Loud Silents 2015

LOUD SILENTS 2015

Pe 24.4.- Su 26.4. Tampereen Ylioppilasteatteri, Pyynikkisali


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Totesin taannoin, että tänä vuonna mykkäelokuvien harrastajia hellitään kotimaassamme oikein urakalla. KAVI:n alkuvuoden hienon ohjelmiston jälkeen on aika kääntää katse kolmatta kertaa järjestettävään Loud Silents -festivaaliin, joka tarjoaa tänäkin vuonna laatuelokuvia sekä meiltä että maailmalta. Säestäjissäkään ei ole tingitty ja kun festivaaliryhmä on perinteisten näytösten lisäksi organisoinut tapahtumaan muutakin tekemistä, en todellakaan näe mitään syytä, miksi mykkäelokuvien ystävien ei kannattaisi matkata huhtikuun viimeisenä viikonloppuna Tampereelle.

Kolmepäiväisiksi kasvaneet juhlat alkavat Ylioppilasteatterilla perjantaina 24.4., jolloin esitetään tapahtuman molemmat modernit mykkäelokuvat. Englantilaisen säestäjätaikurin Stephen Hornen (kuva alh. vas.) ja hänen tamperelaisen muusikkoryhmänsä johdattelema Sidewalk Stories (1989) saa näiden festivaalien myötä Suomen ensi-iltansa ja ilta huipentuu tämän vuoden Ars Fennica -ehdokkaan Mika Taanilan kokeelliseen SSEENNSSEESS-performanssiin. Säestyksestä huolehtii Porissa vuonna 1991 perustettu Taanilan monivuotinen yhteistyökumppani Circle.

Loud Silents 2015                  Loud Silents 2015

Lauantai on omistettu perinteisemmille elokuville. Alkuilta aloitetaan Sight & Soundin kolmen vuoden takaisessa äänestyksessä maailman parhaaksi dokumentiksi valitulla mestariteoksella Mies ja elokuvakamera (1929). Dziga Vertovin lyyrinen suurkaupunkikuvaus on paitsi elokuvatekniikan riemuvoitto ja ihastuttava aikamatka menneeseen maailmaan, myös kuvaus ihmisen elämästä: Mies ja elokuvakamera esittää koko elämän kirjon syntymästä kuolemaan. Elokuvan äänimaailmasta vastaa monien mykkäelokuvatapahtumien vakiokasvo, live-looppauksen mestari Janne Storm.

Seuraavaksi nähdään kuvia Lontoosta, jonne sijoittuu Alfred Hitchcockin viimeinen mykkäelokuva (ja samalla myös ensimmäinen äänielokuva, sillä teoksesta valmistettiin molemmat versiot) Puhtauden lunnaat (1930, kuva ylh. oik.). ”Jännityksen mestarin” paras mykkäelokuva kertoo nuoresta naisesta, joka eksyy väärän miehen matkaan ja joutuu sen seurauksena pahoihin vaikeuksiin. Loppuhuipentuma koetaan British Museumin katolla, joten Hitchcockin mieltymyksellä korkeisiin paikkoihin on pitkät perinteet. Säestystä johtaa oikeutetusti Horne, jolla on tukenaan Tampereen Musiikkiakatemialla opiskelevat muusikot.

Jos joltain jäi väliin KAVI:n Leningrad Avantgarde -sarjan alkusoitto, Grigori Kozintsevin ja Leonid Traubergin upea Gogol-filmatisointi Päällysviitta (1926, kuva alh. vas.), hän voi korjata menetyksensä Loud Silentsissa. Neuvostoliittolaisen mykkäelokuvan turhan tuntemattomiin helmiin lukeutuvaa Päällysviittaa suunniteltiin jo ensimmäisille festivaaleille, mutta tuolloin vielä tuloksetta. Taiteellisesti korkealuokkaista, tehokkaita kuvia ja kiihkeää kerrontaa sisältävän elokuvan musiikista huolehtii Sampo Lassila Narinkka, joka keräsi runsaasti kehuja tammikuisella Orionin-vierailullaan. On myös hyvä muistaa, että ainakaan toistaiseksi Päällysviitasta ei ole olemassa julkaisua, joten Loud Silentsin esitys on erityistapaus jo senkin vuoksi.

Loud Silents 2015                  Loud Silents 2015

Sunnuntaina esityspaikka vaihtuu Ylioppilasteatterista Pyynikkisaliksi. Iltapäivän ensimmäisessä näytöksessä esitetään Euphoria Borealisin ja Loud Silentsin yhteistyönä järjestämän Kino Loud Silents -työpajan mykkäelokuvia. Työpaja alkaa torstaina 23.4. klo 19.00 tuotantopalaverilla Keltaisessa talossa (Vellamonkatu 1) ja jatkuu aina sunnuntain esityksiin asti. Työpaja antaa harrastajille, elokuvantekijöille ja muusikoille mahdollisuuden kokeilla säestetyn mykkäelokuvan tekemistä.

Festivaalien päätösesitys alkaa sunnuntaina klo 17.00. Teuvo Puron vuonna 1926 ohjaama Meren kasvojen edessä (kuva ylh. oik.) on täysiverinen jännityselokuva, jossa selvitetään pahamaineisen Hylkysaaren pitkään vaiettuja tapahtumia. Kuka soutaa öisellä merellä ruumisarkku veneessään? Miksi yksi saaristolaistalon ovista on lukittu, entä kuka tai mikä on talon historiaan sidottu Renata? Kenet Kristoffer näkee unessaan seisovan luodolla, mitä salaisuuksia piilotettuun päiväkirjaan kätkeytyy? KAVI:n komeaksi restauroimaa elokuvaa säestää jazz-trumpetisti Verneri Pohjola, jota tukee säveltäjä-sovittaja Jussi Lampelan johtama Tampereen Musiikkiakatemian muusikoista koostuva orkesteri. Elokuvan musiikki tallennetaan tulevaa dvd-julkaisua varten.

Festivaalin kotisivut.

Euphoria Borealis.© 29.3.2015 Kari Glödstaf