Har jeg Ret til at tage mit eget Liv?

SAANKO ITSE PÄÄTTÄÄ PÄIVÄNI?


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Ihminen on havitellut rikkauksia aina ja ollut valmis tekemään kaikkensa kisassa aineellisesta vauraudesta – jopa siinä määrin, ettei maallisen mammonan tavoittelussa ole ollut sijaa ystävyydelle eikä aina oikein ihmishengellekään. Koska tarumaiset aarteet on jo aikapäiviä sitten löydetty, kisailu rikkauksista on siirtynyt vedonlyöntiin ja pörssimaailmaan. Toisin kuin suurten aarteenetsijöiden legendoissa, tästä maailmasta ei löydy sen enempää ystävällisyyttä kuin ymmärrystäkään – vain häikäilemättömimmät palkitaan.

Tämän saa kokea sihteerinä työskentelevä Poul Berg, joka tapaa eräissä juhlissa vanhan koulukaverinsa Hugo Stenerin. Hyväuskoinen Poul kuuntelee Hugon tarinoita pörssimaailmassa odottavista voitoista ja kun Hugo pyytää Poulilta pientä, huomaamatonta palvelusta, on tämä oikopäätä valmis auttamaan kaveriaan. Kaikki ei kuitenkaan mene kuten pitäisi, vaan Poul ajautuu pahoihin vaikeuksiin ja tekee lopulta itsemurhan. Perheen elättäminen jää hänen vaimonsa Kittyn vastuulle, eikä tämä pysty pysäyttämään hurjaa syöksykierrettä, vaikka laittaakin kaikki voimansa peliin.

”Kehno, onneton ystävämme… Kuolema ei vapauta sieluasi taistelusta, josta luulit pystyväsi itsemurhalla pakenemaan...”

Har jeg Ret til at tage mit eget Liv?                  Har jeg Ret til at tage mit eget Liv?

Lähes sata nimikettä kolmella eri vuosikymmenellä ohjannut Holger-Madsen ei lukeudu tanskalaisen elokuvan aivan terävimpään kärkeen, vaikka hänen teoksiaan onkin kiitettävästi saatavilla ja nimikin esiintyy varsin usein aikakautensa tunnetuimpien tekijöiden rinnalla. Ohjaamisen lisäksi myös näyttelijänä ja käsikirjoittajana toimineen Holger-Madsenin kertojantaitoja ei käy kiistäminen, mutta hänen elokuviensa pahimpana kompastuskivenä pidän paatoksellisuutta ja naiiviutta, vaikka hän on varmasti sanomaansa vilpittömästi ajanutkin. Harmi vain, että nämä seikat tekevät vuonna 1920 valmistuneesta draamasta Saanko itse päättää päiväni? lähes katselukelvottoman.

Holger-Madsenin ja Valdemar Andersenin yhdessä käsikirjoittama elokuva alkaa kiinnostavasti ja ensimmäinen puolituntinen antaa odottaa tarinalta melkeinpä mitä tahansa. Poulin kuoleman jälkeen elokuvan suunta kuitenkin muuttuu ja siitä tulee yksiulotteinen moraalisaarna, jossa suorasukaisesti syyllistetään itsemurhan tekijä ja päivitellään rankimman kautta isähahmon menetyksen seurauksia koko perheelle. Tekijät alleviivaavat sanomaansa hämmentävillä kuvilla kiirastulessa kärsivistä kuolleista, jotka eivät saa syntisen tekonsa vuoksi rauhaa sielulleen. Usein toistuvat jaksot olivat jo tuolloin vanhanaikaisia, eikä aika ole kohdellut niitä ainakaan hyvin. Elokuvan lopetus on lattea ja se kieltämättä kruunaa kokonaisuuden – en tosin usko, että tällainen reaktio on ollut tekijöiden tarkoituksena.

Har jeg Ret til at tage mit eget Liv?                  Har jeg Ret til at tage mit eget Liv?

Näyttelijät ovat sentään mainioita. Lilli Bech (oik. Lili Beck) kantaa kohtaloa vastaan taistelevan perheenäidin raskaan taakan kunnialla ja tekee samalla yhden parhaista roolisuorituksistaan. Alf Blütecherin tuska osakekauppojen epäonnistuttua on käsinkosketeltavaa ja Aage Hertel tulkitsee häikäilemättömän, joskin hyvin tyypillisen oloisen pörssikeinottelijan roolin mainiosti. Holger-Madsenin tulkitsema, elämänviisauksia sinne tänne jakeleva teosofi Arildt ei sen sijaan aiheuta kuin epäuskoisia hymähdyksiä.

Saanko itse päättää päiväni? on katsottavissa DFI:n mykkäelokuvien striimaussivustolta. Printti on erittäin hyvälaatuinen, mutta valitettavasti siihen ei ole liitetty englanninkielistä käännöstä. Sanakirjaa tai käännösohjelmaa tarvinnee muutamaan otteeseen, vaikka yleisesti ottaen juonessa onkin helppo pysyä.

HAR JEG RET TIL AT TAGE MIT EGET LIV?, 1920 Tanska

Tuotanto: Nordisk Film Kompagni Ohjaus: Holger-Madsen Käsikirjoitus: Holger-Madsen, Valdemar Andersen Kuvaus: Marius Clausen
Näyttelijät: Holger-Madsen (teosofi, professori Arildt), Alf Blütecher (Poul Berg), Lilli Bech (Ketty, hänen vaimonsa), Knud Schrøder (Arthur Berg), Gudrun Bruun Stephensen (Dolly Berg), Elisabeth Jacobsen (Lise Berg), Frederik Jakobsen (johtaja Steiner), Aage Hertel (Hugo Steiner, hänen veljenpoikansa), Carl Worm (insinööri Bent Langwill), Clara Schønfeld (lastenhoitaja)

Juliste: Det Danske Filminstitut (DFI)
Kuvakaappaukset ja elokuva: Saanko itse päättää päiväni?© 29.3.2020 Kari Glödstaf