Roscoe Arbuckle

ROSCOE "FATTY" ARBUCKLE

LYHYTELOKUVAT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

FATTY JOINS THE FORCE (1913)

Päiväkävelyllä oleva ”Fatty” pelastaa poliisipäällikön tyttären hukkumasta ja saa palkkioksi poliisin viran. Hienoksi kuviteltu ura passipoliisina kääntyy kuitenkin katastrofiksi, kiitos pilailevan poikajoukon. Loppuhuipentuma on kaikkea muuta kuin ”Fattyn” mieleen.

Erinomaista tilannekomiikkaa ja lapiokaupalla vitsejä ahdettuna yksikelaiseen tavalla, joka saa jopa minunlaiseni tosikon nauramaan. Rytmitys on kohdallaan, eikä aikakaudelle tyypillinen rymistelykään häiritse. Mukana menossa myös Keystone Cops. Yksi Arbucklen uran kulmakivistä.

Ohjaus: George Nichols Käsikirjoitus: Mack Sennett
Näyttelijät: Roscoe ”Fatty” Arbuckle (Fatty), Minta Durfee (hänen seuralaisensa), Charles Avery, Edgar Kennedy, Mack SwainA FLIRT’S MISTAKE (1914)

”Fatty” on parantumaton flirttailija, joka saa vaimoltaan aiheesta melkoisen läksytyksen. Vielä pahempaa on luvassa, kun hän erehtyy luulemaan erästä rajahia naiseksi – tämä on nimittäin uhannut kuolemalla jokaista julkista flirttailijaa.

Erittäin vauhdikas, joskin pelkästään päättömästä takaa-ajosta koostuva lyhytelokuva on tyyppiesimerkki Mack Sennettin tuottamien komedioiden vanhenemisesta – aikanaan varsin suositut toilailut näyttävät tätä nykyä kovin vanhanaikaisilta. Keystone Copsin läsnäolo nostaa pisteitä hieman, mutta kokonaisuutena A Flirt’s Mistake on kertakäyttöviihdettä, jos sitäkään.

Ohjaus: George Nichols
Näyttelijät: Roscoe ”Fatty” Arbuckle (aviomies), Minta Durfee (vaimo), Edgar Kennedy (rajah)Fatty Joins the Force (1913)                  Leading Lizzie Astray (1914)LEADING LIZZIE ASTRAY (1914)

Tuttu tarina kaupunkilaismiehestä, joka viettelee maalaistytön paheiden tielle eli suurkaupungin humuun. Lopulta paikalle saapuu aviomies, joka laittaa asiat järjestykseen. Yhden katselukerran viihdepätkä, jonka synkät sävyt hukkuvat mäiskeen ja mätkinnän alle. Lyhytelokuvan hauskinta antia ovat ”Fattyn” autonkorjaamismetodit sekä tuttujen koomikoiden tunnistaminen.

Ohjaus: Roscoe Arbuckle
Näyttelijät: Roscoe ”Fatty” Arbuckle (Fatty, maalaispoika), Minta Durfee (hänen kihlattunsa), Ed Brady (kaupunkilaismies), Mack Swain, Charley Chase, Edgar KennedyTHE ROUNDERS (1914)
Charlie ja Fatty Bombessa / Kapakkakierros / Ihana yö

Charlie ja Fatty ovat viinaksiin meneviä herrasmiehiä, joiden vaimot eivät liiemmin pidä heidän harrastuksestaan. Vastakkaisissa hotellihuoneissa asuvien miesten kotiinpaluut päättyvät nalkutukseen ja käsirysyyn, mutta heidän onnistuu paeta vaimojaan ja jättää nämä kinastelemaan keskenään. Kahden suuren koomikon valkokangaskarisman varaan lasketulla elokuvalla on hetkensä, joskin molemmat ovat toikkaroineet ympäripäissään uskottavamminkin. Unohtumattomassa loppukuvassa humalainen pääosakaksikko painuu soutuveneen kanssa pinnan alle.

Ohjaus: Charles Chaplin Käsikirjoitus: Charles Chaplin Kuvaus: Frank D. Williams
Näyttelijät: Charles Chaplin (hra Full), Phyllis Allen (hänen vaimonsa), Roscoe “Fatty” Arbuckle (hra Fuller), Minta Durfee (hänen vaimonsa), Al St. John (hotellipoika)THE KNOCKOUT (1914)
Tyrmäys

Fatty flirttailee kauniin tytön kanssa, joutuu miesryhmän kanssa kahnaukseen ja päätyy lopulta nyrkkeilykehään Cyclone Flynn -nimisen nyrkkisankarin seuraksi. Potkimista, lyömistä, painimista ja tönimistä sisältävästä keskinkertaisesta lyhytelokuvasta on turha etsiä hienouksia, sillä niitä ei todellakaan ole. Kuvauksissa hyödynnettiin piakkoin filmattavaa Suurta romanssia (1914). Mukana hupailussa Keystone Cops sekä koko joukko yhtiön koomikoita.

Ohjaus: Mack Sennett Käsikirjoitus: Charles Chaplin Kuvaus: Frank D. Williams
Näyttelijät: Roscoe ”Fatty” Arbuckle (Pug), Minta Durfee (hänen rakastettunsa), Al St. John (räyhääjä / poliisi / päivystäjä), Edgar Kennedy (Cyclone Flynn), Charles Chaplin (kehätuomari), Mack Sennett, Mack Swain, Charley ChaseMABEL AND FATTY’S WASH DAY (1915)

Parisuhde on vaikea asia hoitaa, sen huomaavat tahoillaan raatavat Mabel ja Fatty, joiden siipat tuntuvat pitävän kumppaneitaan ennemminkin orjina kuin tasaveroisina aviopuolisoina. Ei siis ihme että kaksikko kiinnostuu toistensa seurasta ja karkaa kesken leppoisan puistokävelyn läheiseen kahvilaan pirtelölle. Aviorikosta ei sovi kuitenkaan tehdä, joten kyyhkyläiset laitetaan lopulta ruotuun poliisiakin apuna käyttäen. Mukava yksikelainen, jonka hienostuneisuus ja luonnollisista elementeistä kasvava tarina ihastuttavat edelleen.

Ohjaus: Roscoe Arbuckle
Näyttelijät: Mabel Normand (Mabel), Roscoe ”Fatty” Arbuckle (Fatty), Harry McCoy (Mabelin aviomies), Alice Davenport (Fattyn vaimo), Jimmy Bryant (tarjoilija)Mabel and Fatty's Wash Day (1915)                  Fatty and Mabel's Simple Life (1915)FATTY AND MABEL’S SIMPLE LIFE (1915)

Elämä maatilalla ei ole tylsää, ainakaan mikäli samassa paikassa sattuvat asumaan renkinä työskentelevä Fatty ja maatilan kaunis tyttö Mabel. Oman mausteensa menoon tuo Al, joka havittelee Fattyn tavoin Mabelia itselleen. Hän saa kuin saakin Mabelin isän puolelleen, jonka seurauksena rakastavaisten on paettava kaupunkiin isä, Al ja maaseutupoliisit perässään.

Varsin tutunoloisista elementeistä kokoon keitetty farssi, jossa turhat hienostelut on heitetty romukoppaan ja kaksi kelaa on ladattu täyteen toimintaa. Gagit eivät ole kaikkein omimmasta päästä, mutta ne on toteutettu sellaisella vimmalla, ettei lopputulosta voi kuin ihailla. Arbuckle hioi tarinan vieläkin toimivammaksi ja gagit täydellisimmiksi neljä vuotta myöhemmin valmistuneessa loistokomediassaan Love. Fatty and Mabel’s Simple Life on yksi Arbucklen ja Normandin yhteistyön hienoimmista hedelmistä.

Ohjaus: Roscoe Arbuckle
Näyttelijät: Roscoe ”Fatty” Arbuckle (Roscoe), Mabel Normand (Mabel), Josef Swickard (Mabelin isä), Al St. John (rahamiehen poika), Joe Bordeaux (renki), Ted Edwards (pappi), Phyllis Allen (morsian), Billy Gilbert (sulhanen)FATTY'S FAITHFUL FIDO (1915)*

Suoraviivainen ja äärettömän fyysinen kohelluskomedia, jossa Fatty ja Al kisaavat saman tytön suosiosta. Fattyn onnistuu ajaa kilpakosija pakosalle, mutta tämä keksii pirullisen keinon kostaa. Loppu on silkkaa kaaosta, jossa kaikki irtain on heittämisen arvoista aina painonnostotankoa myöten. Armottomimmat slapstick-fanit saavat tästä varmasti jotain irti, muille kyseessä on vain yhden kelan mittainen Keystone-rymistely.

Ohjaus: Roscoe Arbuckle
Näyttelijät: Roscoe ”Fatty” Arbuckle (Fatty), Minta Durfee (hänen rakastettunsa), Al St. John (kilpakosija), Frank Hayes (pesulanpitäjä)FATTY AND MABEL ADRIFT (1916)

Fatty ja Mabel asuvat maatilalla ja vaikka Fatty onkin vain pelkkä renki, päättävät Mabelin vanhemmat luovuttaa tyttärensä käden hänelle. Häälahjaksi he ostavat vastanaineille talon meren rannalta. Avio-onnea varjostaa vain naapurin nuorimies Al, joka ei katso liittoa hyvällä jäätyään itse lehdellä soittelemaan.

Melko pitkä, kolmen kelan mittainen komedia, jossa on yllättävän vähän perinteistä Keystone-komiikkaa rymistelyineen ja tuhoamisjaksoineen. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri sen vuoksi – homma toimii mallikkaasti. Hahmot saavat tilaa ja aikaa, eikä heitä vain paiskota sinne tänne. Fatty ja Mabel ovat tahoillaan loistavia, eikä Al St. Johnkaan ole hassumpi. Rantarosvojen johtaja on tavallista karskimpi kaveri, joten häntä olisi voitu kehittää vieläkin pidemmälle. Ei aivan parasta Keystonea, mutta mukava komediapala kuitenkin.

Ohjaus: Roscoe Arbuckle Käsikirjoitus: Roscoe Arbuckle
Näyttelijät: Roscoe ”Fatty” Arbuckle (Fatty), Mabel Normand (Mabel), Al St. John (Hiram Perkinsin poika), Frank Hayes (Mabelin isä), May Wells (Mabelin äiti), Wayland Trask (Brutus Bombastic, rantarosvojen johtaja)© 4.2.2019 Kari Glödstaf