Maciste

MACISTES


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Elokuvahistorian ensimmäinen maailmanlaajuisesti tunnettu ja ihailtu voimamieshahmo, italialainen Maciste teki ensiesiintymisensä Giovanni Pastronen spektaakkelissa Cabiria (1914), jonka maailmanlaajuisen suosion seurauksena hän sai osakseen kokonaisen elokuvasarjan. Hyvyyden puolella epäoikeudenmukaisuutta vastaan toimineen Macisten ensimmäinen tulkitsija oli satamatyöläisenä työskennellyt Bartolomeo Pagano (1878-1947), joka teki roolin kaikkiaan 30 kertaa. Ensimmäinen pelkästään Maciste-hahmon ympärille rakennettu elokuva valmistui vuonna 1915 ollen nimeltään yksinkertaisesti Maciste. Suomeen elokuva rantautui tammikuussa 1917 saaden nimen Macistes.

Maciste-sarjan avausteos on ajan hengen mukainen, ranskalaisten ja tanskalaisten rikoselokuvien tyylillä tehty vauhdikas kertomus varakkaan perheen tyttärestä ja tämän äidistä, joiden elämä on muuttunut radikaalisti perheen isän kuoleman jälkeen. Tytön setä, herttua Alexis on ottanut perheen omaisuuden haltuunsa ja päättänyt raivata ylimääräiset todistajat pois tieltään. Tytön onnistuu paeta ja muutaman mutkan kautta hän löytää Macisten avukseen. Tapahtumavyyhden selvittäminen ei ole helppoa, mutta Maciste lupaa tehdä parhaansa ja saattaa konnat tiilenpäitä lukemaan.

Maciste                  Maciste

Yksinkertaisista aineksista koostuva elokuva tarraa nopeasti otteeseensa ja sen parissa on helppo viihtyä reilun tunnin keston ajan. Vauhdikas, sarjakuvamaisia toimintajaksoja sisältävä tarina on silkkaa Macisten juhlaa, jossa hänen parhaat ominaisuutensa pääsevät vastustamattomasti esille. Mikään ei pidättele roistoja vastaan taistelevaa voimanpesää, joka köysistään huolimatta pakenee tukalasta tilanteesta tyrmäämällä vartijan, nostamalla hampaillaan pöydän toisen pöydän päälle ja lopulta yksinkertaisesti rysäyttämällä itsensä katon läpi seuraavaan huoneeseen, jossa hänen onnistuu vielä irrottaa hampaillaan auttamansa neidon köydet.

Ensimmäinen Maciste-elokuva on tätä nykyä saatavana hienosti restauroituna dvd:nä. Kyseessä ei ole kuitenkaan alkuperäinen versio, sillä monien muiden aikalaistensa tavoin myös se on kärsinyt vuosikymmenten aikana tuhoista ja menettänyt alkuperäiskestostaan lähes puoli tuntia. Puuttuvat kohtaukset on selitetty välitekstein, mikä on varsin onnistunut ja toimiva ratkaisu.

Maciste-elokuvien suosio kesti mykän kauden ajan, mutta hiipui äänielokuvan otettua vallan. Myös Paganon ura päättyi äänielokuvaan, eikä hän ollut enää näkemässä, kun muskelimies teki paluun 1960-luvun alun näyttävissä miekka ja sandaali -elokuvissa.

MACISTE, 1915 Italia

Tuotanto: Itala Film Ohjaus: Luigi Romano Borgnetto, Vincenzo Denizot Käsikirjoitus: Giovanni Pastrone, Agnes L. Bain Kuvaus: Augusto Battagliotti, Giovanni Tomatis Tehosteet: Segundo de Chomón
Näyttelijät: Bartolomeo Pagano (Maciste), Clementina Gay (Josefina), Didaco Chellini (herttua Alexis), Felice Minotti (Pietro), Amelia Chellini (kreivitär)© 20.2.2019 Kari Glödstaf