  Where Lights are Low

Itämaat näyttäytyivät mykkäkaudella usein eksoottisina ja jännittävinä matkakohteina, joissa länsimainen vieras sai olla suhteellisen rauhassa, kunhan ei pitänyt liikaa melua itsestään. Kun aasialaiset ovat sitten muuttaneet näissä elokuvissa uuteen maahan, on tilanne muuttunut olennaisesti – olipa kyseessä sitten Katkenneiden kukkasten Lontoo, Norsunluukuninkaan Los Angeles tai tämä elokuvan San Francisco, ovat itämaiden muukalaiset aina keksineet julmimmat keinot rikosten tekoon.

Tätä rumpua elokuvantekijät ovat lyöneet innolla ja nykypäivän katsojasta monet aikakautensa kehutuista teoksista saattavatkin tuntua häiritsevän rasistisilta ja liioitelluilta. Where Lights are Low ei juuri muodosta poikkeusta, sillä se kuvaa muutamaa kiinalaishahmoa lukuun ottamatta kaikki Chinatownin asukkaat rikollisiksi, jotka ovat valmiita tuikkaamaan veitsellään heti kun tilaisuus vain ilmenee. Kovin hyvää kuvaa se ei tosin anna amerikkalaisesta poliisistakaan, sen verran helposti teepaketti sujahtaa takin taskuun ja sikari siirtyy suupieleen kiinalaisen teekeisarin luona vieraillessa.

Where Lights are Low sai ilmestyessään sekä kehuja että moitteita. Amerikkalaiset kriitikot arvostelivat sen epäuskottavaa Chinatownia ja moittivat tarinan tavanomaisuutta, joka ei heidän mielestään tehnyt oikeutta Hayakawan kaltaiselle tähdelle. Japanissa elokuva otettiin suopeammin vastaan ja sen kerrotaan tehneen vaikutuksen etenkin nuorempaan elokuvaväkeen. Itse pidin näkemästäni, sillä vaikka juonessa on älyttömyytensä, on kokonaisuus silti vauhdikas ja viihdyttävä ja sisältää vieläpä yhden mykän kauden huimimmista välienselvittelyistä roiston ja sankarin välillä.

Where Lights are Low oli Hayakawan vuonna 1918 perustaman tuotantoyhtiön kahdeskymmenes elokuva ja aikojen saatossa sille oli käydä yhtä huonosti kuin tuhansille muille mykän kauden teoksille. Vuosikymmeniä kateissa olleen elokuvan tiettävästi ainoa olemassa oleva kopio löydettiin Jugoslovenska kinotekan kokoelmista Belgradista ja restauroitiin katselukuntoon Japanin elokuva-arkiston toimesta vuonna 2017.

WHERE LIGHTS ARE LOW, 1921 Yhdysvallat

Tuotanto: Hayakawa Feature Play Co. Ohjaus: Colin Campbell Käsikirjoitus: Jack Cunningham (Lloyd Osbournen tarinasta) Kuvaus: Frank D. Williams
Näyttelijät: Sessue Hayakawa (Tsu Wong Sih), Gloria Payton (Quan Li), Togo Yamamoto (Chang Bong Lo), Goro Kino (Tuang Fang), Kiyosho Satow (Lang See Bow), Misao Seki (Chung Wo Ho Kee), Jay Eaton (Jack Malone)



© 18.10.2020 Kari Glödstaf