Love

LOVE


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Roscoe Arbucklen uran äkillinen päätös merkitsi myös hänen elokuviensa hyllyttämistä: keskeneräiset tuotannot pistettiin jäihin, elokuvia ei enää levitetty ja jo julkaistut vedettiin pikapikaa takaisin arkistoihin, joissa ne saivat pölyttyä kaikessa rauhassa. Tämän seurauksena osa Arbucklen elokuvista tuhoutui katselukelvottomiksi. Parin viime vuosikymmenen aikana kiinnostus suosikkikoomikkoa kohtaan on kasvanut ja muutamia jo menetetyiksi laskettuja elokuvia on onnistuttu pelastamaan jälkipolville. Näin tapahtui myös vuonna 1919 valmistuneelle Lovelle, jonka Italiasta ja Tanskasta löydetyt printit täydensivät toisiaan siinä määrin, että niistä pystyttiin työstämään mahdollisimman ehyt versio.

Love on kertomus kahdesta maalaisesta (Arbuckle, Al St. John), jotka molemmat havittelevat kauniin Winifredin (Winifred Westover) kättä. Hän pitää enemmän ensin mainitusta, kun taas hänen isänsä puoltaa avioliittoa Alin kanssa, eikä vähiten naimakauppojen mukana tulevan maaomaisuuden vuoksi. Kaikki keinot ovat käytössä, kun kilpakosijat ottavat mittaa toisistaan.

Love                  Love

Elokuvahistorioitsijoiden papereissa Lovesta tekee mielenkiintoisen jo se, että se lukeutuu niiden viiden elokuvan joukkoon, jotka Arbuckle teki Buster Keatonin ollessa maailmansodassa. Arbuckle hankki Keatonin korvaajaksi uraansa aloittelevan Monty Banksin, jonka elokuvaura olikin yhtä menestyskiitoa koko seuraavan vuosikymmenen. Winifred Westover sai puolestaan yrittää Arbucklen pitkäaikaisen vastanäyttelijän, Alice Laken, saappaiden täyttämistä. Tehtävä osoittautui vaikeaksi ja Westover jatkoi tämän elokuvan jälkeen matkaansa muiden palveluksiin, ennen kuin lopetti uransa muutamaa vuotta myöhemmin. Kolmas ”vieraileva tähti” oli mykkäkomedioiden ystäville tuttu naamanvääntelijä Frank Hayes, joka irrottelee roolissaan siihen malliin, että haastaa hauskuudessa jopa elokuvan päätähden.

Love on Arbucklen uran kulmakiviä, napakaksi hiottu kaksikelainen, jossa on vauhtia hengästymiseen asti. Tarina mukailee Arbucklen Keystonella tekemiä lyhytfarsseja, erityisesti vuonna 1915 valmistunutta Fatty and Mabel’s Simple Lifea. Monet gageista on nähty aiemminkin, mikä ei kuitenkaan haittaa, sillä ne toimivat loistavasti ja liittyvät ensiluokkaisesti kokonaisuuteen. Uudelleenhahmotellut välitekstit sisältävät Arbucklen elokuville epätavallisen paljon sanaleikkejä, mutta restauroijien mukaan ne on pyritty luomaan mahdollisimman uskollisesti alkuperäisten mukaan. Tekijänsä paras elokuva?

LOVE, 1919 Yhdysvallat

Tuotanto: Comique Film Corporation Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle, Vincent Bryan
Näyttelijät: Roscoe Arbuckle (Fatty), Al St. John (Al Clove), Winifred Westover (Winifred), Frank Hayes (Winifredin isä), Monty Banks (apulainen), Fanny Kelly (keittäjätär)© 12.8.2014 Kari Glödstaf