Man to Man

MAN TO MAN


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Harry Carey on Steve Packard, joidenkin menneiden kolttostensa seurauksena vankilaan päätynyt, mutta sieltä Tiki-Takan syrjäiselle paratiisisaarelle paennut seikkailija, joka saa tiedon isänsä kuolemasta ja kotitilansa perimisestä. Steve tuntee paluun kotimaisemiin olevan taas ajankohtainen ja päättää tarttua tuumasta toimeen. Hän jättää kasvattityttärensä luostarikouluun ja palaa kotikonnuilleen, jossa asiat on laitettava pikaisesti järjestykseen – Steve ei nimittäin ole ainoa, joka haluaa maat ja mannut haltuunsa.

Tšekin elokuva-arkiston kätköistä löytynyt Man to Man on verevä lännenelokuva tappeluineen, karjanajokohtauksineen ja lopun pitkine ammuskeluineen. Romantiikkaakin viritellään riittämiin ja tulehtuneita ihmissuhteita muokataan uuteen uskoon tarvittaessa nyrkkien avulla. Peruswesternin raaka-aineet ovat siis kunnossa, mutta tarvitaanko kelvolliseen lopputulokseen kenties vielä jotain muutakin?

Nykykatsojan epäonneksi Man to Man on kärsinyt jonkin verran vahinkoa ja on tätä nykyä joidenkin juonen osien suhteen melko sekava. Siinä on monia aukkoja ja suoranaisia puuttuvia jaksoja, jotka vaikuttavat kokonaisuuteen merkittävästi. Hahmoja tulee ja menee paikka paikoin siten, että heidän taustojaan ja motiivejaan ei käy selvittäminen. Välitekstejäkin tuntuu puuttuvan sieltä täältä, eikä ainakaan tänä syksynä Le Giornate del Cinema Muto -festivaaleilla esitetyssä kopiossa ollut mukana tapahtumia selittäviä tekstiplansseja.

Kyseessä on kaikesta huolimatta varsin miellyttävä tuttavuus. Edellä mainitsemieni raaka-aineiden lisäksi myös päätähti on vahvassa vireessä. Carey saa sopivasti väriä oikeudenmukaisuutta hakevaan hahmoonsa ja Charles Le Moine on pätevä valinta hänen vastapelurikseen. Lillian Richin esittämästä Terry Templestä on pyritty tekemään tavallista vivahteikkaampi sankaritar, mikä ei ole kuitenkaan kaikilta osin onnistunut. Tämä voi tietysti johtua myös poistoista, jäähän niiden vuoksi esimerkiksi Steve Packardin ottotytärkin vain muutaman pikaisen kohtauksen mittaiseksi vilahdukseksi, vaikka hänelle voisi kuvitella olleen kirjoitetun hieman enemmän esilläoloaikaa.

Harry Careyn seitsemän vuoden mittainen ura Universalilla tuli tämän elokuvan myötä päätökseen. Hän jatkoi matkaansa erinäisiin pienyhtiöihin vain piipahtaakseen välillä suurten tuotantolaitosten teoksissa. Missään hän ei kuitenkaan pysynyt yhtä pitkään kuin Universalilla, joten ehkä Harry Careyssa oli jotain samaa vaeltavan lännenmiehen virkaa kuin hänen esittämissään hahmoissakin?

MAN TO MAN, 1922 Yhdysvallat

Tuotanto: Universal Ohjaus: Stuart Paton Käsikirjoitus: George C. Hull (Jackson Gregoryn tarinasta) Kuvaus: William Thornley Lavastus: E. E. Sheeley
Näyttelijät: Harry Carey (Steve Packard), Lillian Rich (Terry Temple), Charles Le Moyne (Joe Blenham), Harold Goodwin (Slim Barbee), Willis Robards (Bill Royce), Alfred Allen (Old Hell-Fire), Mae Giraci (Cahela)
Kesto: 45 min.
Ensi-ilta: 20.3.1922 / ---© 28.10.2023 Kari Glödstaf