Harry Langdon

HARRY LANGDON

LYHYTELOKUVAT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

PICKING PEACHES (1924)

Harry esittää kenkäkauppiasta, jonka avioliiton tila on vähän niin ja näin – hän kun innostuu vieraiden naisten seurasta enemmän kuin olisi suotavaa. Sanomattakin on selvää, että moinen teerenpeli ei voi jatkua loputtomiin.

Harry Langdonin ensimmäiset elokuvat ovat kadonneet, mutta alkupään tuotantoon sijoittuva Picking Peaches osoittaa tulevan komediatähden erikoispiirteet jo selvästi. Vahva eroottinen viritys hallitsee kokonaisuutta, joka ei hyvästä yrityksestä huolimatta ole riittävän tasapainoinen, että se jaksaisi kantaa loppuun asti. Kenkäkauppakohtaukset ovat poikkeuksetta hauskempia kuin mukaan liitetty rantajakso. Tuottajana toimineen Mack Sennettin mukanaolo näkyy sekä hyvässä että pahassa.

Ohjaus: Erle C. Kenton, Richard F. Jones Kuvaus: George Spear Puvustus: Gladys Rousseau, Grace Rousseau Välitekstit: John A. Waldron
Näyttelijät: Harry Langdon (kenkäkauppias), Alberta Vaughn (vaimo), Ethel Teare (hänen ystävättärensä), Dot Farley (asiakas), Kewpie Morgan (hänen aviomiehensä), Vernon Dent (kenkäkaupan johtaja), Irene Lentz (hänen vaimonsa)SMILE PLEASE (1924)

Harry on valokuvaaja, jolle käy kaikenlaisia kommelluksia: mustasukkainen mies polttaa hänen ateljeensa, hävytön pikkupoika rikkoo ampiaispesän hänen housuihinsa ja raahaa hänen työtilaansa haisunäädän. Elämä valokuvaajana ei ole todellakaan helppoa, mutta Harrylle tärkeintä on kuitenkin se, että hän saa omakseen kauniin nuoren neidon.

Aivan liian vauhdikas ja päätä pahkaa tilanteesta toiseen syöksyvä lyhytelokuva ei toimi kuin paikoin. Tarinaa ei kehitellä millään lailla ja kokonaisuus onkin ennemmin lukuisista irtovitseistä koottu kaksikelainen kuin ehyt ja yhtenäinen kokonaisuus. Nopeutukset, tehokeinot ja väkivalta ovat kuin 1910-luvun farsseista. Smile Please on elokuva, jota voi suositella ainoastaan kovimmille Langdon-fanaatikoille.

Ohjaus: Roy Del Ruth Kuvaus: George Spear Musiikki: Maurice Saylor Välitekstit: John A. Waldron
Näyttelijät: Harry Langdon (valokuvaaja), Alberta Vaughn (tyttö), Jack Cooper (kilpakosija), Madeline Hurlock (yksinäinen vaimo), Tiny Ward (aviomies), Jackie Lucas (rasavilli poika)Picking Peaches (1924)                  Smile Please (1924)HIS NEW MAMMA (1924)

Jouluaatto. Harry on saanut iäkkäältä isältään joululahjaksi uuden äidin, joka on kuitenkin vain ja ainoastaan perheen pään rahojen perässä. Kun Harryn isä yhyttää poikansa uuden äidin komerosta, ajaa hän tämän ulos pakkaseen. Harry aloittaa uuden elämän Kaliforniassa, jonne saapuu ennen pitkää myös hänen äitipuolensa – uuden miesystävän seurassa.

Tyypillinen Mack Sennettin tuottama komedia, jossa yksi kohtaus johtaa toiseen ja kolmas ei välttämättä enää mihinkään – pääasia on, että meno ei missään vaiheessa laannu. Sennettin ”Kylpevät kaunottaret” tuovat oman mausteensa keitokseen, joka kaikesta huolimatta jää laimeaksi. Elokuvasta on kadonnut viitisen minuuttia, mutta en usko, että ne parantaisivat oleellisesti lopputulosta. Ainoastaan vauhdikkaiden farssien ystäville.

Ohjaus: Roy Del Ruth Käsikirjoitus: Mack Sennett Kuvaus: William Williams Leikkaus: William Hornbeck Välitekstit: John A. Waldron
Näyttelijät: Harry Langdon (poika), Andy Clyde (hänen isänsä), Madeline Hurlock (äiti), Tiny Ward (hänen seuralaisensa), Alice Day (perijätär), Jackie Cooper (hänen vartijansa)THE FIRST 100 YEARS (1924)

Harryn ja hänen nuorikkonsa elämä ei ole tylsää, siitä pitävät huolen ongelmia aiheuttavat kokit, myrsky-yönä heidän talossaan hiippaileva salaperäinen muukalainen sekä vaarallinen rikollinen, joka esittää Harryn vanhaa ystävää. Osittain tuhoutunut lyhytelokuva tarjoaa tilannekomiikkaa ja kummitustalohenkistä hauskanpitoa, mutta on sisällöltään turhankin rikas ja kerronnaltaan sirpaleinen. Tähän olisi voinut tehdä huoletta yhden kelan lisää.

Ohjaus: F. Richard Jones, Harry Sweet Kuvaus: George Crocker, William Williams Leikkaus: William Hornbeck Välitekstit: John A. Waldron
Näyttelijät: Harry Langdon (mies), Alice Day (hänen vaimonsa), Frank Coleman (heidän ystävänsä), Louise Carver (ensimmäinen kokki), Madeline Hurlock (toinen kokki)The First 100 Years (1924)                  Luck O' The Foolish (1924)LUCK O' THE FOOLISH (1924)

VR:n vanha mainoslause, jonka mukaan junassa on hauska matkustaa, ei päde ainakaan tähän lyhytelokuvaan, sen verran vauhdikkaalta Harryn ja hänen vaimonsa matkanteko näyttää. Suuntanaan heillä on uusi elämä kaupungissa, joka tarjoaa Harrylle mahdollisuuden elättää perheensä poliisina. Ongelmiahan siitä seuraa, sillä häikäilemättömät rikolliset saapuvat Harryn partiointialueelle.

Harry Edwardsin ohjaama Luck O’ The Foolish on elokuva, joka muutti Langdonin uran ja valkokangaspersoonan, tai niin ainakin kerrotaan. Tästä alkoi nimittäin yhteistyö, jotka jatkui aina kokoillan elokuviin asti – ystävyys jatkui sitäkin pidemmälle. Selkeän kaksiosainen – junamatka, Harry poliisina – on kekseliäs, joskin hieman sekava. Parranajokohtaus on erinomainen.

Ohjaus: Harry Edwards Musiikki: Maurice Saylor Välitekstit: Jack Wagner
Näyttelijät: Harry Langdon (mies), Marceline Day (hänen vaimonsa), Frank J. Coleman (lihava mies), Madeline Hurlock (flirttailija), Kalla Pasha (roisto)ALL NIGHT LONG (1924)

Harry Hall herää tyhjässä elokuvateatterissa. Elokuva on päättynyt jo ajat sitten ja tyttö lähtenyt herrasmiehen matkaan. Yrittäessään poistua teatterista Harry päätyy hämärämiesten kynsiin. Yksi heistä on hänen vanha sotakaverinsa, jolla tuntuu olevan kana kynittävänään Harryn kanssa – tämä kun on aikoinaan vietellyt hänen tyttöystävänsä.

Vähäeleinen ja rauhallisesti etenevä All Night Long on elokuvateatteriympäristöstään huolimatta sotilaskomedia, jossa liehitellään ranskalaista kaunotarta ja taistellaan rintamalla. Perusmukavan lyhytelokuvan kohokohta on se, jossa Harry koettaa irrottaa itseään piikkilangasta käsikranaatin avulla. Ranskalaiskaunotarta esittävä Natalie Kingston muistetaan kenties paremmin Frank Borzagen Kadun enkelistä (1928) ja 1920-luvun lopun Tarzan-elokuvista.

Ohjaus: Harry Edwards Käsikirjoitus: Frank Capra, Hal Conklin, Arthur Ripley, Vernon Smith Kuvaus: Lee Davis, William Williams Leikkaus: William Hornbeck Välitekstit: John A. Waldron
Näyttelijät: Harry Langdon (Harry Hall), Natalie Kingston (Nanette Burgundy), Fanny Kelly (hänen äitinsä), Leo Sulky (hänen isänsä), Vernon Dent (Gale Wyndham), Vance With, Billy Gilbert (pankkiryöstäjät)FEET OF MUD (1924)

Harry Holdem on saamaton jalkapalloilija, joka saa kuitenkin näyttöpaikan yliopistojen välisessä tärkeässä ottelussa ja käyttää sen hyväkseen. Tämä avaa myös mahdollisuuden koulun kaunottaren Ninan valloittamiseen. Esteenä on enää tytön isä, joka haluaa tulevan vävynsä pätevän muuallakin kuin jalkapallokentällä. Harry päätyy kadunlakaisijaksi.

Urheilukenttä, poliisit ja äreä appiukko, siinä joukko mykkäkomedioiden peruselementtejä. Harry Edwards on osannut kuitenkin sekoittaa ainekset sopivasti yhteen, sillä vuonna joulukuussa 1924 ensi-iltansa saanut Feet of Mud on tähtensä Harry Langdonin vuoden parhaita komedioita. Kohtaus, jossa Harry huomaa millaiset jäljet kiinalaisjengien yhteenotto jättää, on unohtumaton.

Ohjaus: Harry Edwards Kuvaus: Lee Davis, William Williams Leikkaus: William Hornbeck Välitekstit: John A. Waldron
Näyttelijät: Harry Langdon (Harry Holdem), Natalie Kingston (Nina March), Yorke Sherwood (Phillip March, hänen isänsä), Florence Lee (Harryn äiti), Vernon Dent (jalkapallovalmentaja), Malcolm Waite (Donald Duffield, kilpakosijaAll Night Long (1924)                  The Sea Squawk (1925)THE SEA SQUAWK (1925)

Harryn esittämä skottipoika matkustaa loistoristeilijä S. S. Cognacilla. Hänen hyttitoverinsa on kuuluisa jalokivivaras Blackie Dawson, joka on juuri kaapannut kalliin rubiinin haltuunsa. Kun etsivät saavat vihiä tilanteesta, pakottaa Dawson kumppaninsa piilottamaan jalokiven. Rubiini päätyy Harryn vatsaan, eikä Dawsonin auta päästää Harrya silmistään.

The Sea Squawk on outo ja omaperäinen komedia. Elokuvan keskipisteenä on ”mies naisen vaatteissa” -jakso, jossa Harry esittää yksinäistä seurapiirikaunotarta. Aivan liian pitkänä ja samoja vitsejä toistavana se rikkoo vähäisenkin hauskuuden tästä elokuvasta, joka lukeutuu mielestäni Langdonin heikkojen töiden joukkoon. Elokuvan nimi viittaa Frank Lloydin ohjaamaan meriseikkailuun The Sea Hawk (1924), jonka kanssa tällä komedialla ei ole kuitenkaan sen enempää yhteistä.

Ohjaus: Harry Edwards Kuvaus: George Unholz, George Walker Leikkaus: William Hornbeck Välitekstit: John A. Waldron
Näyttelijät: Harry Langdon (skottipoika), Eugenia Gilbert (Flora Danube), Christian J. Frank (Blackie Dawson), Charlotte Mineau (hänen apurinsa), Leo Sulky (etsivä), Bud Ross (purseri)BOOBS IN THE WOODS (1925)

Pohjoisen suurista metsistä alkunsa saava ja pikkukaupungin juottolaan lopulta päättyvä tarina kertoo Chester Winfield -nimisestä tomppelista, joka yrittää luoda uraa metsurina siinä kuitenkaan onnistumatta. Kun topparoikan tarjoilijatar osoittaa ihastusta, on nuorukaisten siirryttävä toisiin hommiin. Liian horjuva tarina ollakseen ikimuistettava komedia, mutta keskivertoa hauskempi kuitenkin, ja mikä tärkeintä, tällä kertaa Langdonin hahmokin pääsee oikeuksiinsa.

Ohjaus: Harry Edwards Käsikirjoitus: Arthur Ripley, Frank Capra Kuvaus: Lee Davis, William Williams Leikkaus: William Hornbeck Musiikki: Maurice Saylor Välitekstit: John A. Waldron
Näytteljiät: Harry Langdon (Chester Winfield), Marie Astaire (Hazel Wood), Vernon Dent (Big Bill Reardon, kilpakosija), Leo Willis (kokki), Barney Hellum (kokin apulainen), William McCall (saluunan omistaja), Leo Sulky (Mike)HIS MARRIAGE WOW (1925)

Agnes Fisherillä olisi ottajia vaikka kuinka, mutta hän on päättänyt valita sulhasekseen Harold Hopen. Hääpäivän koittaessa sulhanen eksyy väärään kirkkoon ja kun hän viimein saapuu omaan hääseremoniaansa, hän alkaa tuntea epävarmuutta koko juttua kohtaan. Tilannetta auttaa omalaatuinen professori McGlumm, joka vihjaa, että morsian haluaa päästää tuoreen sulhonsa päiviltä saadakseen tämän henkivakuutusrahat itselleen. Harold päättää paeta.

Harry Langdon -fanit tuntuvat pitävän tätä lyhytelokuvaa koomikon parhaimmistoon lukeutuvana pätkänä, mutta omasta mielestäni se on yhtä ontuva kuin valtaosa tähden tuotoksista. Professori McGlummin hahmo on kaikessa hauskuudessaan kuin toiselta planeetalta, eivätkä muut hääseurueen jäsenet ole läheskään yhtä kiinnostavia. Keskinkertainen kaksikelainen.

Ohjaus: Harry Edwards Käsikirjoitus: Arthur Ripley Kuvaus: Lee Davis, William Williams Leikkaus: William Hornbeck Välitekstit: A. H. Giebler, Felix Adler
Näyttelijät: Harry Langdon (Harold Groom, sulhanen), Natalie Kingston (Agnes Fisher, morsian), William McCall (morsiamen isä), Vernon Dent (professori Looney McGlumm), Georgia Hale (morsiusneito)PLAIN CLOTHES (1925)

Kallis kaulakoru on varastettu ja muutaman mutkan kautta etsivänä toimiva Harrykin osallistuu rikollisten kiinniottoon. Kuten arvata saattaa, on Harrysta poliiseille enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta lopussa hänellä on kuitenkin ratkaiseva osuus rikollisten nappaamisessa. Arthur Ripleyn ja Frank Capran käsikirjoittama Plain Clothes ei vauhdistaan huolimatta onnistu saamaan kuin muutaman hymynkareen aikaiseksi, eli mistään merkittävästä komediasta ei tämän elokuvan kohdalla voi puhua.

Ohjaus: Harry Edwards Käsikirjoitus: Frank Capra, Arthur Ripley Kuvaus: Earl Stafford, William Williams Leikkaus: William Hornbeck Välitekstit: Felix Adler, A. H. Giebler
Näyttelijät: Harry Langdon (poika), Claire Cushman (tyttö), Jean Hathaway (hänen äitinsä), Vernon Dent, William McCall (roistoja)Plain Clothes (1925)                  Remember When? (1925)REMEMBER WHEN? (1925)

Harry Hudson ja Rosemary Lee ovat molemmat orpoja ja toistensa parhaita ystäviä. Kun Rosemary adoptoidaan, päättää Harry ryhtyä kulkuriksi. 15 vuotta myöhemmin hän taittaa edelleen taivalta maantiellä. Aikansa virkavaltaa pakoiltuaan Harry päätyy töihin sirkukseen, jossa Rosemarykin on töissä.

Clyde Bruckmanin ja Arthur Ripleyn kynistä syntynyt Remember When? on Langdonin parhaimpaan kolmannekseen lukeutuva lyhytelokuva, tasapainoinen ja huoliteltu kokonaisuus. Vauhti on pudotettu puoleen edellisestä ja hyvä niin, sillä nyt tarinan ja hahmojen luonnosteluun on jäänyt riittävästi aikaa. Persoonallinen Minerva-norsu on valloittava tuttavuus ja tämän kanssa tehty matka-arkkujen siirto elokuvan hauskimpia keksintöjä.

Ohjaus: Harry Edwards Käsikirjoitus: Clyde Bruckman, Arthur Ripley Kuvaus: Lee Davis, William Williams Leikkaus: William Hornbeck Välitekstit: Felix Adler, A. H. Giebler
Näyttelijät: Harry Langdon (Harry Hudson), Natalie Kingston (Rosemary Lee), Vernon Dent (Mack, sirkuksen omistaja)LUCKY STARS (1925)

”Seuraa tuota tähteä, niin saat mainetta ja rikkauksia”, neuvoo eräs astrologi Harry Lambille. Harry ottaa neuvosta vaarin ja suuntaa kohti menestystä – vielä kun tietäisi vain minne pitäisi mennä. Hänen seuraansa lyöttäytyy muuan Hiram Healy, tohtori, jonka ihmelääke parantaa kaikki maailman vaivat ja vähän enemmänkin. Hän lupaa auttaa Harryn menestyksen alkuun, mutta lopulta kaikki päättyy kaaokseen.

Menestyksen saavuttaminen keinolla millä hyvänsä on amerikkalainen kansanhyve, joten Lucky Starsissa on vahva perusta tarinassaan. Muutenkin se edustaa Langdonin komedioiden kärkeä niin tarinansa kuin toteutuksensakin puolesta. Langdon näyttelee paremmin kuin monissa muissa elokuvissaan ja Vernon Dent huikean myyntipuheen pitävänä tohtorina on erinomainen.

Ohjaus: Harry Edwards Käsikirjoitus: Frank Capra, Arthur Ripley Kuvaus: George Crocker Leikkaus: William Hornbeck Välitekstit: A. H. Giebler
Näyttelijät: Harry Langdon (Harry Lamb), Vernon Dent (Miram Healy), Natalie Kingston (señorita Mazda)SATURDAY AFTERNOON (1925)

Harry Higginsin vaimo on sitä mieltä, että ensimmäinen askel aviomiehen menettämiseen on antaa tämän toimia omien tapojensa mukaisesti, joten siksi mies on pidettävä mahdollisimman tiukasti pihdeissä. Siinä hän on onnistunutkin, sillä Harry on tohvelisankari vailla vertaa. Tilanteeseen uhkaa tulla kuitenkin muutos, kun Harryn ystävä Steve pyytää tätä nuoren kaunottaren iltapäiväseuraksi.

Saturday Afternoon on Langdonin avioliittokomedioiden parhaaseen kolmannekseen sijoittuva teos, jonka parasta antia ovat Harryn rahankeräysjakso sekä hänen monologinsa siitä, kuka lopulta onkaan perheen pää. Näyttelijäryhmä on vahvassa vedossa ja etenkin Vernon Dent on ensiluokkainen. Harryn yritys leikitellä kahden auton välissä Jean-Claude van Dammen tapaan päättyy nolosti, mutta on silti hauska. Kaksikelaisesta komediasta on myös lyhyempi, yksikelainen versio, joka ei kuitenkaan toimi samalla vahvuudella.

Ohjaus: Harry Edwards Käsikirjoitus: Arthur Ripley, Frank Capra Kuvaus: William Williams Leikkaus: William Hornbeck Välitekstit: A. H. Giebler
Näyttelijät: Harry Langdon (Harry Higgins), Alice Ward (hänen vaimonsa), Vernon Dent (Steve Smith), Ruth Hiatt (Pearl), Peggy Montgomery (Ruby), Leo Willis (kilpaileva poikaystävä), Anna Dodge (rva Higginsin ystävätär), Tiny Ward (työntekijä)Saturday Afternoon (1925)                  Fiddlesticks (1926)FIDDLESTICKS (1926)*

”Musiikissa on paljon rahaa” toteaa Harry liikekumppanilleen laskiessaan ansaitsemaansa dollaripinoa. Muusikon urasta haaveileva Harry ei ole kuitenkaan hankkinut rahoja sulosoinnuilla, vaan pikemminkin tärykalvojen raastamisella: kontrabasson murina on lennättänyt kaverusten niskaan koko joukon romua, jonka he voivat myydä eteenpäin. Sattumalla on sijansa tässä alakuloisesti alkavassa, mutta riemukkaasti päättyvässä Langdon-lyhytelokuvassa, joka lukeutuu tähtensä ehdottomaan parhaimmistoon. Myös musiikinopettajaprofessoria esittävä Vernon Dent on hyvässä vedossa.

Ohjaus: Harry Edwards Käsikirjoitus: Frank Capra, Arthur Ripley Kuvaus: William Williams (Efektit: Ernie Crockett) Leikkaus: William Hornbeck Musiikki: Maurice Saylor Välitekstit: Tay Garnett
Näyttelijät: Harry Langdon (Harry Hogan), Vernon Dent (professori Von Tempo/romukauppias), Anna Dodge (Harryn äiti), Tiny Ward© 5.7.2015 Kari Glödstaf