Neobytshainye prikljutshenija mistera Vesta v strane bolshevikov

MR. WESTIN IHMEELLISET SEIKKAILUT BOLSEVIKKIEN MAASSA


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Ennen kuin sairaalloinen kommunisminpelko valtasi amerikkalaiset, olivat Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välit jopa siedettävällä tasolla. Tämä näkyi myös elokuvantekijöiden kohdalla: Lenin pyysi Griffithiä työskentelemään maahansa, jossa sitten Mary Pickford ja Douglas Fairbanks vierailivatkin. Vastavuoroisesti Sergei Eisenstein ryhmineen käväisi Hollywoodissa 1930-luvun vaihteessa, mutta ei onnistunut luomaan uraa siellä. Pian tämän jälkeen asiat ja mielipiteet muuttuivatkin.

Neuvostoliitto oli kaikesta huolimatta kummajainen keskivertoamerikkalaisen silmissä. Niinpä neuvostoelokuvan suuriin teoreetikoihin lukeutunut Lev Kulešov päätti ohjata aiheesta elokuvan. Syntyi Mr. Westin ihmeelliset seikkailut bolsevikkien maassa (1924) - satiiri siitä, millaisena amerikkalaiset näkivät toisen suurvallan asukkaat ja tavat. Todennäköisesti mielipiteet ovat tätä nykyä negatiivisemmat kuin tuolloin, kun Neuvostoliitto ja kommunismin maailmanmarssi olivat vasta alkutekijöissään.

Neobytshainye prikljutshenija mistera Vesta v strane bolshevikov                  Neobytshainye prikljutshenija mistera Vesta v strane bolshevikov

Harold Lloydia erehdyttävästi muistuttava John West on lähdössä matkalle Neuvostoliittoon. Koska hän on tärkeässä asemassa NMKY:ssä, on hänen oltava erityisen varuillaan: neuvostoliittolaiset villi-ihmiset nimittäin huiputtavat kaikkia ulkomaalaisia. ”Ota mukaasi aseita ja vartijoita”, eräs ystävä neuvoo. Matkaseurakseen West ottaa hömelön cowboyhenkivartijansa Jeddyn.

Niinhän siinä lopulta käy, että välittömästi Moskovaan saavuttuaan West menettää asiakirjasalkkunsa paikalliselle pikkurikolliselle. Salkku päätyy rikollisliigan johtajan Zbanin hoteisiin, joka haistaa oitis dollareiden tuoksun. Hän päättää kaapata ystäviensä avustuksella amerikkalaisvieraan ja vaatia tästä muhkeita lunnaita.

Neobytshainye prikljutshenija mistera Vesta v strane bolshevikov                  Neobytshainye prikljutshenija mistera Vesta v strane bolshevikov

Kulešovin elokuva vaikuttaa jo aiheensakin puolesta kiinnostavalta. Tyyliltään se onnistuu yhdistämään vaivattomasti niin neuvostoelokuvaa kuin perinteistä amerikkalaista slapstickiäkin. Tarinaltaan Mr. Westin ihmeelliset seikkailut ei ole kaksinen, mutta mukana on sen verran vauhtia ja toimintaa, ettei moinen liiemmälti haittaa. Stereotypioilla ja ennakkoluuloilla (naiivit amerikkalaiset tähtilippuisine tennissukkineen, barbaarisia menoja viettävät neuvostoliittolaiset villi-ihmiset) leikittely on myös toimivaa. Tämän lisäksi elokuvalla on tietysti myös historiallista painoarvoa, onhan ulkokohtaukset kuvattu Moskovassa ennen Stalinin ryhmän arkkitehtuurisia uudelleenjärjestelyjä.

Hyvän ja keskiverron mykkäkomedian raja on kuitenkin hienon hieno, eikä Kulešovin elokuva onnistu olemaan joka taholla vakuuttava. Jo alun takaa-ajokohtaus, jossa Jeddy ajaa ensin takaa autoa ja pakenee sen jälkeen miliisejä, on turhan venytetty. Varsin pian sen jälkeen kun West joutuu kaappareiden kynsiin, tarinan intensiteetti putoaa. Kerronnallisia virheitä on siellä täällä ja kaiken kaikkiaan läpi paistaa hiomattomuus. Kaappausviritelmät unohtamalla ja pelkkiin stereotypioilla leikittelemisiin keskittymällä kokonaisuudesta olisi varmastikin tullut ehyempi ja hauskempi.

Roolihahmoja kiinnostavampia ovat niiden esittäjät. Monet heistä ovat tuttuja muistakin Kulešovin elokuvista, mutta mielenkiintoisinta oli nähdä kaksi tulevaa suurohjaajaa kameran ”väärällä” puolella. Cowboyta esittävä Boris Barnet ja rikollisjohtaja Zbania näyttelevä Vsevolod Pudovkin (joka toimi myös Mr. Westin käsikirjoittajana) siirtyivät pian tämän jälkeen kameran taakse ja ohjasivat hienoja elokuvia niin mykän kuin äänielokuvankin aikakaudella.

NEOBYTSHAINYE PRIKLJUTSHENIJA MISTERA VESTA V STRANE BOLSHEVIKOV, 1924 Neuvostoliitto

Tuotanto: Goskino Ohjaus: Lev Kulešov Käsikirjoitus: Nikolai Asejev, Vsevolod Pudovkin Kuvaus: Aleksandr Levitski
Näyttelijät: Porfiri Podobed (Mr. West), Boris Barnet (Jeddy), Vsevolod Pudovkin (Zban), Aleksandra Hohlova (kreivitär), Sergei Komarov (yksisilmäinen)© 26.10.2009 Kari Glödstaf