Lasse Månsson fra Skaane

LASSE MÅNSSON FRA SKAANE


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Pordenonen mykkäelokuvafestivaalien 2018 jälkimmäinen lauantai. Bussi Venetsiaan on lähdössä puolilta päivin, mutta sitä ennen on mahdollista katsoa vielä muutama elokuva, mikäli aikataulut vain pitävät. Suunnitelmat kuitenkin romuttuvat ja koska en halua ottaa riskiä bussiin ehtimisen suhteen, joudun jättämään A. W. Sandbergin vuonna 1920 ohjaaman, mutta vasta kolme vuotta myöhemmin ensi-iltansa saaneen Lasse Månsson fra Skaanen (engl. Struggling Hearts) kesken noin viidentoista minuutin katsomisen jälkeen. Se harmitti, sillä olin varma, etten tule törmäämään elokuvaan ainakaan ihan lähiaikoina.

Vuotta myöhemmin tilanne kääntyi päälaelleen, kun Tanskan elokuva-arkisto DFI päätti siirtää kaikki maassa tehdyt mykkäelokuvat verkkoon vapaasti katsottaviksi. Näin ollen myös Lasse Månsson palasi uudelleen ulottuvilleni. Niinpä aionkin aloittaa tanskalaisen mykkäelokuvan läpikäymisen siitä, jotta saan Pordenonen harmituksen lopullisesti pyyhittyä mielestäni.

Lasse Månsson fra Skaane                  Lasse Månsson fra Skaane

Lasse Månsson fra Skaane sijoittuu Pohjan sodan vuosiin 1658-1661. Sen päähenkilö on tanskalainen palkkasotilas, joka taistelee sodassa Ruotsin kuninkaan riveissä ja osallistuu siten myös kotimaahansa tehtävään sotaretkeen. Hän haavoittuu taistelussa ja päätyy pieneen maalaiskylään hoidettavaksi. Månssonin ja häntä hoitavan maatalon tyttären välille syttyy romanssi, jonka yllä leijuu kuitenkin sodan synkkä pilvi ja ihmisten epärehellisyys. Ennen pitkää Lasse Månsson ajautuu pahoihin vaikeuksiin.

En ole lukenut elokuvan pohjana olevaa romaania, mutta elokuvana Lasse Månsson fra Skaane ei edusta parasta Sandbergia. Vaikka se on puettu komeisiin historiallisiin puitteisiin ja etenkin muutamat kuvausratkaisut edustavat aikansa huippuosaamista, jää kerronta puolitiehen ollen yllättävänkin raskassoutuista ja elotonta. Näyttelijät eivät pääse rooleihinsa sisälle, eikä heidän välisessä suhteessaan ole riittävästi suuren rakkaustarinan tunnetta. Lopun melodramaattisuus menee räikeästi yli, enkä usko, että se olisi toiminut edes suurten amerikkalaisten mestareiden elokuvissa.

Lasse Månsson fra Skaane                  Lasse Månsson fra Skaane

Lasse Månssonin rooli on tanskalaisen teatteritähden Poul Reumertin käsialaa. Asta Nielsenin Kuilussa (1910) maailmankuulun lassotanssin toisena osapuolena esiintynyt Reumert teki uransa alkuvuosina myös runsaasti elokuvia, mutta nousi valkokankaalla keskeiseen asemaan vasta Valdemar Psilanderin (1884-1917) varhaisen kuoleman jälkeen. Seuraavalla vuosikymmenellä hän työskenteli elokuvien parissa harvemmin, mutta merkittävämmissä rooleissa. Tällä kertaa hänen vastanäyttelijänään toimi venäläissyntyinen Olga d’Org (alk. Olga Belajeff), joka ehti ennen uran päättänyttä äänielokuva-aikaa työskennellä eri puolilla Eurooppaa.

Lasse Månsson fra Skaane ei ole elokuva, jota voisi suositella mykkäelokuvia täysin tuntemattomalle. Asiaan syvemmin perehtyneen kannattaa sen sijaan heittäytyä tämän pariin, eikä vähiten elokuvan helpon saatavuuden ansiosta. Kaiken lisäksi DFI:n sivuilla oleva kopio on erittäin hyvälaatuinen ja englanniksi tekstitetty, joten kielikysymyskään ei muodostune ongelmaksi.

LASSE MÅNSSON FRA SKAANE, 1923 Tanska

Tuotanto: Nordisk Film Kompagni Ohjaus: A. W. Sandberg Käsikirjoitus: Valdemar Andersen (P. F. Ristin romaanista) Kuvaus: Louis Larsen, Chresten Jørgensen, Einar Olsen Lavastus: Carlo Jacobsen
Näyttelijät: Poul Reumert (Lasse Månsson), Olga d’Org (Anne), Frederik Jacobsen (Ole Hassel), Marie Dinesen (hänen vaimonsa), Martin Herzberg (pikku-Helle), Peter Nielsen (korpraali Printz), Charles Wilken (kirkkoherra), Emil Helsengreen (seppä)

Juliste: Det Danske Filminstitut (DFI)
Kuvakaappaukset ja elokuva: Lasse Månsson fra Skaane© 1.3.2020 Kari Glödstaf