MATKA KUUHUN


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Elokuvahistorian hienoimmasta otoksesta on mielipiteitä niin monta kuin on katsojaakin, eikä vaikuttavimmastakaan päättäminen ole kaikkein helpoimpia tehtäviä. Sen sijaan kovinkaan pahasti ei voi mennä metsään, jos väittää kuuluisimman otoksen syntyneen jo elokuvan pioneerivuosina yli sata vuotta sitten. Kyseessä on kuva, jossa avaruusraketti on juuri osunut kuu-ukon silmään ja elokuvana luonnollisesti Georges Mélièsin Matka kuuhun.

Mélièsin sen astisen uran kallein ja suurin tuotanto on kunnon uudisraivaajahengessä tehty elokuva, joka kertoo nimensä mukaisesti kuuhun matkaavasta tiedemiesjoukosta. Maasta käsin katsottuna matkan ei pitäisi olla ongelmallinen, mutta perillä kuu osoittautuukin luultua rauhattomammaksi paikaksi. Tutkijaryhmä joutuu kuuta asuttavan erikoisen kansan vangiksi ja onnistuu vain vaivoin palaamaan takaisin maan pinnalle.

Le voyage dans la lune                  Le voyage dans la lune

Mélièsin huumoripitoinen avaruusmatkailu tuntuu nykykatsojasta yhtä vieraalta ja etäiseltä kuin mitä kuu oli tuon ajan ihmisille. Kymmenminuuttinen elokuva on toteutettu pitkin otoksin ilman ainoatakaan lähikuvaa. Suuri osa lavasteista on pahville maalattuja taustakuvia ja aikalaisia ihastuttaneet erikoistehosteet päällekkäisotosten avulla toteutettuja. Elokuvassa ei ole myöskään välitekstejä – jotta katsoja ei olisi kokenut elokuvaa liian monimutkaiseksi seurata, oli sitä varten palkattu selostaja, joka kertoi mitä kuvassa milloinkin tapahtui.

Kaikesta huolimatta Matka kuuhun on vieläkin verrattain hauska, toimiva ja sympaattinen elokuva. Sen menestys ja suosio eivät perustu pelkästään sen pioneeriasemaan, vaan vielä nykyäänkin siitä huokuu tekemisen ilo ja keksimisen riemu – Matka kuuhun ei ole todellakaan ryppyotsaisten käsialaa. Mélièsin mielikuvitus on lentänyt vauhdikkaasti ja kymmenminuuttinen elokuva on kauttaaltaan täynnä fantastisia oivalluksia – kukapa olisi esimerkiksi arvannut, että kuussa voi sataa lunta?

Matka kuuhun oli Mélièsin suurin menestyselokuva, mutta samalla myös suuri murheenkryyni. Koska tekijänoikeuslait olivat tuohon aikaan mitä olivat, ei Méliès saanut läheskään kaikkia hänelle kuuluvia rojalteja teoksestaan, vaan se levisi piraattiversioina ympäri maailmaa Mélièsin pystymättä moista estämään. Mutta jos ei mammonaa, niin mainetta Matka kuuhun ainakin tekijälleen toi ja nykyään Georges Méliès muistetaan parhaiten tästä Unescon maailmanperintölistalle vuonna 2002 valitusta elokuvasta. Elokuva restauroitiin alkuperäiseen, värikylläiseen loistoonsa vuonna 2011.

LE VOYAGE DANS LA LUNE, 1902 Ranska

Tuotanto: Star Film Ohjaus: Georges Méliès Käsikirjoitus: Georges Méliès (Jules Vernen tarinasta) Kuvaus: Michaut, Lucien Tainguy Lavastus: Claudel, Georges Méliès
Näyttelijät: Georges Méliès (professori Barbenfouillis), Brunnet, Farjaut, Kelm (kuumatkaajia), Henri Delannoy (avaruusraketin kapteeni)© 21.4.2008 Kari Glödstaf