Mogila nieznanego zolnierza

MOGILA NIEZNANEGO ZOLNIERZA


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

”Aina voidaan kysyä, onko tällaisen epätäydellisen elokuvan restaurointi kaiken vaivan arvoista. Mutta meillä on niin vähän säilyneitä – tai edes osittain säilyneitä – elokuvia mykkäkaudelta, eikä meillä yksinkertaisesti ole suurta filmiperintöä, joten jokainen elokuva, joka voidaan rekonstruoida edes osittain, on meille ehdottoman tärkeä. Se antaa meille informaatiota millaisena elokuvantekijät ymmärsivät elokuvan, mitä katsojat odottivat, mikä oli suosittua ja millainen oli elokuvan tiedostettu asema tuohon aikaan…” Malgorzata Hendrykowska, elokuvaprofessori

Toisinaan vastaan tulee sellaisia elokuvia, joista on erittäin vaikeaa kirjoittaa kattavaa arvostelua. Ne voivat olla joko epätäydellisiä tai jollain muulla tavalla niin erikoisia, että on parempi vain heittäytyä kuvien virtaan, nauttia siitä ja kulkea loppuun asti miettimättä mitään sen syvällisempää. Jälkimmäiseen kategoriaan kuuluvat jotkut avantgarde-elokuvat, ensimmäiseen vuonna 1927 valmistuneen puolalaisen Mogila nieznanego zolnierzan (engl. The Tomb of the Unknown Soldier / Grave of the Unknown Soldier) tapaiset, vuosikymmenten aikana runsaasti materiaalia menettäneet teokset.

Mogila nieznanego zolnierza                  Mogila nieznanego zolnierza

Tarina alkaa elokuisesta Puolasta vuonna 1916. Sotilaat ovat lähdössä rintamalle, heidän joukossaan myös kapteeni Michal Lazowski. Tunteikkaita jäähyväisiä jätetään puolin ja toisin. Erityisen vaikea tilanne on kapteenin teini-ikäiselle tyttärelle Nellylle, joka ei millään haluaisi päästää isäänsä pois. Pian rintamalle jouduttuaan Lazowskin ryhmä kohtaa Venäjän mahtavan armeijan ja taistelun tiimellyksessä kapteeni katoaa. Yleinen uskomus on, että kapteeni on kaatunut taistelussa, mutta koska mitään varmaa tietoa ei tule, uskottelee Nelly kaikille isänsä saapuvan vielä jonain päivänä takaisin kotiin.

Kyseessä on teatterissa ja oopperassa kannuksensa hankkineen Ryszard Ordynskin ensimmäinen elokuvatyö ja se näkyy hyvin selkeästi kohtausten toteuttamisessa. Ordynski luo paikka paikoin erittäin komeita ja vaikuttavia jaksoja (hetket vallankumouksen myllerryksessä), toisinaan taas etukäteen vahvoiksi ajatelluista jaksoista puuttuu täysin kekseliäisyys ja lopputulos vaikuttaa enemmänkin pienen piirin harrastelijateatterin aikaansaannokselta (kuvat rintamalta). Kuvallisessa ilmaisussa on selkeitä vaikutteita neuvostoliittolaisesta elokuvasta ja upeimmat tuokiot kestävät vertailun nimimiestenkin teosten kanssa: lyhyt välähdys ruumiiden täyttämältä kujalta, venäläisten teloituskomppanian työskentely tai kohtaus, jossa valkoisen hevosen vetämät kärryt nähdään hirtettyjen sotilaiden vieressä, ovat vaikuttavasti sommiteltuja sekä täynnä voimaa ja tunnetta.

Mogila nieznanego zolnierza                  Mogila nieznanego zolnierza

Myös osa näyttelijöistä oli teatterin ammattilaisia, eikä elokuvallinen ilmaisu ollut heidän ominta osa-aluettaan, joten roolisuorituksetkin ovat paikka paikoin mitä ovat. Kapteeni Lazowskia näyttelevä Jerzy Leszczynski on harmittavan yksi-ilmeinen, hänen tytärtään Nellyä esittävä Maria Malicka teatraalinen ja rouva Lazowskin rooliin valittu Nina Olida aivan liian väritön. Mieleen jäävin roolisuoritus tuleekin aivan puun takaa: valitettavan vähäiselle esilläoloajalle jäävä sotamies Ozóg, jota esittää pitkän uran puolalaisessa elokuvassa tehnyt Wladyslaw Walter, on ehdottomasti tämän elokuvan parhaimmistoa.

Puolan itsenäisyyden 10-vuotisjuhlaelokuvaksi valmistunut Mogila nieznanego zolnierza oli aikansa merkkitapaus ja sen ensi-ilta oli samanaikaisesti kolmessa varsovalaisessa elokuvateatterissa yhtä aikaa. Asemastaan huolimatta elokuva on kärsinyt vuosikymmenten saatossa valtavasti, eivätkä edes puolalaiset historioitsijat usko, että Mogila nieznanego zolnierzaa tullaan koskaan näkemään alkuperäisessä asussaan. Kuten olemme viime vuosien elokuvalöytöjen ansiosta saaneet todeta, kaikki on kuitenkin mahdollista. Siihen asti meidän on vain tyydyttävä tähän kieltämättä hieman sekavaan versioon.

MOGILA NIEZNANEGO ZOLNIERZA, 1927 Puola

Tuotanto: Star-Film Ohjaus: Ryszard Ordynski Käsikirjoitus: Ryszard Ordynski, Seweryn Romin (Andrzeja Strugan romaanista) Kuvaus: Antoni Wawrzyniak Lavastus: Józef Galewski, Waclaw Moszkowski
Näyttelijät: Jerzy Leszczynski (kapteeni Michal Lazowski), Nina Olida (hänen vaimonsa), Maria Malicka (Nelly Lazowski), Wladyslaw Walter (Ozóg), Konstancja Bednarzewska (kapteeni Lazowskin äiti), Maria Gorczynska (prinsessa Turchanowa), Leokadia Pancewiczowa (Ksenia), Jerzy Marr (professori Glowinski)© 7.11.2013 Kari Glödstaf