Larry Semon

LARRY SEMON

LYHYTELOKUVAT


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

RISKS AND ROUGHNECKS (1917)

Tyttö rakastaa kioskikirjallisuusromantikkoa. Kun hänet kaapataan, poika miettii, kuinka etsivä Nick Carter toimisi pelastaessaan rakastettunsa pinteestä. Luettuaan pokkarista vastauksen, poika lähtee ryöstäjien perään. Hän saapuu ryöstäjien piilopaikkaan, jossa hänet sotketaan koplan vähemmän suosittuun johtajaan.

Lawrence ”Larry” Semonin varhaistuotantoa. Risks and Roughnecks on vaatimaton hupailu, jossa on kyllä kosolti slapstickin henkeä, mutta ei aikakauden suurten tekijöiden kekseliäisyyttä ja oivalluksia. Loppu on silkkaa mäiskettä, vaikka kieltämättä tämä teos kaipaisi paljon muutakin.

Ohjaus: Lawrence Semon Käsikirjoitus: Lawrence Semon, C. Graham Baker
Näyttelijät: Larry Semon (poika), Florence Curtis (tyttö), Earl Montgomery, Joe Simberg, Joe Rock, Pietro Aramondo (ryöstäjiä)BATHING BEAUTIES AND BIG BOOBS (1918)

Ranta-asuisia kaunottaria on tarjolla vaikka kuinka tässä Larry Semon -komediassa, jossa hän yrittää liehitellä neitosia parhaansa mukaan, mutta onnistuu vain sotkemaan asiansa pahemman kerran. Meno on tähdelle tyypilliseen tapaan roisia ja epäsovinnaista, mutta pääasiassa tästä jää mieleen vain koheltaminen. Ainoastaan slapstick-faneille.

Ohjaus: Lawrence Semon Käsikirjoitus: Lawrence Semon
Näyttelijät: Larry Semon (Lawrence), Madge Kirby (tyttö), Frank Alexander (lihava mies), James DonnellyDUNCES AND DANGERS (1918)

Larry on vaudevilleartisti, joka on kouluttanut kultakalansa hyppäämään tarvittaessa lautaselle tai jopa suuhun. Menestys ei ole kuitenkaan kaksista, vaan laskut kasautuvat ja velkojien armeija odottaa oven takana. Niinpä Larry ja hänen vaimonsa joutuvat pakenemaan.

Dunces and Dangers sijoittuu korkealle Semonin parhaita yksikelaisia valittaessa. Juoni on kieltämättä vähäinen, mutta yläilmoissa käytävä pakomatka peittää tarinan väljyyttä onnistuneesti. Elokuva on valmistunut jo vuonna 1918, joten olisi mielenkiintoista tietää, onko Harold Lloyd saanut tästä elokuvasta innoitusta tulevia trillikomedioitaan ajatellen.

Ohjaus: Lawrence Semon Käsikirjoitus: Lawrence Semon
Näyttelijät: Larry Semon (Larry), Madge Kirby (hänen vaimonsa), Pietro Aramondo, William Hauber, Owen Evans, Frank AlexanderDunces and Dangers (1918)                  Frauds and Frenzies (1918)FRAUDS AND FRENZIES (1918)

Larry Semon ja Stan Laurel ovat kaksi ”sohvasheikkiä”, jotka osallistuvat kivenhakkaajien kokoontumisajoihin, siis työpäivään vankilan muurien sisäpuolella. Vapaus kiehtoo kuitenkin ystäviemme mieltä, joten he päättävät paeta. Harmi vain, ettei heidän pakoretkensä edisty lähikaupunkia pidemmälle, siitä pitää vanginvartijan kuvankaunis tytär, ”tosielämän Saaban kuningatar”, huolen.

Vangit, vankilat, kivilouhokset ja vankilapaot olivat varsin suosittuja rakennuspalikoita mykkäkoomikoiden elokuvissa ja varsin usein niistä väännettiinkin kekseliäitä vitsejä toinen toisensa jälkeen. Ei kuitenkaan tällä kertaa, sillä Semon tunnettiin ennemmin vauhdista kuin kekseliäistä ja loppuunsa hiotuista gageista. Niinpä Frauds and Frenzieskin päättyy tähtensä tavaramerkkiin, jossa Larry pakenee rakennustyömaalla tyhmiä poliiseja. Ohukaisen ja Paksukaisen Vapaus-lyhytelokuvan kaltaiseen hullutteluun Semon ei teoksellaan yllä, mutta kyllä tästä muutamat ihan mukavat naurut saa.

Ohjaus: Lawrence Semon Käsikirjoitus: Lawrence Semon, C. Graham Baker
Näyttelijät: Larry Semon (Larry), Stan Laurel (Simp), Madge Kirby (Dolly Dare), Billy McCall (vartija)DULL CARE (1919)*

Vauhtia on enemmän kuin järkeä ja toimintaa runsaammin kuin ajatusta tässä rikoskomediassa, jossa kolme kovaksikeitettyä roistoa terrorisoi kaupunkia. He ovat niin pelottavia, että poliisitkin katsovat parhaimmaksi paeta ennemmin kuin ryhtyä pidätyspuuhiin. Roistojen nappaaminen jää mestarietsivä Larryn harteille, jolla onkin kova työ tehtävän suorittamisessa. Keskinkertainen elokuva, jossa poliisit ovat vielä hölmömpiä kuin Mack Sennettin Keystone-rymistelyissä.

Ohjaus: Lawrence Semon Käsikirjoitus: Lawrence Semon
Näyttelijät: Larry Semon (mestarietsivä), Bill Hauber (roistojen johtaja), Frank Alexander (poliisipäällikkö), Lucille Carlisle (hänen vaimonsa), Oliver Hardy (talonmies)Dull Care (1919)                  School Days (1920)SCHOOL DAYS (1920)*

Larry on luokkansa kiusankappale numero yksi, se joka saa sekasorron aikaan hetkessä. Asiaa edesauttaa kiivasluonteinen opettaja, jota Larry ystävineen ärsyttää räjähtämispisteeseen asti. Hallittua kaaosta, fyysistä komiikkaa ja mutakylpyjä – siinä School Days pähkinänkuoressa. Mikäli tämä olisi äänielokuva, ääniraidan kakofoniaa ei peittoaisi mikään. Frank Hayes ilveilee opettajan roolissa hauskasti, mutta valitettavasti tästä kaksikelaisesta ei jää muuta mieleen.

Ohjaus: Mort Peebles, Larry Semon, Norman Taurog Käsikirjoitus: Mort Peebles, Larry Semon, Norman Taurog
Näyttelijät: Larry Semon, Frank Alexander, Lucille Carlisle, Jack Duffy, Frank HayesFOUR WHEELED TERROR (1924)
Kauhua neljällä renkaalla

On suuren autokilpailun aika. Jokainen kynnelle kykenevä aikoo osallistua kisaan, heidän joukossaan myös Larry ja hänen pahin kilpakumppaninsa Dan McGraw. Lisäjännitettä kisaan tuo tieto siitä, että voittaja saa pyytää promoottorilta tämän tyttären kättä. Kaikki keinot ovat siis sallittuja voittoa metsästettäessä.

Tyypillinen Larry Semon -komedia, jossa mennään eikä meinata. Vauhti on huipussaan koko ajan ja sen ympärille perustuvat myös elokuvan hauskimmat vitsit. Paras koetaan heti alussa, kun Larry hinaa epähuomiossa sheriffin sänkyineen jokeen. Tökerö on puolestaan se, jossa heinäsuovan läpi ajaminen lennättää Larryn kasvoille klaanilaishupun, joka pelottaa mustan apulaiskuljettajan hyppäämään ulos liikkuvasta autosta. Elokuva tunnetaan myös nimellä Kid Speed.

Ohjaus: Larry Semon, Noel Mason Smith Käsikirjoitus: Larry Semon, Noel Mason Smith Kuvaus: Hans F. Koenenkamp Välitekstit: Leon Lee
Näyttelijät: Larry Semon (The Speed Kid), Dorothy Dwan (Lou DuPoise), Frank Alexander (hänen isänsä, promoottori Avery DuPoise), Oliver Hardy (Dan McGraw), Bill Hauber (sheriffi Phil O’Delfa)© 5.7.2015 Kari Glödstaf