One in a Minute

ONE A MINUTE


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Mykkä komedia rajoittuu aivan liian usein neljään aikakautensa suurimpaan koomikkoon, Charles Chapliniin, Buster Keatoniin, Harold Lloydiin ja Harry Langdoniin – siitäkin huolimatta, että monia ”ykköskorin” ulkopuolelle jääneitä tekijöitä on aivan viime vuosina nostettu esiin. Yksi heistä on yli 20 pitkässä komediassa esiintynyt Douglas MacLean, jonka teoksien yhyttäminen oli pitkään todella vaikeaa. Vuosikymmenien tuntemattomuutta on nyttemmin päästy paikkaamaan amerikkalaisen, perusteosten ulkopuolisiin nimikkeisiin erikoistuneen Undercrank Productionsin tuottaman kahden elokuvan mittaisen dvd:n avulla.

Thomas H. Incen alaisuudessa tähteyteen noussut MacLean oli hahmoltaan kuin kuka tahansa amerikkalainen peitoten tällä saralla jopa Harold Lloydin. Optimistinen, yritteliäs, kekseliäs ja hyväkäytöksinen nuorimies osasi vedellä tarinoissaan kaikista oikeista naruista ja vaikka hän toisinaan turvautuikin valkoisiin valheisiin, hän teki sen taitavasti ja sai poikkeuksetta katsojan sympatiat osakseen. Näin käy myös vuonna 1921 valmistuneessa elokuvassa One a Minute.

One a Minute                  One a Minute

One a Minute kertoo New Yorkista kotikyläänsä palaavasta Jimmy Knightista (MacLean), joka on päättänyt vaihtaa lakimiehen uransa edesmenneen isän apteekin pyörittämiseen. Avukseen hän saa paikallisen sanomalehden omistajan (Victor Potel), jonka kanssa hän ideoi tarinan uudesta ihmelääkkeestä. Rohto tekee loistavasti kauppansa ja saa kilpailevan apteekin omistajan (Andrew Robson) kiinnostumaan asiasta. Tilannetta sekoittaa oivasti se, että Jimmy on ihastunut kilpailijansa tyttäreen (Miriam Rogers), joten tytön isän ei sovi ryhtyä kovinkaan hurjaan kieroiluun.

Douglas MacLeanin suurta suosiota on hieman vaikea ymmärtää ainakaan tämän elokuvan perusteella, sen verran perusteellista Americanaa tässä tarjotaan. Abraham Lincolnin ihannointi, omaan itseensä uskominen, pienen ihmisen rajaton taistelutahto suurta kapitalistista systeemiä vastaan ja lopun alleviivaava opetus ovat kaikki sen luokan kliseitä, että vähempikin olisi riittänyt. Toisaalta tämä kaikki on ujutettu tapahtumiin niin vaivattomasti, ettei niistä osaa oikein kiukustuakaan. ”Miljoonan dollarin hymyllä” varustettu MacLean työryhmineen tiesi mitä teki ja miten se tuli tehdä.

Kenties yllättävintä tässä elokuvassa on se, ettei MacLean ole tähtistatuksestaan huolimatta jokaisen kohtauksen suvereeni yksinvaltias, vaan myös Potelin esittämä sanomalehtimies saa reilusti esilläoloaikaa ja pääsee samalla todistamaan omia koomikon taitojaan. Kymmenissä mykkä- ja äänielokuvissa esiintyneestä Potelista olisi voinut saada toisessa ympäristössä irti vieläkin enemmän, sen verran onnistunutta jälkeä hän tekee roolissaan. Kilpailevaa apteekkiyrittäjää esittänyt Robson ei ehtinyt nähdä elokuvaa kesäkuisessa ensi-illassa, sillä sydänvaivoista kärsinyt näyttelijä kuoli kaksi kuukautta aiemmin. Patsy Ruth Millerin esikoiselokuva.

ONE A MINUTE, 1921 Yhdysvallat

Tuotanto: Thomas. H. Ince Productions Ohjaus: Jack Nelson Käsikirjoitus: Joseph Franklin Poland (Fred Jacksonin näytelmästä) Kuvaus: Bert Cann
Näyttelijät: Douglas MacLean (Jimmy Knight), Marian De Beck (Miriam Rogers), Andrew Robson (Silas P. Rogers), Victor Potel (Jingo Pitts), Frances Raymond (isoäiti), Graham Pettie (Martin Duffey), Patsy Ruth Miller (tuotantotyöntekijä)© 14.2.2021 Kari Glödstaf